WK japanvolleybal

Nederlandse volleybaldames slepen vijf punten uit openingsweekend WK in Japan

Na de vierde plaats bij de Spelen azen de Nederlandse volleybalsters op revange en een WK-medaille. Een doffe dreun van Celeste Plak dwingt thuisland Japan op de knieën op het WK in Yokohama.

Dirk Koppes
Celeste pak in actie tegen het Duitse team in Yokohama, Japan. Beeld Getty Images
Celeste pak in actie tegen het Duitse team in Yokohama, Japan.Beeld Getty Images

De moeizame vijfde set van Nederland tegen gastland Japan typeerde het weekeinde van de nationale ploeg op het WK volleybal. De vrouwen van bondscoach Jamie Morrison kwamen door sterk werk van uitblinker Anne Buijs royaal voor, met 14-9, maar benutten pas het vijfde matchpunt: 15-13.

Spoortjes van labiliteit kwamen aan de oppervlakte bij het ambitieuze team dat na de vierde plaats bij Olympische Spelen (2016) aast op een WK-medaille. Het taaie, alles van de vloer vegende Japan leek Nederland, dat eerder in sets met 1-0 en 2-1 leidde, op de valreep toch nog aan het wankelen te krijgen. Maar door de weinig gecompliceerde aanpak van Celeste Plak viel de zaak in het slot. De Noord-Hollandse met Caribische wortels drukte met een doffe dreun de Japanse opstand de kop in. De bal sloeg binnen de lijnen tegen de vloer, waarna de Nederlandse speelsters hun traditionele dansje konden aanvangen.

De oogst van het eerste speelweekeinde bij de wereldtitelstrijd in Yokohama was met dat denderende slotakkoord nagenoeg optimaal. Zaterdag versloeg Nederland aartsrivaal Duitsland met 3-1, zondag volgde de 3-2 tegen Japan. In poule A staat Nederland aan kop, met twee overwinningen en vijf punten.

Als Japan met 3-0 of 3-1 was verslagen, had de nationale ploeg zes punten mogen administreren. De 3-2 tegen Japan telde voor twee; niet voor drie. Plaatsing voor de volgende ronden van het WK, ronde 2 (met tweemaal acht landen) en ook ronde 3 (de Final Six), gebeurt in het Japanse toernooi allereerst op basis van overwinningen. Daarna volgen pas punten.

Zaterdag was de urgentie om in drie of vier sets te winnen voelbaar in het duel met Duitsland. Dat pakte de eerste set (25-22), waarna het wat onwennig gestarte Nederland set 2 (21-25) en set 3 (22-25) greep. Vervolgens liepen de Duitsers, aangevoerd door hoofdaanvaller Lippmann, in de vierde set uit naar

24-21. De vijfde set leek een zekerheid.

Het pakte anders uit tegen de Duitsers, die bekendstaan om hun koelbloedigheid en doortastendheid in laatste speelminuten. Celeste Plak en vrije aanvaller Lonneke Sloetjes (de diagonaal) gumden samen de achterstand weg. Na 25-25 kwam er een serie van liefst zes matchpoints voor het favoriete Nederland, de nummer acht van de wereldranglijst. Bij 30-31 pompte Sloetjes, de vrouw van de dag, de bal tegen de grond: 30-32. Zij maakte haar 36ste punt en werd Woman of the Match.

Hoge aanvalsslag

De dag erna was Sloetjes, de vrouw met de hoge aanvalsslag, goed maar niet uitzonderlijk. Ze kwam toch weer aan een royaal aantal punten (20), maar moest het qua score afleggen tegen Buijs (21) die haar smash meestal over het Japanse blok legde.

In de beslissende set gingen veel ballen naar Plak, die Sloetjes nu volgens plan verving als vrije aanvaller op de diagonaalpositie. Buijs zorgde voor 9-12,

9-13 en 9-14. Daarna kwam Japan terug in de wedstrijd door uiterst scherp serveren van sterspeler Kurogo. Zij poetste vier matchpunten weg, waarna Plak deed waarvoor zij in het veld stond: raak timmeren van de buitenkant: 13-15.

De laatste bal werd aangegeven door spelverdeler Laura Dijkema. Die werd in een fors deel van de wedstrijd vervangen door Britt Bongaerts. De debutante won deze zomer de strijd om de tweede positie als setter van Femke Stoltenborg. Bongaerts heeft een prachtige bal achterover in de vingers. In de blokkering lijkt ze ook iets doortastender dan Dijkema, die echter ervaring meebrengt uit de sterke Italiaanse competitie, bij Firenze. Bongaerts speelt in Duitse dienst. Ze is van Aken naar Schwerin getransfereerd.

Scheenbeenkwetsuur

Coach Morrison moest het WK in Japan beginnen met twee belangrijke spelers in de ziekenboeg. De geroutineerde middenaanvaller Robin de Kruijf, vaste keuze naast de speersnelle Yvon Beliën, was onvoldoende hersteld van een knie-operatie. Daalderop kampte met een scheenbeenkwetsuur die niet op tijd genas. De twee bleven thuis.

In de doelstelling van Nederland werd evenwel geen aanpassing gedaan. De ploeg, vierde op de Olympische Spelen van Rio (2016), wil in Japan een medaille veroveren. Het gat dat De Kruijf heeft achtergelaten wordt gevuld door de extra lange Nicole Koolhaas (1.98 m) en door Juliët Lohuis van het Duitse Münster. Lohuis maakte tegen Duitsland en Japan veel beslissende acties aan het net. Haar blokkering was beter. Eerste keus Beliën speelt elke minuut van de wedstrijden, waarbij de vijfsetter van zondag een verblijf van liefst twee uur en 45 minuten op de speelvloer vereiste.

De twee wedstrijden werden getekend door lange rally’s. Side-out spelen, op een soepele wijze de service terughalen, was er vaak niet bij. De openingswedstrijd tegen Duitsland werd als stroef gekarakteriseerd. De confrontatie met Japan was soms van hoog niveau door het geweldige verdedigende werk aan beide kanten.

Het WK gaat voor Nederland maandag door met een wedstrijd tegen Kameroen. Daarna volgen nog duels met Argentinië en Mexico. Nederland in normale doen zal zonder nederlaag naar de tweede ronde doorstromen.

Nederland wil WK

De Nederlandse volleybalbond Nevobo heeft zich zaterdag kandidaat gesteld voor het WK vrouwenvolleybal van 2022. Voetbalstadion De Gelredome van Arnhem zou het toneel moeten vormen van de finale. Gelderland is de drijvende kracht achter het plan. De provincie stelt een subsidie van 4,2 miljoen euro beschikbaar. De deelnemende landenteams worden ondergebracht in 24 gemeenten. Rotterdam en het sportmarketingbureau TIG Sports zijn de andere partijen. Volleybal is wereldwijd de grootste teamsport voor vrouwen. Voor 12 november maakt de FIVB bekend welk land het toernooi krijgt. Nederland organiseerde nog nooit een WK zaalvolleybal. In 2015 waren de WK beachvolley in vier Nederlandse steden een groot succes.

Meer over