Nederlandse rugbyer geeft Schotten hoop in Six Nations

De Londense 'rugbywijk' Twickenham wacht vandaag een Schotse invasie. Gekleed in het donkerblauw zullen duizenden Schotten hun verrassend sterke ploeg achterna reizen voor het treffen met de 'Auld Enemy'. Bij winst op titelverdediger Engeland kunnen ze voor het eerst sinds 1999 de Six Nations winnen, het belangrijkste Europese rugbytoernooi. Veel aandacht zal uitgaan naar de Nederlander Tim Visser, de grote man tijdens de overwinning, twee weken terug, op Wales.

Tim Visser wordt getackeld tijdens de Six Nations-wedstrijd tegen Wales. Visser scoorde de verlossende 'try'. Beeld Getty Images
Tim Visser wordt getackeld tijdens de Six Nations-wedstrijd tegen Wales. Visser scoorde de verlossende 'try'.Beeld Getty Images

'De Engelsen zijn zenuwachtig, hoor', laat de 29-jarige winger weten. Voor Visser is het een soort van thuiswedstrijd. Hij speelt zijn clubwedstrijden bij Harlequins, dat speelt in Twickenham Stoop, een klein stadion in de schaduw van de rugbytempel. In de Engelse pers heeft hij het vuurtje tussen de oude vijanden opgestookt door te beweren dat het leven in Londen minder goed bevalt dan in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Hij zit nu in zijn tweede seizoen bij de Quins, de bijnaam van de 151 jaar oude club.

'We spelen een erg aanvallend type rugby dat mij past. Ik probeer van elke coach wat te leren, maar hier kan ik mijn hele spel ten gunste van het team brengen.' Persoonlijk had Visser een goed eerste seizoen, maar de resultaten waren matig. De club liep kwalificatie voor de Europese competitie mis.

Voor internationaal rugby is Visser aangewezen voor zijn wedstrijden in het Schotse team, waarvoor hij vijf jaar geleden debuteerde, een jaar na zijn naturalisatie tot Brit. De 1,95 meter lange en 109 kilo wegende ex-speler van rugbyclub Hilversum heeft inmiddels 29 interlands achter zijn naam staan, waarin hij twaalf try's gemaakt heeft (een try is vijf punten waard en is de belangrijkste score in rugby: de bal moet in het gebied achter de doelpalen van de tegenstander tegen de grond worden gedrukt).

Veel belangrijke zeges heeft Visser de afgelopen jaren niet geboekt met Schotland. De gloriejaren van het Schotse rugby lagen in de tweede helft van de jaren tachtig. In 1990 wonnen de Schotten bijna alles wat er te winnen viel. De laatste keer dat het de Six Nations won (toen nog Five Nations) was in 1999. Tim Visser was toen 12.

Twee jaar geleden nog veroverden de Schotten de Houten Lepel, door op de laatste plaats te eindigen, achter het zwakke Italië. Maar sindsdien zijn de ze met een verrassende opmars bezig. Niet langer voelen de Schotten zich de minderen van de Keltische broers uit Wales en Ierland.

Vooral de Schotse zege op Wales (29-13) maakte indruk. Visser stal de show. Hij bereidde een try van Seymour voor en scoorde zelf de verlossende try, na een magische pass van Hogg. In The Daily Telegraph noemde de Schotse rugbycoryfee Sir Ian McGeechan het optreden van De Vliegende Hollander 'buitengewoon'.

Belangrijker is dat Visser op een sleutelmoment een Welshe speler tackelde die op het punt stond een try te maken. Door de jaren is er veel kritiek geweest op zijn gebrek aan verdedigende kwaliteiten.

'Op mijn verdediging ben ik al jaren keihard aan het trainen', zegt Visser. 'Het is al een paar seizoenen veel beter dan het was, maar ik zal altijd een aanvallende speler blijven. Dit seizoen ben in enorm vooruit gegaan in mijn aanvallende hoge bal werk en ik was blij hoe dat naar voren kwam in de wedstrijd tegen Wales.'

Visser en de zijnen doen extra hun best voor de Nieuw-Zeelandse coach Vern Cotter, die na het toernooi vertrekt. 'We willen hem laten zien hoeveel we vooruit zijn gegaan. Vern heeft ons een simpel en effectief wedstrijdplan aangemeten', aldus Visser. 'Spelers weten precies wat er van hen verwacht wordt op welke momenten. Dit maakt het voor iedereen makkelijker om op de juiste momenten de juiste beslissingen te maken. We zijn sneller gaan spelen, spel dat ik bij Harlequins gewend ben. En er is ruimte voor individuele acties.'

Op Twickenham wacht een sterke tegenstander. Sinds het verlies tegen Australië op het teleurstellende WK, anderhalf jaar terug, heeft Engeland alle wedstrijden gewonnen. Wint Schotland, dan staat het gelijk met Engeland in het klassement. Volgende week volgt dan de beslissing in de titelstrijd: de Engelsen moeten op de slotdag van de Six Nations tegen Ierland, terwijl Schotland het matige Italië treft.

Meer over