Nederlandse veldrijden is (tijdelijk) dood

Opnieuw kunnen de Nederlandse veldrijders geen potten breken. Het is wachten op een nieuwe generatie.

Als het Nederlandse veldrijden dood is, zoals oud-kampioen Richard Groenendaal beweert, dan mag een wederopstanding niet uitgesloten worden.

Stap maar eens in de kampeerauto die TijmenEising.nl heet. De stevig uit de kluiten gewassen naamgever komt zondagmiddag om drie uur onder de douche vandaan. Tijmen Eising, een 18-jarige Drent, heeft de pest in, want hij heeft op het EK voor beloften in het Belgische Hoogstraten niet naar wens gepresteerd.

‘Het zit er in, maar het komt er gewoon niet uit’, had hij meteen na de finish tegen bondscoach Johan Lammerts gezegd. ‘Laat gaan’, had de bondscoach geantwoord. Zoals hij later zal zeggen: Tijmen Eising moet nog even geduld hebben en wij ook. Het veldrijden in Nederland is slechts tijdelijk dood.

Ter verdediging van Groenendaal: hij doelde met zijn opmerking, vorige week opgetekend in de Gazet van Antwerpen, op het hoogste niveau. Het seizoen is nu een maandje oud en de Nederlandse cyclocrossers spelen daarin inderdaad geen enkele rol.

Zondag in Hoogstraten, waar de tweede wedstrijd voor de Superprestige wordt gereden, eindigt Gerben de Knegt met een zesde plaats als beste Nederlander. De Belgische wereldkampioen Niels Albert slaat op het kletsnatte parcours al snel een onoverbrugbaar gat. De Knegt lijkt nog even in de race voor een derde plek, maar als Sven Nys daarop zijn zinnen zet, is ook dat spel verloren.

Van bondscoach Lammerts krijgt Gerben de Knegt nog wel de zegen en dat geldt ook voor Thijs Al. Maar daarmee is voor Lammerts de koek op dit moment wel op. ‘Ik zou niet weten met welke renners ik de Nederlandse ploeg voor het WK nu zou moeten completeren. We komen echt niveau te kort. In die zin heeft Richard Groenendaal groot gelijk.’

Zelf was Groenendaal jarenlang de vaandeldrager van het Nederlandse veldrijden, maar hij stopte vorig seizoen. Lars Boom deed dat ook, in zekere zin. Met ingang van komend seizoen richt de wereldkampioen van 2008 het vizier op de verharde weg.

In het veld zal de jonge Boom rond de jaarwisseling nog een paar keer te bewonderen zijn, maar dat is bezigheidstherapie. Ten tijde van het wereldkampioenschap heeft Lars Boom alweer belangrijker zaken aan zijn hoofd.

Vorig seizoen leek Thijs Al aansluiting te vinden met de door Vlaanderen gedomineerde wereldtop. Zo won hij een wereldbekerwedstrijd. Maar door een valpartij in zijn laatste wegrace deze zomer werd de voorbereiding op deze jaargang verstoord en Al is tot op heden niet meer dan een figurant. De wedstrijd in Hoogstraten rijdt hij niet uit.

Vooral door de Vlaamse overmacht lijkt veldrijden in Nederland een tamelijk zinloze bezigheid geworden, maar het bijprogramma in Hoogstraten wijst anders uit. In de modderpoel tussen Antwerpen en Breda wordt in de andere categorieën om de Europese titel gestreden.

Bij de vrouwen zijn Marianne Vos en Daphny van den Brand de besten, zij het dat de concurrentie te wensen over laat. Bij de junioren eindigen vijf Nederlanders bij de beste tien, met Michiel van der Heijden als derde.

In de categorie van beloften, coureurs onder de 23 jaar, stelt Nederland wel teleur. Die wederopstanding laat dus nog wel even op zich wachten.

Als junior won Tijmen Eising vorig seizoen zo ongeveer alles wat er te winnen viel, met de wereldtitel in Hoogerheide als blikvanger. De hoge verwachtingen rondom hem worden weerspiegeld in de kampeerauto die geldschieter Sunweb hem heeft geschonken.

Tot nu toe valt het een beetje tegen. Lammerts: ‘Bij de junioren ging Tijmen gewoon hard rijden en dan zag hij wel wie hem kon volgen.’ Zelf zegt hij: ‘Het is heel anders dan bij de junioren. Er wordt meer geflikt en gekwakt.’ Lammerts: ‘En bij de elite wordt het weer moeilijker. Komt er ook een hoop tactiek bij kijken. Tijmen heeft nog een lange weg te gaan, maar hij komt er wel.’

Eising had gehoopt er zondag in Hoogstraten al een beetje te zijn. ‘Dit was een van de wedstrijden waarop ik me gericht had. Ik voelde me ook goed en had op minimaal top-10 gerekend. Maar in het begin ging het al mis en daarna heb ik in feite steeds achter de feiten aangereden.’

Meer over