Nesselande stelt Dynamo voor grote problemen

Bijna vier jaar lang konden de volleyballers van VC Nesselande niet van Dynamo winnen. Maar in de tweede wedstrijd van de finale van de play-offs was het eindelijk zover voor de Zuid-Hollanders....

Van onze volleybalmedewerker

ZEVENHUIZEN/AMSTELVEEN

De formatie van oefenmeester Pierre Mathieu vocht zich uitstekend terug van een dikke achterstand in de eerste set en won het duel afgetekend met 3-0 (16-14, 15-12, 15-6). Hiermee zijn de beide ploegen weer in evenwicht in de serie om drie gewonnen wedstrijden (1-1).

Dat VC Nesselande in staat was de Apeldoornse ploeg met 3-0 te verslaan, had niemand voor mogelijk gehouden. Toen de equipe van trainer Adri de Wilde in de eerste set een voorsprong van

10-1 pakte, leek de ploeg uit Zevenhuizen ook deze keer niet in staat de zesvoudig landskampioen te verslaan.

Maar halverwege de eerste set sloeg het duel om, toen uitblinker Arno van Solkema Nesselande weer in de wedstrijd serveerde. Dynamo verprutste namelijk een voorsprong van 14-7, vergat een van de negen setpunten te benutten en liet het zelfs zover komen dat de thuisploeg de eerste set kon winnen.

Dat was niet zozeer de verdienste van Nesselande zelf, maar de ommekeer lag meer aan de fouten die Dynamo maakte. Mathieu gaf dan wel zijn ploeg de opdracht meer op Reinder Nummerdor te serveren, die erg onzeker passte, maar het grootste verschil waren de aanvallende fouten van Dynamo-libero Mark Broere.

Broere speelde afgelopen woensdag in de eerste wedstrijd foutloos. In het tweede duel was dat totaal niet het geval. De international was al vanaf het eerste punt het doelwit van de fanatieke Nesselande-aanhang, die alles probeerde om Broere uit zijn spel te halen.

Die opzet slaagde, waardoor spelverdeler Frank Denkers in grote moeilijkheden kwam. Hij kon namelijk Broere niet zo vaak meer aanspelen, aangezien de libero te vaak zijn aanval in het blok van Nesselande zag belanden.

Ook kon de Dynamo-spelverdeler Sander Mulder te weinig bedienen, omdat deze aanvaller fysiek gespaard moest worden. Hierdoor kon Dynamo het eigen sterke side-out spelletje niet meer spelen en was Nesselande vanaf 10-10 in de tweede set heer en meester.

Door de verrassende zege van Nesselande is er weer spanning in de finale gekomen, waardoor de derde wedstrijd (komende woensdag in Apeldoorn) voor Dynamo van levensbelang is. 'Zij moeten winnen', gaf Mathieu aan. 'Als wij daar kunnen winnen, maken we het zaterdag in eigen huis af.'

Bij de vrouwen is Pollux één zege van de titel verwijderd. De Oldenzaalse formatie versloeg voor de tweede maal AMVJ met

3-0. In tegenstelling tot de eerste wedstrijd, toen de Amstelveensen in 47 minuten werden weggespeeld, bood AMVJ enige tegenstand.

In de eerste set startte de ploeg van trainster Agnes Brunninkhuis goed, door gelijk een voorsprong van 7-2 te nemen. Maar daarna was Pollux oppermachtig (15-10, 15-7, 15-5).

Het grootste probleem voor AMVJ was het ontbreken van Lisette van der Ven. De aanvalster stopte na de vierde wedstrijd in de halve finale, aangezien zij haar huwelijksreis had gepland. Zonder Van der Ven kon AMVJ Pollux niet bedreigen en zal er een wonder moeten gebeuren om de Oldenzaalse ploeg woensdag van de eerste titel in de clubgeschiedenis af te houden.

Meer over