Nederlandse topsportvrouwen blijven in prijzen vallen: ook in zeilen hebben we nu de beste ter wereld

De Nederlandse sportvrouwen blijven aan het eind van een succesvol sportjaar in de prijzen vallen. Zeilkampioene Marit Bouwmeester schaarde zich gisteren in het groeiende rijtje vrouwen dat tot mondiaal sporter van het jaar is verkozen. In Mexico werd de wereldkampioene in de Laser Radial verkozen tot beste zeilster ter wereld.

Marit Bouwmeester tijdens het wereldkampioenschap Laser Radial in augustus. Beeld Klaas Jan van der Weij
Marit Bouwmeester tijdens het wereldkampioenschap Laser Radial in augustus.Beeld Klaas Jan van der Weij

Bouwmeester, die vorig jaar olympisch kampioene werd in dezelfde zeilklasse, ontving een wereldbol plus een kostbaar horloge. Twee Nederlandse zeilsters wonnen die prestigieuze prijs eerder: Carolijn Brouwer (1998) en Margriet Matthijsse (1999). Geen Nederlandse man leverde die verrichting ooit. 'Als zeiler heb ik alles gewonnen: worldcups, EK's, ik ben drievoudig wereldkampioen en heb twee olympische medailles met als absoluut hoogtepunt olympisch goud in Rio 2016. Met de titel 'World Sailor of the Year' is mijn erelijst helemaal compleet', reageerde Bouwmeester via de website van het Watersportverbond.

Vorige maand werd Lieke Martens vanwege haar sterke prestaties tijdens het EK voetbal gekozen tot de beste voetbalster van het jaar. Sarina Wiegman werd vanwege dat gewonnen EK coach van het jaar bij de vrouwen. Maar liefst vijf Nederlandse speelsters werden gekozen in het succeselftal: Sari van Veenendaal, Anouk Dekker, Jackie Groenen, Sherida Spitse en Lieke Martens, die ook tot de beste van het hele toernooi werd uitgeroepen.

In het wielrennen werd Anna van der Breggen uitgeroepen tot renster van het jaar vanwege haar sterke seizoen, dat uitmondde in de winst van de de World Tour 2017. Ze won de Giro Rosa en was in het voorjaar binnen een week de beste in drie klassiekers: Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl en de Amstel Gold Race.

In het hockey is Nederland gewend dat de vrouwen de beste van de wereld zijn. Sinds 2003 was acht keer de eerste individuele prijs voor een Nederlandse: Mijntje Donners, Minke Booij, Naomi van As (2), Maartje Paumen (2), Ellen Hoog en Lidewij Welten. De prijs voor 2017 is nog niet uitgereikt.

Lieke Mertens samen met Cristiano Ronaldo. Beeld afp
Lieke Mertens samen met Cristiano Ronaldo.Beeld afp

In twee andere balsporten begint Nederland toonaangevend te worden. Handbalster Nycke Groot werd eind 2016 de uitgeroepen tot MVP (waardevolste speelster) van het EK in Denemarken. Yvette Broch werd de beste cirkelloper. In dit jaar kreeg Groot de prijs voor MVP bij de door haar Hongaarse club, Györ, gewonnen Champions League. Bij de nationale volleybalploeg waren er soortgelijke successen voor Lonneke Slöetjes, Laura Dijkema en Anne Buijs. Slöetjes was ook de beste diagonaalaanvalster van de Champions League.

Sprintster Dafne Schippers zal dit jaar niet in de prijzen vallen. De wereldkampioen 200 meter behoorde niet tot de tien genomineerden voor mondiale atlete van het jaar. De Europese prijs, die ze in 2014 en 2015 kreeg, is dit jaar vergeven aan de Griekse polsstokhoogspringster Katerina Stefanidi. Ze won vorig jaar olympisch goud en werd dit jaar wereldkampioen.

De oogst bij de mannen is tot nu toe karig. Ferry Weertman is uitgeroepen tot 's wereld beste openwaterzwemmer. Sven Kramer kreeg in september de Oscar Mathisen Award toegewezen, voor de beste schaatsprestatie van het jaar. Hij kreeg die voor zijn 10 kilometer tijdens de WK afstanden op de olympische ijsbaan in Zuid-Korea, een wereldrecord op een laaglandbaan.

In het wielrennen werd Anna van der Breggen uitgeroepen tot renster van het jaar vanwege haar sterke seizoen. Beeld afp
In het wielrennen werd Anna van der Breggen uitgeroepen tot renster van het jaar vanwege haar sterke seizoen.Beeld afp
Meer over