Wedstrijdverslag

Nederlandse estafettelopers sluiten aan bij de wereldtop met eerste goud op 4x400

Vijf deelnemende Nederlandse teams begonnen aan de WK estafette in Chorzow, vijf keer werd de eindstrijd gehaald, met goud voor de 4x400 meter mannen als apotheose. Alle vijf ploegen plaatsten zich voor de Spelen.

De 4x400meter viert de overwinning op de WK estafette. Beeld REUTERS
De 4x400meter viert de overwinning op de WK estafette.Beeld REUTERS

Er waren talrijke momenten die de gedrevenheid van de Nederlandse estafetteteams markeerden tijdens de World Relays, het afgelopen weekeinde in Chorzow. Zo was er die ijselijke kreet van Dafne Schippers, galmend in het lege Slaski Stadion, waarmee ze zaterdagavond op de 4x100 meter Nadine Visser zowel corrigeerde als aanmoedigde. De overdracht van het stokje verliep niet vloeiend toen de Europees hordenkampioen te vroeg vertrok.

Tony van Diepen leek in de 4x400 gemengd als laatste van de vier op z’n gemak uit te lopen, maar zakte na de finish toch geplaagd door opkomende kramp in de hamstrings ineen op het tartan. Ploeggenoten Nout Wardenburg en Lieke Klaver schudden ter plekke eendrachtig de pijnscheuten uit beide benen.

Op hetzelfde nummer leek vedette Femke Bol haar hoge tempo tot in het oneindige vast te houden. Ze dacht, zei ze na afloop voor de camera van de NOS, dat er iemand vlak achter haar liep. Het bleek haar eigen schaduw te zijn. En dan te bedenken dat ze op de 4x400 vrouwen, twee uur eerder, al sneller was geweest dan ooit op een ronde met vliegende start, ze haalde een splittijd van 49,81.

Gewenst resultaat

Het leverde alles bij elkaar op de eerste plaats het gewenste resultaat op: nadat de 4x100 mannen en de 4x400 vrouwen zich in 2019 op de WK in Doha al hadden geplaatst voor de Olympische Spelen, verzekerden nu de 4x100 vrouwen (met naast Schippers en Visser Jamile Samuel en Marije van Hunenstijn), de 4x400 mannen (Liemarvin Bonevacia, Jochem Dobber, Ramsey Angela en Van Diepen) en de 4x400 mixed zich van een ticket naar Tokio door in Polen de finales te halen Vijf deelnemende teams, vijf keer in de eindstrijd.

Een dag later snelden Bonevacia c.s. in 3.03.45 naar het goud, dankzij ijzersterke beurten van Angela en Van Diepen met ruime voorsprong op Japan en Botswana. Teken daarbij aan dat Nederland op dit onderdeel in 1980 voor het laatst deelnam aan de Spelen. Er was in Polen een tweede medaille, voor de 4x100 vrouwen. Ze lagen zelfs in gewonnen positie, toen Naomi Sedney, de vervanger van Van Hunenstijn, als laatste loper te snel startte en moest inhouden. Brons resteerde, ruim na Italië en pal achter Polen.

Feitelijk, zei hoofdcoach Charles van Commenée van de Atletiekunie zondag, was met de kwalificaties zaterdag de buit al binnen. ‘De rest vormde een toetje’. ’s Avonds, in een koud en regenachtig stadion, bleken enkele teams in de finale verzadigd. De 4x400 vrouwen, met Bol, Klaver, Eva Hovenkamp en Lisanne de Witte, stelde enigszins teleur met een vierde plek in 3.30,12, achter Cuba, Polen en Groot-Brittannië.

Bol maakte in derde positie nog veel terrein goed, maar Klaver moest op het laatst de koppositie prijsgeven. De 4x100 mannen ontspoorde volledig, toen op de slotwissel Hensley Paulina Chris Garia niet tijdig kon bereiken. De 4x400 gemengd eindigde als laatste. Dat onderdeel was bij voorbaat opgegeven om te voorkomen dat Bol en Van Diepen weer twee keer aan de bak moesten.

Wereldtop

Volgens Van Commenée is in Chorzow het bewijs geleverd dat de estafetteteams zijn aangesloten bij de wereldtop. De afwezigheid van de sterkste landen - Amerika en Jamaica - doet daar volgens hem weinig aan af. ‘We hebben in de estafette nu zicht op vijf finaleplaatsen op de Spelen. Dan doe je mee.’

Hij wees erop dat Nederland in vergelijking met andere landen geen ‘loyaliteitsissues’ heeft: atleten die liever niet op collectieve nummers uitkomen uit vrees dat dit ten koste gaat van hun individuele race. ‘Dit is geen officieel wereldkampioenschap, dit is vooral een kwalificatietoernooi. Maar iedereen wilde hier aan de start staan. Dat stralen ze ook allemaal uit. Dat is bijzonder. Ze maken elkaar zo alleen maar sterker.’

Betekent het succes dat er nu ijlings extra vliegtickets naar Tokio en meer bedden in het atletendorp moeten worden geboekt? Van Commenée: ‘Deze aantallen hebben we al een jaar geleden vastgelegd. Dit hebben we zien aankomen.’

Meer over