Nederlands elftal sneuvelt opnieuw na penalty's

De pijn voor Nederland was groot, maar het technisch meesterschap van de Brazilianen gaf dinsdag in de strafschoppenserie de doorslag....

Van onze verslaggever

John Volkers

MARSEILLE

Cocu en Ronald de Boer misten bij de apotheose van de halve finale, en konden dat zichzelf aanrekenen. Het duo schoot de penalty's te zacht in. Cocu werd in zijn concentratie gestoord door scheidsrechter Bujsaim. De Boer deed zijn kunstje met een korte, achteraf koddig aandoende schijnbeweging.

Doelman Taffarel werd na zijn tweede redding op de schouders weggedragen. Zijn Nederlandse collega Van der Sar had geen schijn van kans, zoals hij twee jaar geleden in de strafschoppenserie tegen Frankrijk, in de kwartfinale van het EK, ook geen vinger tegen een bal had kunnen krijgen.

Cocu en Ronald de Boer konden aansluiten in het rijtje van te beklagen internationals, voorgegaan door Marco van Basten (EK van '92) en Clarence Seedorf (EK van '96). Het was ook veel gevraagd. De halve finale in Marseille had alles van de spelers geëist. Als twee wankelende boksers hingen Nederland en Brazilië in de verlenging tegen elkaar.

Kluivert, de man die Nederland vier minuten voor tijd met een schitterend ingekopte gelijkmaker (1-1) de verlenging had geboden, kreeg de beste kans. Hij schoot centimeters naast.

Nederland, zaterdag in hetzelfde stadion imponerend in de kwartfinale, had te maken met de fysieke nasleep van het duel tegen de Argentijnen. Brazilië had een dag meer rust gehad, en liet de arbeid aan Nederland over. Het loeren op het ene moment van Ronaldo, werd een minuut na de rust beloond.

Bondscoach Hiddink was desondanks tevreden over de prestatie van zijn team. 'Wereldwijd hebben we een uitstekende indruk gemaakt. We moeten even de wondjes likken, dan gaan we ons opkrikken voor de strijd om de derde plaats.' Die wordt zaterdag in Parijs gespeeld tegen de verliezer van de andere halve finale tussen Frankrijk en Kroatië.

Meer over