STATISTIEK

Nederlandse enclave doet van zich spreken

Newcastle United zette vijf Nederlanders in tegen Southampton. Dat was in Engeland nog nooit vertoond.

Lennart Bloemhof
Georginio Wijnaldum van Newcastle United viert een doelpunt tegen Southampton. Beeld afp
Georginio Wijnaldum van Newcastle United viert een doelpunt tegen Southampton.Beeld afp

Tegelijk met de eredivisie ging dit weekeinde de rijkste voetbalcompetitie van de wereld, de Engelse Premier League, van start. Die gelijke start is niet het enige dat de twee competities met elkaar delen. Premier Leagueclubs halen hun spelers graag uit de eredivisie. De voetballers steken op hun beurt graag het Kanaal over vanwege de vorstelijke salarissen die er lonken.

Het heeft een aanzienlijke Nederlandse enclave opgeleverd in de Premier League. Wat Nederlands getekende clubs betreft, spant Newcastle United de kroon: het heeft vijf Nederlanders op de loonlijst staan. Allemaal kregen ze zondag speelminuten in het 2-2-gelijkspel tegen Southampton. Nog nooit stonden er zo veel Nederlanders voor één club op het veld tijdens een Premier Leagueduel.

Barcelona

Het kan nog gekker. Op 11 september 1999 gunde Louis van Gaal als coach van Barcelona liefst acht landgenoten speeltijd in de stadsderby tegen Espanyol: Michael Reiziger, Ruud Hesp, Phillip Cocu, Patrick Kluivert en Winston Bogarde begonnen in de basis. Ronald de Boer, Frank de Boer en Boudewijn Zenden vielen in.

Newcastle United was de eerste club sinds het Barcelona van Van Gaal dat meer dan vier Nederlanders op het veld had staan. In de drie andere grote competities - Duitsland, Frankrijk en Italië - kwam het aantal nooit boven dat getal uit.

Patrick Kluivert in actie voor FC Barcelona in 1999. Beeld epa
Patrick Kluivert in actie voor FC Barcelona in 1999.Beeld epa

Wijnaldum

Een van de Nederlanders die zondag minuten maakte voor Newcastle United, was Georginio Wijnaldum. De 24-jarige middenvelder kwam in de zomer over van PSV. Hij onderstreepte meteen waarom Engelse clubs zo graag hun scouts naar Nederland sturen, want Wijnaldum kopte na 48 minuten zijn eerste Premier Leaguedoelpunt binnen. Daarmee was hij de elfde Nederlander die scoorde tijdens zijn debuut in de Premier League. Spelers die hem voorgingen waren onder anderen Bryan Roy (1994), Jimmy Floyd Hasselbaink (1997) en Ruud van Nistelrooij (2001).

Verder was Wijnaldum de 71ste Nederlandse voetballer die scoorde in de Premier League. Van spelers afkomstig van het Europese vasteland scoorden alleen de Fransen (106) vaker in die competitie.

Dit is de eerste aflevering van een nieuwe rubriek. Met medewerking van sportdata-analist Opta.

Meer over