‘Nerveus was ik alleen in bed’

Amateur Reinier Saxton maakt serieuze kans als eerste Nederlander tot slotweekeinde door te dringen.

Van onze verslaggever Peter de Waard

‘Tsjonge, jonge, jonge’, zei golfer Reinier Saxton altijd als hij een bal slecht raakte. Gisteren stonden zijn familieleden en vrienden bij de uitgang in T-shirts met deze tekst. ‘Tien jaar geleden hebben ze een keer tegen mij gezegd dat ze dat zouden doen als ik ooit in Augusta zou spelen’, aldus Saxton na de eerste ronde van de US Masters, de eerste major van het jaar op de baan van Augusta National in Georgia.

Met spectaculair golf sloot Saxton de ronde af in 75 slagen – 3 boven par – waarmee hij vandaag een serieuze kans heeft als eerste Nederlander in de geschiedenis de cut van de Masters te overleven.

Zelf was hij niet onder de indruk. ‘Ik speelde niet fantastisch, maar ook niet slecht. Ik had een aantal goede ballen maar ook een aantal mislukte.’ Op hole 11 kwam zijn afslag midden tussen de naaldbomen terecht en op de laatste hole eindigde zijn tweede slag over de green midden in het publiek.

De amateur uit Santpoort speelde onbekommerd tussen de beste golfers ter wereld. De loting had hem in een flight gekoppeld aan twee voormalige major-kampioenen; de nu 66-jarige Amerikaan Raymond Floyd (onder meer winnaar van de Masters in 1976) en de 36-jarige Justin Leonard, die in 1997 het Britse Open won.

Saxton begon met een bogey op de lastige eerste hole. Maar daarna herpakte hij zich. Op hole 2 maakte hij die met een birdie meteen goed.

Zijn moeder Francien had hem van tevoren gezegd vooral van het evenement te genieten. ‘Ruik ook de bloemen op de baan’, had ze hem verteld. ‘Heb ik dat gedaan? Ach, eigenlijk niet. Waar je de bloemen kon ruiken, ging het net mis bij me. Zoals op hole 12.’

Saxton sloeg telkens met de driver de ballen tien tot vijftien yards verder dan Floyd en Leonard, soms landden ze perfect in het midden van de fairway, af en toe raakten ze ook volkomen uit de richting.

Op hole 9 en 10 had hij serieuze birdiekansen om zelfs onder par te komen. ‘Ik zag mijn naam op het scoreboard staan.’

Maar op hole 11 ging het fout. Zijn afslag kwam in het bos terecht. Hij leek zich te redden met een magistrale slag tussen de honderdvijftig jaar oude naaldbomen, maar de bal raakte net een takje, veranderde van koers en belandde in het water.

Nadat hij tien holes met de beste golfers van de wereld had kunnen meedoen, moest hij een dubbele bogey incasseren. ‘Stom, stom, stom. Ik sloeg hem prachtig recht, maar ik had kunnen weten dat ik de bal beter hier wat slice had moeten geven.’

Op de par 3 hole 12 miste Saxton eveneens de green. Maar met twee birdies op 13 en 14 kwam hij weer terug op +2. Een bogey op hole 18 leidde tot een score van 75 slagen, evenveel als Leonard en vier slagen beter dan Floyd.

Saxton, die zich dankzij een overwinning bij het Britse Open voor amateurs voor de Masters had weten te plaatsen, was zelf niet tevreden over die score. ‘Het had beter gekund. Het had ook beter gemoeten. Maar ik doe mee voor een plek in het weekeinde.’ Zijn Amerikaanse caddie Stan Moore was onder de indruk: ‘Great man, great talent.’

In de dagen ervoor had Saxton geoefend in barre weersomstandigheden, maar op de eerste speeldag was het stralend weer – ‘precies zoals ik mij altijd Augusta van de televisie herinnerde’.

De greens waren daardoor wel sneller wat hem bij enkele putts opbrak. Saxton zei tijdens de ronde niet zenuwachtig te zijn geweest of onder de indruk te zijn geraakt van de grootsheid van het evenement. ‘Speelt Tiger Woods hier ook? Ik heb hem vandaag nog niet gezien’, grapte hij.

‘Zenuwachtig was ik eigenlijk alleen in mijn bed.’ Sinds zondag slaapt hij in het kraaiennest – een uitbouw boven het clubhuis van de Augusta National – waar de vijf deelnemende amateurs logies hebben gekregen. Ze moeten er een klein bedrag per nacht voor betalen.

‘Het is comfortabel. Vannacht sliepen we er met zijn drieën. Ik heb de klok alle uren horen slaan, maar dat had vooral te maken met de spanning.’

Alle ogen bij de Masters zijn gericht op de tweestrijd tussen de van een knie-operatie herstelde nummer één ter wereld Tiger Woods en zijn naaste belager op de wereldranglijst Phil Mickelson. Beide Amerikanen konden vooralsnog echter geen gebruik maken van de perfecte omstandigheden.

Hun landgenoot Jim Furyk leidde in de tussenstand met een score van -6. Maar vele spelers haalden lage scores, hetgeen Saxton vandaag noopt tot agressief spel om de cut ook daadwerkelijk te halen.

Reinier Saxton (EPA) Beeld
Reinier Saxton (EPA)
Meer over