Negentig minuten belangrijk voor het elftal

Giovanni van Bronckhorst, de linksachter van het Nederlands elftal, leerde verdedigen op de kleine Schotse velden...

Het nieuws mag dan vaag zijn en nog weinig concreet, maar natuurlijk streelt het Giovanni van Bronckhorst (24) dat hij is genoemd als opvolger van Roy Keane bij Manchester United. Het zegt in elk geval iets over zijn ontwikkeling.

Het is opgeschreven door Schotse en Engelse kranten en hij is al gebeld door zaakwaarnemer Sigi Lens, die geluiden uit de pers opving. En Alex Ferguson, de manager van United, zat op de tribune tijdens Bayern München - Glasgow Rangers. Naar verluidt voor hem, Giovanni van Bronckhorst, vandaag de linksachter in de oefeninterland tegen de Tsjechen.

Critici haalden anderhalf jaar geleden hun neus op toen Van Bronckhorst de Schotse competitie verkoos boven die van Engeland, Spanje of Italië. Wie ging zijn talent nou vergooien in de speeltuin van Mickey Mouse?

Technisch vaardig als hij was, leerde Van Bronckhorst in Schotland strijden en leiden. Bij Feyenoord verschool hij zich soms, die tijd was voorbij.

Van Bronckhorst: 'Vroeger dacht ik nog wel eens: oh, ik sta tegen die of die, daar keek ik tegen op. Nu ben ik op een punt in mijn loopbaan dat ik voor niemand bang hoef te zijn en meer bij het spel ben betrokken.

'Ik ben dwingender gaan spelen en kan nu negentig minuten belangrijk zijn voor het team. Door een mooie pass, door goed verdedigend werk, door mensen te sturen of door te coachen.'

Van Bronckhorst is van de lichting van Patrick Kluivert en Clarence Seedorf, wier loopbaan in een stroomversnelling geraakte door de belevenissen met Ajax in de Champions League. Zíjn eerste, kortstondige ervaring met de kampioenencompetitie was twee jaar geleden met zijn toenmalige werkgever Feyenoord.

'Ik denk niet dat ik bij Feyenoord dezelfde ontwikkeling had kunnen doormaken als bij Rangers. Bij mij ontbrak de strijd, de mentaliteit. Ik bedoel mentaliteit in de zin van agressie, van duels winnen. Bij Feyenoord had ik dat niet kunnen leren, omdat het ander voetbal is.

'Wedstrijden als 'uit' tegen Kilmarnock zijn het moeilijkst. Klein veld, agressieve middenvelders, geen tijd om de bal aan te nemen. Je balsnelheid moet omhoog, anders word je onheroepelijk onderuit geschoffeld.'

Glasgow Rangers blies PSV onlangs van het veld in de Champions League. PSV verloor vooral op inzet, op weerbaarheid en strijdvaardigheid. 'We hebben na afloop niet om PSV gelachen', aldus Van Bronckhorst, die toegeeft dat er wel enig leedvermaak was bij de Nederlandse kolonie, die verder bestaat uit de trainers Advocaat en Van Lingen, verdediger Arthur Numan en aanvaller Michael Mols.

'Wat we niet begrepen was dat PSV wél heel goed draaide in de competitie. We kregen banden te zien van wedstrijden die ze met 7-0 wonnen, met 1-6. Maar wij waren scherper, agressiever, we speelden snel van achteren naar voren. Als je ziet hoeveel steekballen we gaven, dat Wallace ook nog drie keer alleen voor de keeper kwam. Het was de manier van spelen die verschilt.'

En het was vooral pech dat de ploeg werd uitgeschakeld door Bayern München. Rangers had moeten winnen, maar raakte de paal en de lat en verprutste een aantal goede kansen.

Giovanni van Bronchorst speelde in zijn loopbaan op verscheidene posities: linksachter, linkshalf, laatste man zelfs, centraal op het middenveld en achter de spits. In het Nederlands elftal is hij, mede door de langdurige afwezigheid van clubgenoot Numan, linksachter.

'Je mag aanvallen, maar moet tevens rekening houden met het verdedigende werk, want dat is het belangrijkste. Terwijl ik gewend was dat het aanvallende gedeelte het belangrijkste was in mijn spel.

'Ik kon wel verdedigen, maar in Schotland moet je veel meer de duels aangaan. Daar ben ik sterk geworden. Bij Feyenoord hadden we daar anderen voor.

'Verdedigen is deels een kwestie van mentaliteit. In fysiek opzicht ben ik niet de sterkste. Als je mij vergelijkt met Jaap Stam, Winston Bogarde of Bert Konterman, zie je in mij beslist geen type verdediger. Maar het gaat er ook om hoe slim je je opstelt en hoe je de duels aangaat. Fysieke Kracht is belangrijk, maar de manier waarop ik verdedig heeft niet zoveel met kracht te maken. Meer met inzicht. En het is ook psychisch. Als je een duel half aangaat, win je het nooit.'

Meer over