Nerveus PSV is in Europa een figurant

In de liga der kampioenen en consorten sloeg PSV gisteravond een modderfiguur. De Europese campagne van de Brabanders is na drie van de zes optredens al goeddeels mislukt....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Nog opvallender dan de uitslag, 0-1, was het verweer van PSV dat zich loom en nerveus liet aftroeven. Vooral aanvallend bleef de ploeg in gebreke.

Schroom, of wellicht zelfs angst, maakte het mogelijk dat Glasgow Rangers vrijwel moeiteloos op de been bleef. Dit tot groot genoegen van Dick Advocaat, de Hagenaar die zijn voormalige club een loer draaide en de weg naar de volgende ronde open hield.

De tussenstand in groep F staat haaks op de ambities van PSV dat een nieuwe trainer en tal van spelers aantrok, maar in Europa geen vaste voet onder de voet kreeg. Aan de nederlaag tegen Rangers ging een nederlaag tegen Bayern München en een gelijkspel tegen Valencia vooraf.

In de drie duels hield PSV lange tijd gelijke tred met de tegenstanders, maar verzuimde het op cruciale momenten toe te slaan. PSV scoorde in de Champions League slechts twee maal, waarvan één keer uit een strafschop.

De wedstrijd tegen Rangers was de onaantrekkelijkste van de drie. Vooral na rust kreeg het duel een doods en naargeestig karakter . Subtiliteiten stonden PSV en Glasgow Rangers zichzelf niet toe. Opportunisme werd eveneens geschuwd, nog het meest door PSV dat in de thuiswedstrijd genoegen leek te nemen met een gelijkspel.

Gerets speelde in de tweede helft desondanks zijn laatste troeven uit, met drie wissels. Hij kreeg PSV echter niet aan de praat. Daarvoor toonden te veel spelers onvoldoende kracht en wonnen de aanvallers Nilis en Van Nistelrooy te weinig duels.

Lange tijd hielden beide elftallen elkaar in balans en speelde de strijd zich op het overvolle middenveld af. Opbouwend was PSV de slechtste ploeg van de twee.

Ter verontschuldiging kon PSV aanvoeren dat in de dit seizoen door trainer Gerets beoogde ploeg vier spelers ontbraken. Vooral de afwezigheid van het jonge koppel Van Bommel/Vogel wreekte zich.

Een zet van Advocaat brak de eerste helft in twee delen. In het eerste part had PSV het initiatief en misten Nilis, Rommedahl en Khokhlov schietkansjes.

Een vervolg bleef uit omdat Advocaat de zwakste schakel op het Schotse middenveld, de Amerikaan Reyna, verving door de Duitser Albertz. Vanaf dat moment was het internationale samenraapsel opgewassen tegen PSV.

Advocaat bracht gisteren slechts twee Schotten op de been, Ferguson en McCann. Voor de rest: een Fransman, twee Italianen, een Australiër, een Amerikaan, een Engelsman en de drie Nederlanders Mols, Numan en Van Bronckhorst.

Mols werd, door het ontbreken van diverse verdedigers (Faber, Addo), geschaduwd door Dirkx. Eenmaal verloor de PSV'er hem uit het oog, na ruim een halfuur toen Mols de bal in vrije positie naast het doel schoot.

Meer daadkracht in aanvallend opzicht toonde Glasgow Rangers voor rust niet. Opvallend was het goede spel van twee invallers, beiden afkomstig uit de Eindhovense jeugdopleiding.

Wielaert (20) hield zich staande als rechtsback, soms zelfs meer dan dat. En in de stijl die hem in Eindhoven zo populair maakte, raasde Van der Doelen (23) over het veld.

Het spel van de raspaarden in de Brabantse stal, Nilis en Van Nistelrooy, stak daartegen schril af. De stoere Italiaanse aanvoerder van de Schotse kampioen, Amoruso, stond Van Nistelrooy niet één kans toe. De aanvaller viel slechts op door tal van valpartijen en zijn vele verzoeken aan scheidsrechter Frisk om een fluitsignaal in zijn voordeel.

Aanvallend had PSV gisteravond niets te bieden en dat was veelzeggend voor een ploeg die in de Nederlandse competitie in vijf wedstrijden twintig maal scoorde. Door die onmacht werd één tegendoelpunt de ploeg fataal.

In de 84ste minuut sloeg Glasgow Rangers toe en kreeg de doodse wedstrijd een onverwachte impuls. Mols bereidde het doelpunt voor, op fortuinlijke wijze. Na een korte rush dwarrelde de bal voor de voet van Albertz die Waterreus met een laag schot passeerde en Glasgow Rangers een zege schonk.

Tevens drukte Albertz PSV op het Europese platform terug in de anonimiteit. Halfweg de competitie moet PSV al genoegen nemen met een onderschikte rol. Ongewoon is dat overigens niet. Drie eerdere pogingen om zich in de Champions League te plaatsen voor de volgende ronde, mislukten eveneens.

In twee van de drie toernooien kon PSV het podium met opgeheven hoofd verlaten, klagend over pech. Ditmaal echter lijkt PSV niets te vertellen te hebben.

Meer over