Nederlands handbalteam overrompelt Polen in 10 minuten

Het Nederlands handbalteam heeft zich op de tweede dag van het EK in Zweden gerevancheerd voor de matige opening van zondag, met een nederlaag tegen Duitsland. In de tweede wedstrijd versloeg Nederland het een helft tegenstribbelende Polen met royaal verschil: 30-21. Bij rust was de stand in Kristianstad ook al in Nederlands voordeel: 14-11.

Nycke Groot neemt het Poolse doel onder vuur. Beeld null
Nycke Groot neemt het Poolse doel onder vuur.

De nationale ploeg besliste het duel in een sterke fase van tien minuten, halverwege de tweede helft. Tussen de veertigste en vijftigste minuut scoorde Nederland zeven keer op rij. Polen kreeg, door sterk werk van de defensie en de uitblinkende doelvrouw Tess Wester, geen bal tussen de palen. De hausse aan treffers kwam voor rekening van Bont (2), Goos (2) Abbingh, Polman en Groot. Na de de tussenstand van 27-16 was de wedstrijd gedaan.

Vorig jaar, bij het WK in Denemarken, stuitte Nederland tweemaal op Polen. Dat werd in de voorronde (31-20) en de halve finale (30-25) met overduidelijke cijfers teruggewezen. De zege op de Poolsen was nu benodigd om de hoofdronde in het Europese toernooi te bereiken. Donderdag wacht de derde wedstrijd uit de eerste ronde, met angsttegenstander Frankrijk.

Nederland verloor in Rio tweemaal van de Franse handbalsters. Het kostte een plaats in de olympische finale. Er is een overwinning nodig om met tastbaar resultaat de volgende cyclus van drie wedstrijden binnen te treden. De resultaten van de onderlinge duels nemen de drie landen die uit Kristianstad naar Göteborg vertrekken mee.

Doelvrouw Tess Wester werd tot speelster van de wedstrijd gekozen. Zij stopte zeventien schoten, een stoppercentage van 47 procent. Dat staat voor wereldklasse.

Doelpunten

Nederland: Laura van der Heijden (1), Debbie Bont (4), Lois Abbingh (5), Sanne van Olphen (1), Danick Snelder (2), Yvette Broch (3), Maura Visser (2), Nycke Groot (3), Kelly Dulfer (1), Michelle Goos (5), Estavana Polman (3).

Meer over