Nederlandse Eurospelen kosten habbekrats

Het olympisch dorp in Bakoe.Beeld AFP

Honderd tot 125 miljoen euro, dat zullen de kosten van de Europese Spelen in 2019 zijn, wanneer ze dat jaar in Nederland worden gehouden. Het bedrag steekt schril af bij het budget dat Bakoe, de hoofstad van Azerbeidjan, uittrekt voor de eerste editie van het olympisch georiënteerde multisportevenement: 8 miljard euro.

Bakoe, oliestad aan de Kaspische Zee, is in juni het toneel van de eersteling, een toernooi met twintig sporten en ruim zesduizend deelnemers. Voor de tweede editie is Nederland aangezocht. Volgens de directeur van NOC*NSF, Gerard Dielessen, wil het Europees Olympisch Comité (EOC) voor een vervolg van deze noviteit graag terug naar 'het oude Europa'.

'Ze willen weg bewegen van de New Emerging Countries', aldus Dielessen. Hij denkt dat Nederland, dat zich als land kandideert, en Liverpool meer kans maken dan Minsk of Moskou. Istanbul is als bij alle grote biedingen in de internationale sport ook van de partij.

Vlak voor Kerst presenteerde het Nederlands olympisch comité een voorlopige schets voor de editie 2019 aan het EOC, voorgezeten door de Ier Patrick Hickey. 'Het kiezen voor een gastland in plaats van een gaststad werd akkoord bevonden. We hebben voor een duurzame aanpak gekozen, in bestaande stadions en hallen, in meerdere steden en in tal van provincies. We gaan niet nieuw bouwen. We doen het in de meer bescheiden sfeer van de nieuwe agenda van de olympische wereld', aldus Dielessen.

Strooptocht

De directeur is met zijn voorzitter, André Bolhuis, op strooptocht door het land. Zes steden hebben intenties uitgesproken mee te doen. Dat zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, plus Eindhoven en Almere. Van de provincies zijn er aparte toezeggingen van Drenthe ('die hadden destijds een apart olympisch plan'), van Flevoland, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. Dielessen: 'Met tien, vijftien partners is het financieel risico van de Europese Spelen ook te overzien.'

Voor de organisatie van de Europese Spelen wordt begin maart ook gesproken met het ministerie van Sport (VWS). Minister Edith Schippers geldt als een supporter van grote evenementen in eigen land. Dielessen: 'De politiek zal willen weten hoe het zit met het enthousiasme in het land.'

Patrick HickeyBeeld getty

Dat zit volgens de NOC*NSF-directeur wel goed. Hij ontmoet geestdrift voor een grootschalig evenement in Nederland. Drie jaar geleden werd officieel afscheid genomen van de olympische plannen voor 2028. Het kabinet Rutte II schrapte dat plan uit de vergezichten voor de toekomst.

De Europese Spelen worden gezien als een kleine, voorzichtige stap uit de schaduw. NOC*NSF wil ook dat Rotterdam zich kandideert voor de Jeugd Olympische Spelen (JOS) van 2022. De kandidatuur voor de JOS van 2018 sneefde, omdat de financiële garanties voor het organisatiebudget van 75 miljoen euro door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) werden gewantrouwd. De regering kwam te laat over de brug met een serieuze garantiestelling.

Inhoud & innovatie

De bieding voor de EuroSpelen 2019 verloopt informeler. Er is meer dialoog tussen kandidaat en EOC. Het hoofdbestuur draagt uiteindelijk, half mei in het Turkse Belek, zijn kandidaat voor en de algemene vergadering van vijftig Europese landen beslist. Dielessen: 'We hoeven niet te lobbyen. Dat wil het EOC niet. Het maakt zo'n kandidatuur duur. Het EOC wil beoordelen op inhoud en innovatie.'

De Europese Spelen bestaan in Bakoe uit twintig sporten. Dat worden er in 2019 mogelijk meer. Er mogen locaal populaire, niet-olympische sporten worden toegevoegd, zoals karate en samboworstelen in Azerbeidzjan. Nederland kan, bij een uitverkiezing als 2019-organisator, ervoor kiezen om paardensport, roeien, zeilen en hockey op de agenda te zetten. Deze vier olympische sporten ontbreken in Bakoe.

Meer over