Nederlands vrouwenteam vindt ritme op EK volleybal: Italië in kwartfinale bij vlagen vernederd

De tussenronde tegen Kroatië lijkt achteraf een zegen voor de volleyballers. Na een wisselvallige poulefase op het EK in Azerbeidzjan heeft het Nederlandse vrouwenteam haar ritme gevonden. Italië werd donderdag in de sfeerloze National Gymnastic Arena in Bakoe bij vlagen vernederd. In drie sets (25-17, 25-20, 25-13) plaatste Nederland zich voor de halve finales tegen de winnaar van het duel tussen Azerbeidzjan en Duitsland.

Robèrt Misset
Anne Buijs en Lonneke Sloetjes tijdens de wedstrijd tegen Italië. Beeld epa
Anne Buijs en Lonneke Sloetjes tijdens de wedstrijd tegen Italië.Beeld epa

Alsof een last van hem was afgevallen, scherpte bondscoach Jamie Morrison meteen zijn doelstelling voor het EK aan. De 36-jarige Amerikaan beseft niet alleen dat hij als opvolger van de succesvolle Giovanni Guidetti voor een loodzware opgave staat. De assistent van de Italiaan bij Vakifbank moet uit de schaduw treden van de hoofdcoach, maar de leerling wil de meester graag overtreffen.

Zijn missie: 'Met dit team de beste van de wereld worden. En die marsroute begint met de sterkste van Europa te zijn.' In die woorden herken je de Amerikaan voor wie geen onmogelijke opdracht bestaat. Volgens Morrison kan het Nederlandse vrouwenteam elke droom vervullen, om te beginnen in Bakoe. 'We hebben nog niets', waarschuwde Robin de Kruijf, die bijtijds was hersteld van een enkelblessure. Zo is het ook, maar Morrison ruikt de finale al.

Robin de Kruijf in actie. Beeld anp
Robin de Kruijf in actie.Beeld anp

Hij was voor zijn doen opvallend uitbundig, betwistte zelfs fel een arbitrale beslissing toen dat op 24-16 in de eerste set helemaal niet nodig was. Natuurlijk heeft Morrison de druk gevoeld. Zijn ploeg faalde in mei bij de eerste WK-kwalificatie in Azerbeidzjan. Laat het gastland nu maar komen, aldus Morrison. 'Ik wil graag revanche voor die nederlaag tegen Azerbeidzjan. En wat is dan een beter moment dan in een halve finale van een EK?'

Azerbeidzjan moet de Final Four nog zien te bereiken en volgens De Kruijf zal de thuisploeg vandaag niet zo simpel winnen van Duitsland als in de poule. Die groepswedstrijden vertekenen traditioneel het beeld, want Italië had zich als ongeslagen poulewinnaar rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales. Coach Davide Mazzanti had zich al in de groepsfase beklaagd over het povere niveau van zijn ploeg.

Complex

Italië lijkt een complex te hebben overgehouden aan eerdere afstraffingen door Nederland bij het EK in 2015, de Grand Prix en de Spelen van Rio in 2016. De Nederlandse internationals die afgelopen seizoen in de Serie-A hadden gespeeld, voorspelden een Italië met meer teamspirit. Daar was donderdag niets van te zien. De extra rustdagen leken eerder verlammend te werken voor Italië, dat geen greintje energie uitstraalde.

Zelfs hardhitter Egonu was een blaffende hond, die zelden beet. De diagonaalaanvaller met Nigeriaanse roots had in de laatste twee pouleduels 30 punten gemaakt, tegen Nederland bleef ze op de helft steken. Morrison en zijn staf hadden het blok zo gepositioneerd dat Egonu keuzes moest maken. Haar kiezelharde smashes misten prompt precisie. Vooral de afstemming tussen blok en verdediging was bij de Italiaanse vrouwen dramatisch, ze verdedigden geen bal.

Bij Nederland klopte juist alles. Spelverdeler Laura Dijkema kon haar vaste patronen uittekenen met de hoofdblokkeerders De Kruijf en Beliën weer op hun vaste posities. Lonneke Sloetjes hamerde eerst van de servicelijn en was vervolgens als diagonaal ongrijpbaar voor het Italiaanse blok. Ze werd topscorer met 20 punten. Sloetjes: 'Ik vond Italië minder dan ik had verwacht. De service was ons wapen en het gameplan werkte uitstekend.'

`Laptopcoach'

Zelfs met een gouden medaille voor de vrouwen is het huwelijk tussen de debuterende hoofdtrainer en het Nederlandse team niet meteen geslaagd. De aanpak van 'laptopcoach' Morrison wekte soms wrevel. Tijdens de poulewedstrijden in Ganja was bij Anne Buijs de onvrede van haar gezicht te lezen.

Ze begon het EK als reserve, zoals ze ook bij de tweede WK-kwalificatie in Rotterdam in de schaduw stond van de pas 18-jarige Nika Daalderop. Buijs zei het niet hardop, maar ze had stiekem op meer krediet gerekend. Al na een halve set in het openingsduel met België werd Daalderop gewisseld en naar de wachtkamer verwezen.

Sindsdien zien we bij het EK een getergde Buijs die het ongelijk van de bondscoach wil bewijzen. 'Ik was het er niet mee eens dat ik op de bank begon. Jamie vond dat ik niet goed speelde bij de Final Six van de Grand Prix en Daalderop heeft het in China uitstekend gedaan. Hij koos ook voor Nika in Rotterdam, ik had een andere visie. Maar als ik alles wil spelen, was ik wel op tennis gegaan.'

Coach Jamie Morrison. Beeld epa
Coach Jamie Morrison.Beeld epa

Het punt op 22-11 in de derde set illustreerde zowel de veerkracht als de verbetenheid van de 25-jarige passer/loper. Buijs werd door de power in de sprongservice van Egonu achteruit gedrukt, maar compenseerde haar mindere pass met een knappe aanval. Buijs overwon een dipje in set 2 en maakte drie punten (17) minder dan Sloetjes, maar haalde wel hetzelfde percentage (64 procent) in de aanval.

Laat mij nu staan, was haar boodschap voor de bondscoach. 'Je weet nooit wat er in het hoofd van Jamie omgaat', aldus Buijs. 'Maar ik vind dat ik behoor te spelen. En als het met mij niet goed gaat, hebben we uitstekende alternatieven achter de hand. Aan Jamie de taak om daar goed mee om te gaan.'

Buijs is maar voor één medaille naar Azerbeidzjan gekomen. 'De zilveren EK-medaille van 2015 doet nog een beetje pijn. We gingen er in de finale met 3-0 vanaf tegen Rusland. Dat moet nu beter.' Met Buijs in de basis, staat in haar ogen te lezen.

Lees verder

Barre reis, weinig slaap, geen sfeer: het EK volleybal kan beginnen
Het EK volleybal voor vrouwen is in Azerbeidzjan en Georgië. Na een lastige reis traint de Nederlandse ploeg in een hal waar de verlichting uitvalt en de ambiance ver is te zoeken.

Meer over