NabeschouwingDamesvoetbal: Nederland – Chili

Nederlandse voetbalvrouwen boeken monsterzege op Chili met swingend aanvalsspel

Swingend en snel danste de vrouwenploeg bij de afsluiting van een trainingsstage langs een tegenstander van onverwacht zwak kaliber. Nederland won met 7-0 van Chili, de tegenvallende, debuterende deelnemer aan het WK voetbal.

Willem Vissers
Vivienne Miedema in duel met Rocio Soto, speler van Chili, in het AFAS-stadion in Alkmaar. Beeld Getty Images
Vivienne Miedema in duel met Rocio Soto, speler van Chili, in het AFAS-stadion in Alkmaar.Beeld Getty Images

Het was een schuttersfeest in het voor ruim de helft gevulde stadion van AZ, met een ruststand van 6-0 en in die eerste helft gevarieerd, snel en aantrekkelijk aanvalsspel. Vrijdag was al met 2-0 gewonnen van Mexico. Reeds woensdag maakt bondscoach Sarina Wiegman de selectie voor het WK bekend, om de ‘emoties verder weg te halen van het toernooi’. Vanaf half mei melden de internationals, afhankelijk van clubverplichtingen, zich in het laatste trainingskamp voor het WK, dat op 7 juni begint in Frankrijk, waar Nederland in de groepsfase Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada treft.

Leermoment

Middenvelder Daniëlle van de Donk was topschutter dinsdag, met liefst vier treffers, waarvan twee met haar mindere been, het linker. Van de Donk, die onlangs bijgetekende bij Arsenal, sprak vorige week bij het begin van de stage over het mislukte toernooi om de Algarve Cup, anderhalve maand geleden. Hoewel Wiegman destijds varieerde met de opstelling, was de elfde plaats toch even schrikken voor de Europees kampioen. Van de Donk: ‘Ik denk dat we toen wakker zijn geschud. Het was een leermoment. Iedereen moet dan even naar zichzelf kijken. Heb je laten zien wat je kunt, of moet er een stapje bij? Dat heeft iedereen zich gerealiseerd, denk ik. Wij waren gewoon niet goed. Het was een schop onder de kont, een waarschuwing. Dat mag niet heel veel vaker gebeuren.’

Danielle van de Donk scoort haar tweede doelpunt.  Beeld Getty Images
Danielle van de Donk scoort haar tweede doelpunt.Beeld Getty Images

Dinsdag na de wedstrijd voegde ze toe: ‘We hebben weer laten zien wie we zijn.’ In de twee duels van afgelopen week volgde herstel, al waren de opponenten zwak. Wiegman: ‘Het is niet verstandig om nu op een grote roze wolk te gaan zitten.’ De stage bevestigde dat de basisploeg in grote lijnen vaststaat, vooral voorin (Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema, Lieke Martens) en op het middenveld (Jackie Groenen, Sherida Spitse, Daniëlle van de Donk).

Achterin is nog niet alles duidelijk, vooral in het verdedigingscentrum. Anouk Dekker is de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland geschorst, Stefanie van der Gragt is opnieuw geblesseerd. Merel van Dongen en Dominique Bloodworth vormden dinsdag het centrum, Desiree van Lunteren en Kika van Es verdedigden de vleugels. Routinier Loes Geurts was keeper, nadat Sari van Veenendaal in het doel stond tegen Mexico.

Outsider

Europees kampioen Nederland mag zich outsider noemen op het WK, waarvan de laatste twee edities zijn gewonnen door Japan en de Verenigde Staten. Wiegman: ‘Wij willen een rol van betekenis spelen. We zijn dichter bij de top gekomen, daarvan ben ik overtuigd.’ Van de Donk: ‘We hebben status gekregen. Die hebben we verdiend. We moeten oppakken wat we op het EK hebben laten zien. Maar we zijn geen favoriet.’

Danielle van de Donk kopt op doel.  Beeld VI Images
Danielle van de Donk kopt op doel.Beeld VI Images

Hoewel ze reeds haar 88ste interland speelde, is ze nog niet volgroeid, denkt Van de Donk zelf. Haar spel kan nog stabieler en rustiger. ‘Ik keek vroeger heel erg op naar Kirsten van de Ven bij Willem II. Zij was zo rustig en kalm. Dat was prettig voor het team. Dat wil ik zelf nog creëren, als een mix van alles, van vertrouwen tot techniek. Ik ben een winnaar. Daarvoor doe ik alles. Daarvoor ga ik soms iets te veel rennen en blijf ik niet rustig genoeg. Dat kan ik verfijnen. Als dat lukt, heb ik een mooie stap gemaakt.’

Dinsdag speelde ze een puike wedstrijd. Al in de tweede minuut omspeelde ze doelvrouw Christiane Endler handig, na een passje van Miedema. De 3-0 was het mooist, haar tweede treffer. Miedema zette van rechts hard en laag voor richting tweede paal, waar Martens de bal teruglegde op Van de Donk, die weer met links scoorde. Kort voor tijd, toen ze inmiddels de derde (van in totaal vier) aanvoerder van de wedstrijd was, maakte ze ook nog een doelpunt met het hoofd, zodat ze scoorde met links, met rechts en met het hoofd. ‘Het is onwerkelijk. Dit komt niet vaak voor’, zei ze over haar vier doelpunten. Welke treffer haar het meest bekoorde? ‘Het waren allemaal mooie teamgoals.’ In elk geval oogstte ze een warm applaus toen ze twee minuten voor tijd haar publiekswissel kreeg.

Lees ook:

Voetbalster Jackie Groenen: ‘Van een geslaagde steekbal kan ik intens genieten’
Jackie Groenen (24) is een van de dragende spelers van de Nederlandse vrouwenploeg, vanaf 7 juni actief op het WK voetbal in Frankrijk. In een vierdelige, maandelijkse serie praat ze over haar bestaan als prof. Deel 1: passie.

Jackie Groenen over haar voetbalcarrière in Duitsland: ‘De eerste maanden waren een hel’
Jackie Groenen (24) is een van de dragende spelers van de Nederlandse vrouwenploeg, vanaf 7 juni deelnemer aan het WK in Frankrijk. In een serie praat ze over aspecten van haar bestaan als voetbalprof. In deel 2: roem en verdiensten.

Meer over