Wedstrijdverslag

Nederlands elftal vrijwel zeker naar kwartfinale na pakkend gelijkspel tegen Brazilië

Het doelpuntenfestijn in poule F, de poule van het Nederlands elftal, gaat voort. Nederland - Brazilië eindigde in 3-3, waardoor beide ploegen vrijwel zeker doorgaan naar de kwartfinale. Het totaal aantal treffers in de poule komt daarmee op het onwerkelijk aantal van 32 na vier wedstrijden: gemiddelde acht per duel.

Dominique Janssen met de ultieme gelijkmaker. De bal van de Nederlandse zeilde uit een vrije trap prachtig in de kruising van het Braziliaanse doel: 3-3. Beeld REUTERS
Dominique Janssen met de ultieme gelijkmaker. De bal van de Nederlandse zeilde uit een vrije trap prachtig in de kruising van het Braziliaanse doel: 3-3.Beeld REUTERS

Nederland - Brazilië was wel de eerste wedstrijd in deze poule met bij vlagen hoogstaand voetbal. De andere ploegen in poule F, Zambia, waarvan Nederland met 10-3 won, en het door corona ontwrichte China, dat al met 5-0 van Brazilië verloor, spelen nu eenmaal op een heel ander niveau. Het werd het eerder op de dag 4-4 tussen de twee laagvliegers. Nederland speelt dinsdag tegen China en heeft twee treffers meer gemaakt dan Brazilië, maar de eerste plaats is, vanwege de mogelijke koppeling aan wereldkampioen Amerika, niet per se de beste stek om op te eindigen.

Daarmee werd geen rekening gehouden, Nederland en Brazilië gingen in het Miyagi stadion in Rifu vol voor de winst. Vooral de eerste helft was gelardeerd met prachtige schijnbewegingen, soepele pirouettes en sierlijke aannames. Met stevig beulswerk af en toe ook, en slimme passes die het spel versnelden van vormgever Jackie Groenen met name.

Vliegensvlug

Vooral de eerste twee treffers waren van grote kwaliteit. Nederland opende vliegensvlug met een lage voorzet van rechtsback Lynn Wilms in de derde minuut op Vivianne Miedema. De scherpe spits had al warm kunnen draaien tegen Zambia met vier treffers en draaide ditmaal geweldig om haar as langs de verbouwereerde Braziliaanse verdediger Rafaelle om vervolgens koeltjes af te ronden.

Brazilië drong daarna aan, zag een strafschop (hands van Lieke Martens) worden geannuleerd wegens buitenspel, maar trof in de zeventiende minuut doel via de handige Debinha die de aanval zelf opzette met een geraffineerde steekpass en daarna twee keer de kans kreeg van Wilms om af te ronden.

Marta en Martens, de twee grootste namen op het veld, toonden vervolgens een paar keer hun klasse. Martens schoot naast na een prachtcombinatie met Miedema, Marta vond geen medespeler na een knappe actie parallel aan de achterlijn.

Het Nederlandse middenveld raakt beter ingespeeld. Groenen veroverde veel ballen, Jill Roord had een fraaie solo in huis, Daniëlle van de Donk ging overal op het veld de strijd aan. Achterin oogt Oranje juist kwetsbaar, ondanks de ervaring van centrumverdediger Stefanie van der Gragt en doelvrouw Sari van Veenendaal. Zij steken niet in hun beste vorm, net als rechtsbuiten Shanice van de Sanden.

Handenbinder

Bondscoach Sarina Wiegman wisselde alleen Van de Sanden in de 67ste minuut (voor Lineth Beerensteyn) en in de slotfase de geblesseerde Miedema, terwijl bij Brazilië er direct na rust drie verse krachten bijkwamen waaronder de bloedsnelle handenbinder Ludmila da Silva. Zij was betrokken bij de meeste treffers die daarna nog vielen. Alleen met de eerste na rust had ze niets van doen. Die viel na een uur door toedoen van de Braziliaanse doelvrouw Barbara die eenvoudig een kopbal van Miedema kon vangen, maar de bal langs haar hand liet glijden. Miedema kwam zo op zes doelpunten, net zoveel als de Zambiaanse spits Banda.

Vijf minuten daarna kon de brutale dribbelaar Ludmila door Van der Gragt slechts gestuit worden middels een overtreding op de rand van het strafschopgebied. Brazilië kreeg echter een strafschop. Marta schoot die niet hard in, maar Van Veenendaal lag al in de andere hoek.

Oranje was het even kwijt. Aniek Nouwen wilde terugspelen op Van Veenendaal, maar keek niet of er misschien een snelle Braziliaan in de buurt was. Die was er wel, Ludmila, die simpel afrondde.

Nederland oogde daarna vermoeid, maar kwam alsnog langszij in de 79ste minuut. Ludmila maakte een overtreding op ongeveer 18 meter van het doel. Een klusje normaliter voor de geblesseerde Sherida Spitse, maar linksback Dominique Janssen bewees ook een prima trap te hebben. De bal zeilde prachtig in de kruising, al had een topdoelvrouw het leer er wellicht nog uitgetikt.

Meer over