Nederlandse volleybalsters verliezen van VS maar manifesteren zich als stuntploeg

In een zinderende vijfsetter moest Nederland uiteindelijk het hoofd buigen tegen wereldkampioen Amerika. De nederlaag voelde als een morele overwinning.  

Robert Misset
De Nederlandse dames juichen tijdens de volleybalwedstrijd tegen de VS. Beeld ANP
De Nederlandse dames juichen tijdens de volleybalwedstrijd tegen de VS.Beeld ANP

Ondanks de 3-2 nederlaag tegen wereldkampioen Amerika lijken de volleybalsters zich te manifesteren als de stuntploeg van de Spelen. Na het uitvallen van aanvoerder Maret Grothues, die in de vierde set een enkelblessure opliep, waren de passlijn en de verdediging net niet stabiel genoeg om Amerika na een 2-1 voorsprong in sets te verslaan.

De fantastische vijfsetter (18-25, 25-18, 21-25, 25-20, 15-8) tegen Amerika illustreerde wederom dat het Nederlandse vrouwenteam onder leiding van coach Giovanni Guidetti de kloof met de wereldtop nagenoeg heeft gedicht. Pas in de vijfde set speelde Amerika met de allure van de nummer 1 van de wereld.

De grootste ster van het Amerikaanse team is de coach. Charles Frederick `Karch' Kiraly is de enige volleyballer met olympische titels in de zaal (1984 en '88) en in het zand (Atlanta 1996). Op de Spelen van Rio kan de 55-jarige Kiraly een unieke trilogie voltooien met een gouden medaille als coach van het Amerikaanse vrouwenteam. Ook Guidetti maakt een diepe buiging voor zijn legendarische collega.

`Door Kiraly ben ik begonnen met volleybal. Voor volleyballers van mijn generatie is Kiraly een icoon. Toen ik nog assistent-coach was van het Duitse team heb ik Kiraly zelfs om een handtekening gevraagd. En nu is hij een vriendelijke collega-trainer, die alles wil delen.' Bijna had de leerling de meester al verslagen, wie weet volgt in Rio een herkansing.

Informatie over aanvalster Kimberly Hill, de uitblinkster op het WK in 2014, had Guidetti niet nodig. De 26-jarige passer/loper speelde vorig seizoen bij zijn Turkse club Vakifbank en hield geregeld Buijs uit de basis. Maandagavond wist ook Hill niet wat haar overkwam in de eerste set, toen het Nederlandse team de wereldkampioenen overklaste.

Natuurlijk werd Nederland geholpen door het zwak serverende Amerika. Het was typerend dat Akinradewo een foute opslag opleverde op het derde setpoint: 25-18. Maar Guidetti wist ook dat Hill passend kwetsbaar was in de Grand Prix Finals in Bangkok en dus was de servicestrategie helder: de beste aanvalster van Amerika vastzetten met de opslag.

Ook de blokkering klopte bij het Nederlandse team, vooral de linkshandige diagonaalvalster Murphy trof geregeld een dak boven het net. Aanvallend heeft spelverdeelster Laura Dijkema bovendien meerdere opties. Ze bediende de linkshandige Balkestein-Grothues op linksvoor op snelheid en gebruikte veelvuldig de flitsende `omloopbal' van middenaanvalster Robin de Kruijf op rechtsvoor.

Voor het hak-en zaagwerk heeft Nederland de powerhitters Buijs en Sloetjes, op de diagonaal. Beide aanvalsters bleken ongrijpbaar voor de Amerikaanse ploeg, zeker ook in de `pipe' op midachter. Wanneer de Nederlandse ploeg passend overeind blijft, kan iedereen scoren.

Het Amerikaanse antwoord volgde in set 2, met meer servicedruk en Akinradewo en Adams als uitstekende hoofdblokkeerders, die aan het net een bril delen om hun ogen extra te beschermen. In de tweede set was Hill niet af te stoppen en kon spelverdeelster Alisha Glass haar befaamde versnelling in de set-ups etaleren.

Ook tegen de wereldtop kan het Nederlandse team echter punten winnen vanuit de verdediging. Libero Debby Stam was een geweldige `keeper' op linksachter, Grothues de stofzuiger op de achterlijn en Buijs verdedigde én scoorde in een heerlijke rally op 4-4 in de derde set. Myrthe Schoot fungeert in Rio als extra passer en verdediger in het achterveld, de libero van Dresden haalde diverse keren knap een bal van de grond.

Zo gaf Nederland de Amerikanen het idee dat ze het punt drie keer moesten maken. Alles veegde het Nederlandse team van de eigen speelvloer, zelden was de verdediging zo sterk als maandagavond in het Maracanazino stadion in Rio.

Morele overwinning

Bijna ontluisterend was het beeld van coach Kiraly, die via zijn koptelefoon voortdurend overlegde met zijn scouts op de tribunes. Maar Amerika had wederom geen enkele servicedruk en Nederland snelde in een roes naar 24-17, waarna het vierde setpoint werd benut: 25-21.

De vierde set werd een mentale test, toen Grothues na een geweldige aanval verkeerd terecht kwam en onmiddellijk het veld verliet. De aanvoerder was voor de Spelen bijtijds hersteld van een knieblessure en liep nu op krukken met een ingepakte enkel. Ook nu toonde Nederland de kracht van het collectief, maar zonder Grothues raakte de ploeg uit balans.

Toch voelde de nederlaag als een morele overwinning. Winnen van China, vier sets gelijkwaardig aan grootmacht Amerika. Hoe ver kan deze ploeg komen in Rio? Natuurlijk hebben de volleybalsters pas twee pouleduels afgewerkt, maar dromen van een medaille is nu al gerechtvaardigd.

Meer over