Nederlandse volleybalsters weten zich niet direct te plaatsen voor WK 2018

Na een ontluisterende nederlaag in drie sets (30-28, 25-22, 25-13) tegen Azerbeidzjan kunnen de volleybalsters het WK in 2018 in Japan alleen nog via een omweg bereiken.

Robèrt Misset
Bondscoach Jamie Morrison en de Nederlandse volleybalsters vorige week in Apeldoorn. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Bondscoach Jamie Morrison en de Nederlandse volleybalsters vorige week in Apeldoorn.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Bij de WK-kwalificatie in Bakoe plaatste het gastland zich zaterdag rechtstreeks, Nederland wacht overwerk bij een extra toernooi in augustus. En zo faalde de nieuwe bondscoach Jamie Morrison bij zijn eerste opdracht.

Aanvoerder Maret Grothues had het vooraf duidelijk omschreven. 'We zijn het aan onze stand verplicht om het WK rechtstreeks te bereiken.' De moeizame 3-1 zege op Oekraïne zette de toon voor de afgang in het slotduel met Azerbeidzjan, dat evenals Nederland de voorgaande vier poulewedstrijden had gewonnen. In de eerste set verspeelde het Nederlandse vrouwenteam maar liefst zeven setpoints na een 18-11 en 24-21 voorsprong.

Prompt benutte Azerbeidzjan het eerste setpunt op 29-28 en die mentale tik galmde lang na bij de Nederlandse ploeg. De vrouwen uit Azerbeidzjan leunen al jarenlang op twee hakkers van formaat: Mammadova op diagonaal, Rahimova op linksvoor.

Rahimova was met 28 punten zaterdag in het uitverkochte sportpaleis in Bakoe ongrijpbaar voor de Nederlandse blokkering. Mammadova kraakte de Nederlandse passlijn in de derde set met drie sprongservices op rij.

Vaste patronen missen

De debuterende bondscoach Jamie Morrison kan zich troosten met de gedachte dat ook zijn bewierookte voorganger Giovanni Guidetti een afstraffing van Azerbeidzjan incasseerde. Bij de Europese Spelen in 2015 in Bakoe domineerde de thuisploeg eveneens, waarna het Nederlandse team een metamorfose onderging. Zaterdag bleek overduidelijk dat de volleybalsters de vaste patronen van de afgelopen jaren misten.

Natuurlijk had het anders kunnen lopen als Nederland de eerste set had gewonnen. De killersmentaliteit ontbrak, omdat spelverdeelster Laura Dijkema mede door de matige passing haar aanvalsters niet aan het scoren wist te krijgen. De kansen werden niet benut, de afstemming tussen blok en verdediging was ver onder de maat. Ballen vielen tussen de verdedigers, vooral in het centrum, terwijl de Azerbeidzjaanse vrouwen een muurtje metselden aan het net.

Zwaar clubseizoen

Nederland betaalde tevens de tol voor een slopend clubseizoen. Lonneke Sloetjes werd in Bakoe spaarzaam ingezet, omdat ze bij het Turkse Vakifbank een ontsteking in het scheenbeen had opgelopen. Het is een blessure die door overbelasting ontstaat en Sloetjes kon het Nederlandse team zaterdag niet bij de hand nemen. Het was typerend dat Dijkema de diagonaal nagenoeg oversloeg bij haar set-ups, toen Celeste Plak die positie in set 3 overnam.

Ook Dijkema miste ritme en vertrouwen, Anne Buijs en Maret Grothues werden passend onder druk gezet. En libero Debby Stam waande zich in het achterveld in een kelder die vanwege chronische lekkage langzaam volliep. Azerbeidzjan profiteerde in de derde set maximaal van de chaos in het Nederlandse team. Coach Morrison staat deze zomer meteen onder druk, want na de Grand Prix moet in augustus nog een extra tussenstop worden gemaakt om het WK in 2018 te bereiken.

In september keren de volleybalsters terug naar Bakoe voor het EK, waar Nederland na het zilver in 2015 om de gouden medaille wil spelen. Morrison kan slechts hopen dat hij zijn selectie net zo snel tot een winnende ploeg formeert als Guidetti, die hij tot deze maand nog assisteerde bij Vakifbank Istanbul. De magie bij de volleybalsters is in Bakoe is even verdwenen, de mislukte WK-kwalificatie dwingt de ploeg tot bezinning.

Meer over