Nederlandse hockeyers verslaan olympisch kampioen Argentinië met 6-1, maar wat zegt dat?

De 6-1 nederlaag van de hockeyers in de WK-finale van 2014 tegen Australië was het sein voor een revolutie, die met een 6-1 zege op Duitsland in de EK-finale van 2015 leek te zijn voltooid. 6-1 kan veel verbloemen, zo bleek op de Spelen van Rio waar Nederland als een schoolteam uit elkaar viel. Zondag was het weer 6-1 voor de hockeyers tegen olympisch kampioen Argentinië, maar ook bij deze metamorfose moet een kanttekening worden geplaatst.

Bjorn Kellerman in actie tijdens het duel met Argentinië. Beeld getty
Bjorn Kellerman in actie tijdens het duel met Argentinië.Beeld getty

De galavoorstelling van de hockeyers in Lee Valley Hockey and Tennis Centre in Londen vond zondag plaats in de finale van de halve finales van de Hockey World League. En voor wie het duizelt: daarmee werd opnieuw de bizarre opzet van de World League onderstreept. Nederland en Argentinië waren al geplaatst voor het WK in 2018 in India en de finaleronde van de Hockey World League, die eind dit jaar eveneens in Bhubaneswar plaatsvindt.

Veredelde oefenwedstrijd

De apotheose in Londen was in feite een veredelde oefenwedstrijd, de huldiging na afloop van de HWL had een potsierlijk karakter. De prijzen worden immers pas verdeeld in de eindronde, nadat ook de andere halve finale in Johannesburg is gespeeld. Wie heeft zo'n ondoorzichtig format ooit kunnen verzinnen bij de internationale hockeyfederatie (FIH)?

In 2019 wordt de World League alweer vervangen door een 'Pro League' voor negen landen met uit- en thuisduels. De halve finale van de World League in Londen gold tevens als WK-kwalificatie en de hockeyers dienden een ander gezicht te tonen na de beschamende vierde plaats in Rio. Beide opdrachten werden stijlvol volbracht.

Eigenlijk werd het Nederlandse team alleen zaterdag getest door Engeland, dat echter een schrijnend gebrek aan creativiteit toonde. Na de 2-0 zege hadden de hockeyers ongetwijfeld meer weerstand verwacht van Argentinië. Bondscoach Max Caldas zag tot zijn genoegen hoe de ploeg uit zijn vaderland bij de strot werd gegrepen en al na het eerste kwart (2-0) werd uitgeteld.

Verbeterd imago

Londen is het mekka van de hockeyers, constateerde de formidabel spelende Billy Bakker. Zilver op de Spelen van 2012, een EK-titel in Lee Valley Hockey and Tennis Centre in 2015 en twee jaar later in hetzelfde stadion zeven overwinningen in zeven duels bij de HWL. Meer dan 'een stapje, geen stap' in de goede richting is het niet, zei Bakker. De nieuwe aanvoerder, een van de drie leiders in de Nederlandse ploeg, kent de waarde van een 6-1.

De grootste winst van de HWL in Londen is een verbeterd imago, want het is weer leuk om naar de hockeyers te kijken. De jeugd kon in Londen uitstekende rapportcijfers overleggen. Van degradatiehockey met Almere naar een masterclass tegen Argentinië zou voor elke tiener een spagaat zijn.

Maar niet voor Jonas de Geus, de intelligente middenvelder die met zijspiegels lijkt te hockeyen. Thijs van Dam denderde als vervanger van de geblesseerde Seve van Ass vrolijk over de flanken, de frêle en pas 22-jarige Thierry Brinkman beleefde een sterke rentree.

Tekst gaat verder onder de foto.

Valentin Verga scoort de 1-0. Beeld getty
Valentin Verga scoort de 1-0.Beeld getty

Nieuwe hiërarchie

De nieuwe hiërarchie heeft de onderlinge chemie versterkt, aldus Verga. Natuurlijk valt Jeroen Hertzberger, topscorer in de hoofdklasse, moeilijk op sportieve gronden uit te sluiten. Maar bondscoach Caldas koos bewust voor een andere dynamiek in een selectie, waarin geen ruimte meer is voor grote ego's.

Valentin Verga klonk na zijn twee fraaie treffers tegen Argentinië welhaast filosofisch, toen hij zijn herwonnen vrijheid beschreef. 'Op de Spelen van Rio heb ik alleen tegen Australië goed gespeeld, verder was ik onzichtbaar. Ik moet me vrij voelen, het vertrouwen krijgen van het team. Ik had twee mislukte aannames tegen Engeland, maar niemand maakte me verwijten. Het gaat om de juiste intenties. Wie geen keuze durft te maken, wordt aangesproken en aangemoedigd. Niemand komt nog tussen ons.'

Ook zonder noemenswaardige voorbereiding staan in deze ploeg telkens nieuwe spelers op, zegt Caldas. Bijna geruisloos heeft Bjorn Kellerman zijn plek in de selectie heroverd, nadat de 26-jarige aanvaller van Kampong afviel voor de Spelen van Rio. Met een gebalde vuist vierde hij zijn bevrijdende 2-0, zaterdag tegen Engeland.

Kellerman is net zo'n laatbloeier als Pruyser, die pas op zijn 25ste het Nederlandse team haalde. Caldas roemt niet alleen zijn flitsende pushes. 'Niemand kan harder schieten dan Bjorn. Hij pusht het snelste van allemaal in Nederland.'

Kellerman is het tevens gezicht van de verbinding, het nieuwe toverwoord van de hockeyers. Caldas: 'Bjorn is een speler met een sociale antenne, hij is altijd met anderen bezig.'

Weer om titel spelen

Kellerman: 'Max wilde van het individu naar het team gaan, dat heeft hij goed gezien. Tijdens de trainingsstage in Zuid-Afrika zag je al dat jong en oud samen kunnen. En we gunnen elkaar wat. Niemand is egoïstisch, we zoeken elkaar in de cirkel. Elke dag zijn we bezig om dingen te verbeteren, dat proces moeten we doorzetten om straks op het EK om de titel te spelen.'

Na een korte vakantie begint de voorbereiding op het EK in het gerenoveerde Wagener Stadion en kan Caldas eindelijk fatsoenlijk trainen. Zo mist Van der Weerden nog ritme in de strafcorner, maar de basis voor eerherstel na Rio is al gelegd.

Caldas: 'De overkoepelende gedachte moet zijn: wie zijn we als team en hoe willen we ons presenteren? Die verdieping moeten we deze zomer nog maken.' 6-1 is immers geen garantie voor succes, al klonken die cijfers zondag tegen Argentinië als een statement voor een nieuwe toekomst.

Lees meer

Omdat de 'absolute leider' ontbreekt bij de hockeyers benoemde coach Caldas er drie. Billy Bakker is aanvoerder bij de World League. 'Ik ben geen leider die met zijn vuist op tafel slaat.' (+)

De 19-jarige Jonas de Geus groeide dit seizoen uit tot een van de steunpilaren van Almere. Het leverde hem een uitnodiging op voor de Nederlandse selectie. 'Dat het zo snel zou gaan, had ik niet verwacht.' (+)

Roelant Oltman, coach van de Indiase hockeyers, weet hoe hij moet overleven. Hak geen water uit steen, is zijn motto. 'Je moet je aanpassen aan een andere cultuur.' (+)

Meer over