Negatief

Van de bij de media werkzamen die ook nog eens Bekende Nederlander zijn is bij mijn weten alleen Frits Spits PSV-supporter....

In die prachtige documentaire over de skybox sprak de commentator: '1987. Er breekt een nieuwe Gouden Eeuw aan voor het Nederlands voetbal.' We zagen Ajax de Europa Cup II winnen en Oranje Europees kampioen worden. Niets van PSV. De Philip Bloemendal van Zembla vond het niet van belang dat PSV in 1988 de Europa Cup I won.

Zelf ben ik erg gevoelig voor vervalste geschiedschrijving. Ajax is God, alles in twintig eeuwen geschiedschrijving draait om God.

'O dat', murmelde een collega. 'Die maker van Zembla is een Ajax-fan. Vandaar.' Ik wist dat niet. Ik moest deze mededeling vooral ook gewoon vinden. Zaak gesloten.

Echte sportverslaggevers hebben geen enkele voorkeur voor een voetbalclub. Ik ben voor Feyenoord. Wie voor deze club is moet dat altijd uitleggen. In Vrij Nederland stond onlangs een ook al prachtig verhaal over de skybox. Boodschap: in die van Feyenoord is het het gezelligst, maar in die van Ajax en PSV serveren ze betere spijzen.

Bij Feyenoord nemen de patjepeeërs zelf hun kaasplankjes mee van huis. Zie hier waarom ik voor Feyenoord ben. Ooit zal Jozsef Kiprich van Cyprus terugkeren om hoofd-catering bij Feyenoord te worden. Sinds de verbanning heeft Kiprich' zoontje nooit meer iets anders gedragen dan een Feyenoord-shirtje. Ik denk aan Cyprus en ik...ik...Excuses.

Feyenoord-coach Haan klaagt al maandenlang over de zijns inziens negatieve berichtgeving over Feyenoord. Als de sportredactie van deze krant boze brieven krijgt, zijn ze opvallend vaak geschreven door Feyenoord-fans. Er werken hier wat tering-klootzakken. De ergste, tot voor kort onze Feyenoord-verslaggever, hebben wij naar Vrij Nederland getransfereerd.

Zal Haan blij zijn met die transfer? Ik denk het niet. Haan wil dolgraag dat er lelijk over Feyenoord wordt geschreven. Zijn ploeg mist kwaliteit, maar staat wel mooi tweede. Haan gebruikt de rotstukjes als doping voor de spelers.

Vandaar deze oproep aan Cox (Feyenoord-krant), Postema (Endemol), Kraay (Studio Sport), Karel (AVRO), Giphart (van alles): bericht negatief over onze liefde! Het werkt!

Zelf zal ik nu het goede voorbeeld geven: die boeven van Feyenoord, dat teringzooitje met dat Horst Wessel-achtige clublied, wil nu weer de man-van-de-doodsklap Gilles de Bilde contracteren. Sinds dinsdag is Feyenoord op trainingskamp in Argentinië. Ik zou zeggen: Haan en Van den Herik, reis nog even naar Uruquay, daar koop je voor een prikkie voetballende moordenaars.

Marcel van Lieshout

Meer over