Nekwervel of niet, niemand kan Bibian Mentel van Spelen houden

Negen keer in zeventien jaar werd Bibian Mentel, paralympisch kampioen parasnowboarden, door kanker getroffen. Ze schreef er het boek Kut kanker over.

Bibian Mentel tijdens haar gouden race in Sotsji. Beeld afp
Bibian Mentel tijdens haar gouden race in Sotsji.Beeld afp

Zelfs na een laatste operatie - een aangetaste nekwervel werd op 20 december vervangen door een titanium frame - is zij niet te weerhouden van een volgende deelname aan de Paralympische Spelen. Zij wil op 12 en 16 maart in Zuid-Korea van de berg gaan.

Tegen medische grenzen aan

Technisch directeur Wopke de Vegt van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) openbaarde maandag bij de presentatie van zijn ploeg voor Pyeongchang dat Mentel, die deze winter nog geen wedstrijdmeter boardde, in Canada verblijft. Zij test in Big White haar fitheid, met haar Finse trainer, haar vaste fysiotherapeut en het team-Mentel dat verbijsterend veel volharding aan de dag legt. Echtgenoot Edwin Spee bericht de wereld over de vorderingen die zijn geliefde maakt.

Als al die voortvarendheid, tegen medische grenzen aan, de top van de skibond of sportkoepel NOCNSF te ver zou gaan - van buitenaf lijkt het op sportverdwazing - dan heeft de technische leiding geen mogelijkheid om Mentel (45) van een paralympische start te weerhouden. Zij is, door haar dubbele wereldtitel van 2017 in Canada, geplaatst voor de Spelen van Pyeongchang.

'Bieb kan starten wanneer zij wil', is het antwoord van De Vegt. Op de vraag of dit alles niet te ver gaat, is de technisch directeur klip en klaar. 'Dat is niet onze call.'

Mentel met haar gouden medaille bij terugkomst uit Sotsji. Beeld anp
Mentel met haar gouden medaille bij terugkomst uit Sotsji.Beeld anp

Geen regels

Doktoren, de behandelende oncologen en olympische arts Maarten Moen kunnen Mentel adviseren. De Vegt: 'Als het er niet goed uitziet, zullen zij een zodanig advies geven. Maar dat advies is niet bindend.'

Als de gedreven sportvrouw zo'n raad in de wind slaat, dan is dat volkomen haar zaak, laat de skibond weten. De Vegt: 'Je bent Europees burger, met al je rechten. Er is geen regel geschreven die zegt dat iemand niet mag starten als het advies negatief is.' Ook een arts van het Internationale Paralympisch Comité (IPC) heeft die bevoegdheid niet, zegt De Vegt.

Mentel heeft de aangetaste nek door een titanium frame aan de voorkant en de achterkant laten borgen. Röntgenfoto's daarvan, met veel schroeven en platen, gingen de wereld over. De Utrechtse zal in Big White weer moeten wennen aan het staan op het board en het draaien van de nek voor het juiste zicht. De Vegt heeft er alle vertrouwen in dat zij dat weer snel oppakt. 'Bieb kan snowboarden, hè.'

Veerkracht

Zij zal, als ze zichzelf fit bevindt, deelnemen in Pyeongchang. 'Nogmaals, ik ga me daar niet mee bemoeien', aldus De Vegt. Hij zegt dat de wereld in haar geval van het positieve moet uitgaan. 'Tot nu toe is zij door haar vechtkracht, maar vooral haar veerkracht, er altijd weer bovenop gekomen. Deze vrouw moet vreselijk sterk zijn. Zij en haar man staan hier anders is. Zij denken: dit gaat goed komen.'

Op 12 maart is het onderdeel snowboardcross. Vier dagen later volgt de banked slalom. Op beide onderdelen is Mentel titelverdediger.

Meer over