Update

Nederlandse invasie bij Dakar Rally

De Dakar Rally 2012 is sterk Nederlands getint. Van de 465 voertuigen die op 1 januari aan de start staan in de Argentijnse badplaats Mar del Plata, hebben er 55 een bestuurder uit Nederland. Dat is een op de acht.

Directeur Etienne Lavigne. Beeld reuters
Directeur Etienne Lavigne.Beeld reuters

Het is vooral Oranje boven bij de rallytrucks met 25 Nederlandse equipes op een totaal van 76. De organisatie van de zware woestijnrally door Zuid-Amerika maakte dinsdag in Parijs de deelnemerslijsten bekend en presenteerde het etappeschema.

De rally gaat dit jaar van kust naar kust, want de finishplaats is Lima in Peru. Ertussen liggen 14 etappes door Argentinië, Chili en Peru, twee meer dan vorig jaar. De route is 8500 kilometer lang, waarvan 4200 in de klassementsproeven is verwerkt.

Peru is nieuw in de Dakar Rally en de deelnemers krijgen in dat land vier etappes voorgeschoteld, die de organisatie als bijzonder zwaar omschrijft. Vooral in de 12e en 13e etappe moeten de voertuigen over hoge zandduinen. 'De route bepaalt de kwaliteit van deze editie. Er is een grote verscheidenheid aan moeilijkheden', aldus directeur Etienne Lavigne.

Het wedstrijdkonvooi telt 185 motoren, 171 auto's, 76 trucks en 33 quads. Nederland is in alle categorieën aanwezig, behalve de quads. Bekende namen op de motoren zijn meervoudig etappewinnaar Frans Verhoeven, Henk Knuiman en Daniël Willemsen, de negenvoudig wereldkampioen zijspancross. De Spanjaard Marc Coma en de Fransman Cyril Després zijn de grootste kanshebbers op de eindzege.

In de auto's zijn Tonnie van Deijne, Tim Coronel en oud-motorracer Jurgen van den Goorbergh inmiddels oudgedienden die voor de zoveelste keer het avontuur aangaan in de Dakar Rally.

Dakarveteraan Jan de Rooy reist als manager mee met zijn vrachtwagenteam van 38 man. Zoon Gerard de Rooy is een van de wedstrijdrijders, evenals neef en oud-winnaar Hans Stacey. Oud-Formule 1-rijder Jan Lammers stapt ook weer in een rallytruck, evenals de routinier Wuf van Ginkel, Marcel van Vliet en Hans Bekx.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over