Nederlandse clubs op avontuur in UEFA-cup

De vijf Nederlandse clubs in het UEFA-bekertoernooi hebben vrijdag in Monte Carlo relatief onbekende tegenstanders geloot. AZ en Feyenoord spelen 14 september eerst thuis tegen respectievelijk Kayserispor uit Turkije en Lokomotiv Sofia uit Bulgarije...

Ajax treft het Noorse IK Start, Heerenveen stuit op Vitoria uit Portugal en FC Groningen op FK Partizan uit Servië. De drie clubs beginnen met een uitduel.

IK Start heeft nog weinig ervaring op Europees niveau. De Noorse club uit Kristiansand veroverde in 1978 en 1980 de landstitel. Daarna was het ook internationaal lange tijd stil rond de in 1905 opgerichte club. In 2004 promoveerde IK Start naar de Noorse Premier League waarna vorig seizoen meteen achter kampioen Valerenga de tweede plaats werd behaald.

De Noorse ploeg speelt in het verouderde Kristiansand Stadion, dat maximaal 16.000 toeschouwers kan bevatten. Op loopafstand van de huidige accommodatie laat IK Start een nieuw stadion bouwen. Het moderne complex moet volgens plan op 1 maart 2007 worden geopend. Het huidige stadion is niet meer geschikt voor Europees voetbal. De thuiswedstrijd tegen Ajax speelt IK Start daarom in het stadion van Lilleström, dat een capaciteit van ongeveer 10.000 toeschouwers heeft.

IK Start levert aan de Noorse selectie momenteel drie spelers. Het zijn verdediger Marius Johnsen en de middenvelders Kristofer Haestad en Fredrik Strömstad. De Noorse ploeg staat in de competitie na zeventien wedstrijden op de zesde plaats, met 24 punten.

Ajax zat vrijdag als geplaatste ploeg in groep 8 van de lotingsceremonie. De Amsterdamse club had ook Dinamo Zagreb (Kro), FC Artmedia (Slw), Iraklis (Gri) en SV Pasching (Oos) kunnen treffen.

Meer over