Update

Nederlands elftal onder 17 bestolen

In Mexico zijn spullen gestolen van spelers van het Nederlands voetbalelftal onder 17 jaar, dat meedoet aan het WK in deze leeftijdscategorie. De inbraak had plaats in een hotel in de stad Morelia, waar Nederland zaterdag de eerste groepswedstrijd met 1-0 verloor van Congo.

ANP
Mexico is in opperste staat van paraatheid tijdens het WK Onder 17. In 'moordstad' Monterrey krijgt Japan Onder 17continue zware beveiliging. Beeld afp
Mexico is in opperste staat van paraatheid tijdens het WK Onder 17. In 'moordstad' Monterrey krijgt Japan Onder 17continue zware beveiliging.Beeld afp

'We betreuren dit incident ten zeerste', aldus de woordvoerder van het voetbalteam gisteravond. Op het moment dat het Nederlands elftal de wedstrijd tegen Congo speelde, werd in een aantal kamers ingebroken.

De zegsman gaf geen nader commentaar. Hij zei contact te hebben over de zaak met de politie en de FIFA, organisator van het WK. 'Verder zeggen we er niets over. We zijn hier om te voetballen.' Nederland speelt morgen de tweede groepswedstrijd, tegen Noord-Korea. Vrijdag staat een duel op het programma tegen het gastland Mexico.

Het WK onder 17 begon zaterdag. De finale van het toernooi heeft op zaterdag 10 juli plaats in het Aztekenstadion in Mexico-Stad.

Mexico heeft een belabberde reputatie op het gebied van veiligheid. Het land is al jaren het toneel van een uiterst bloedige drugsoorlog. Tienduizenden mensen kwamen om het leven door geweld tussen rivaliserende bendes en de veiligheidsdiensten.

Morelia, de hoofdstad van de zuidelijke deelstaat Michoacán de Ocampo, en Monterrey, hoofdstad van de deelstaat Nuevo Léon, zijn bepaald niet gespaard gebleven van het geweld. In de afgelopen dagen werden tientallen mensen vermoord in beide steden.

Onbekenden pleegden dit weekeinde een reeks moorden in de Mexicaanse stad Monterrey, waar Oranje Onder 17 vrijdag tegen Mexico speelt. Zaterdagavond laat vielen criminelen een bar binnen in Monterrey. Ze schoten drie mensen dood en ontvoerden een bewaker. Diens stoffelijk overschot werd later gevonden. Gistermorgen werden vier andere lijken aangetroffen in Guadelupe, een voorstad van Monterrey.

De agglomeratie van Monterrey telt circa 4 miljoen inwoners en is de op twee na grootste van Mexico. De stad bleef lange tijd gevrijwaard van grootschalig geweld in de drugsoorlog die Mexico al jaren in haar greep heeft. Sinds 2009 ging het echter ook mis in Monterrey. Woensdag werden er nog 33 mensen vermoord in de noordelijke stadsregio.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over