Nederlandse atletiekploeg gedegradeerd uit Europese superliga

De Nederlandse atletiekploeg is gedegradeerd uit de Super League, de hoogste Europese divisie voor landenteams. De vijftig deelnemers eindigden zondag in het Franse Lille als elfde en laatste in de tweedaagse wedstrijd.

Churandy Martina op het EK Atletiek. Bij de Super League behaalde hij een podiumplek op de 100 meter. Beeld anp
Churandy Martina op het EK Atletiek. Bij de Super League behaalde hij een podiumplek op de 100 meter.Beeld anp

Nederland verspeelde kostbare punten doordat Dafne Schippers alleen deelnam aan de 4x100-meterestafette (vijfde), Sifan Hassan de gehele wedstrijd oversloeg en hordenloopster Nadine Visser de voorkeur gaf een een zevenkamp. Hun aanwezigheid op individuele onderdelen had handhaving net mogelijk gemaakt. Nu scoorden Wit-Rusland en Griekenland beter. Duitsland won de wedstrijd, voor Polen en Frankrijk.

In Lille wisten de Nederlanders in slechts twee van de veertig wedstrijden de zege te pakken. Simon Kupers won de 800 meter (1.47,18) en Lisanne de Witte de 400 meter (51,71). De estafetteploeg op de 4x400 meter werd tweede en verbeterde een stokoud Nederlands record uit 1979 tot 3.02,37.

Er waren podiumplaatsen voor Melissa Boekelman (17.72 met kogelstoten) en Churandy Martina (10,30 op de 100 meter). Op negen disciplines eindigde Nederlandse atleten als elfde en laatste. Bij de vrouwen: kogelslingeren, speerwerpen, 800 meter, hinkstapspringen en verspringen. Bij de mannen: kogelstoten, 400 meter, 110 meter horden en verspringen.

Meer over