Nederlandse schaakteams sluiten EK af met nederlaag

De Nederlandse schaakteams hebben zondag de Europese titelstrijd in Reykjavik afgesloten met een nederlaag. De mannenploeg moest met 2 1/2 tegen 1 1/2 buigen voor Frankrijk en belandde daardoor op de gedeelde zevende plaats in de eindstand. De vrouwenformatie verloor met 3 1/2 - 1/2 van Oekraïne en moest in het eindklassement genoegen nemen met de gedeelde veertiende plek.

Loek van Wely op archiefbeeld. Beeld anp
Loek van Wely op archiefbeeld.Beeld anp

De Nederlandse mannenploeg had zondag bij het begin van de negende ronde nog uitzicht op een medaille. In het duel met Frankrijk kwamen Anish Giri, Erwin L'Ami en Loek van Wely op remise uit. Sergei Tiviakov verloor zijn partij tegen Vladislav Tkachiev. De Europese titel in het mannentoernooi was voor Rusland.

In het vrouwentoernooi pakte Rusland eveneens EK-goud. Het zilver was voor Oekraïne, dat Oranje zondag weinig tot geen kans gaf. Alleen Anne Haast, die sterk speelde bij het EK, kon een remise afdwingen. Zhaoqin Peng, Tea Lanchava en debutante Anna-Maja Kazarian moesten hun tegenstandster feliciteren met een winstpartij.

Meer over