Nederlandse volleybalsters winnen grillig openingsduel tegen Kazachstan

Bij het laatste, olympische kwalificatietoernooi (OKT 3) in Tokio is het aftellen begonnen voor de Nederlandse volleybalsters. Na de 3-1 zege (25-12, 21-25, 25-14, 25-8) op Kazachstan moet de vrouwenploeg nog drie of vier van de resterende zes duels winnen om zich te plaatsen voor de Spelen van Rio. In een veld met acht deelnemers liggen vier tickets klaar, waarvan één voor het beste, Aziatische land.

Robèrt Misset
Volleybalster Anne Buijs. Beeld ap
Volleybalster Anne Buijs.Beeld ap

Na 20 jaar willen de volleybalsters weer terugkeren op het olympische podium en eigenlijk mag het in het Metropolitan Gymnasium in Tokio niet meer misgaan. Na de nederlaag in de EK-finale in Ahoy verloren de volleybalsters in januari ook in de eindstrijd van het olympische kwalificatietoernooi in Ankara van Rusland. Daardoor kreeg Nederland een herkansing bij het laatste OKT in Japan.

Bij deze OKT hoeven de volleybalsters niet als de waterpolosters een kwartfinale te spelen, die het verschil maakt tussen wel of geen olympische deelname. Na een korte voorbereiding van een week moet Nederland zeven duels in negen dagen afwerken. In dat format is een misstap niet meteen fataal. Nederland kan in het toernooi groeien en dat is nodig ook, zo bleek in het grillige openingsduel met Kazachstan.

'Teken van respect'

Bondscoach Giovanni Guidetti weigert bij het OKT met een rekenmachine te werken. Normaal gesproken volstaat een plaats bij de beste vier ploegen, mits het favoriete Japan als beste Aziatische deelnemer in de top-3 eindigt. Nederland ontmoet het gastland pas volgende week zondag in de laatste wedstrijd van het OKT. 'Een teken van respect', aldus Guidetti.

Tegen het zwakke Kazachstan, nummer 26 van de wereld, kon de Italiaanse bondscoach het zich permitteren om al zijn drie powerhitters op te stellen. Celeste Plak verving aanvoerder Maret Balkestein-Grothues, die met een lichte buikspierblessure kampt. Als passer/loper vormt Grothues meestal een tandem met Anne Buijs.

De service van Kazachstan was aanvankelijk zo matig dat Nederland haar beste passer Grothues rust kon geven in de eerste set. Op linksvoor, rechtsvoor en van achter de drie meterlijn ramde Lonneke Sloetjes de bal op de speelvloer van de Kazachse vrouwen. Nederland verzuimde Kazachstan in de eerste set onder de tien te houden, na 23-8 werd het 25-12.

Bondscoach Giovanni Guidetti. Beeld anp
Bondscoach Giovanni Guidetti.Beeld anp

Sloetjes de slopershamer

Pas in de tweede set wist Beresneva met haar opslag de kwetsbaarheid van Plak in de passing bloot te leggen. Van 4-0 werd het 8-2 voor Kazachstan, dat zich in 2008 verrassend kwalificeerde voor de Spelen van Peking en dit jaar de toenmalige succescoach Vjatsjelav Shapran terughaalde.

Bij een 10-4 achterstand werd Plak in het achterveld vervangen door Grothues om het team passend meer ritme te geven. Het bleek een tijdelijke impuls, want het Nederlandse team kreeg de servicepass niet onder controle. Buijs en Plak werden veelvuldig gezocht door de in Oekraïne geboren Tatko.

Met haar venijnige 'floatservice' zorgde zij voor de beslissende demarrage, nadat Nederland in set 2 terugkwam tot 20-21. Buijs werd even gewisseld voor Kirsten Knip, eigenlijk de derde libero van het Nederlandse team. Sloetjes bleef de slopershamer, passend kraakte de ploeg. Die oude kwaal leverde Kazachstan na de valse start zowaar een set op: 21-25.

Lonneke Sloetjes. Beeld anp
Lonneke Sloetjes.Beeld anp

Kanonskogels van Plak

De afstemming tussen het blok en de verdediging verliep evenmin naar wens, waarna hoofdblokkeerder Yvon Beliën in het begin van de derde set plaatsmaakte voor routinier Quinta Steenbergen. Plak bleef matig passen, maar ze compenseerde het met kanonskogels op linksvoor.

Buijs etaleerde eveneens haar aanvalskracht en altijd zweefde Sloetjes door het Metropolitan Gymnasium, wanneer ze werd aangespeeld door spelverdeelster Laura Dijkema. Met Grothues in het achterveld mocht de diagonaalaanvalster van het Nederlandse team de derde set binnenhalen: 25-14.

Na een ontluisterende 16-5 tussenstand werd set 4 een formaliteit. Dit keer kwam Kazachstan niet boven de tien: 25-8. En uiteraard velde Sloetjes met een knalharde smash het vonnis. Toch zullen de volleybalsters beseffen dat het niveau omhoog moet om hun olympische droom te realiseren.

Celeste Plak. Beeld ap
Celeste Plak.Beeld ap
Meer over