WESTRIJDVERSLAGNEDERLAND - BOSNIË-HERZEGOVINA (3-1)

Nederlands elftal dartelt in een voortdurende beweging langs Bosnië

De eerste overwinning van Frank de Boer als bondscoach ging gepaard met voetbal dat de glimlach liet doorbreken. Een vrolijk dansend Oranje, voortdurend in beweging, met de aanval als heilige graal van het spel. Het eindigde in 3-1 tegen Bosnië-Herzegovina, in de Nations League.

Frenkie de Jong botst met Darko Todorović in de strijd om de bal.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Frenkie de Jong botst met Darko Todorović in de strijd om de bal.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het Nederlands elftal was door de bank genomen een genot om te aanschouwen zondag in Amsterdam, met name voor rust, al stelde de opponent dan niet al te veel voor. Het spel was snel en puur op de aanval gericht. Het was speels, vol plezier en durf, met voortdurende positiewisselingen. Gewoon lekker voetballen als adagium van een fijne zondagavond, al stond Nederland dan te veel toe en bleef Bosnië voor het echt goede te lang in de wedstrijd.

Hakje hier, hakje daar. Creatief spel, met diepte. Soms met kort tikspel, dan met passes over vijftig meter van Steven Berghuis of Memphis Depay, die op papier linksbuiten was, doch in werkelijkheid zwerver door de linies, daar waar hij nodig was, als een soort extra spelverdeler, getruct en met risico.

Oranje is een hecht team, zo was te aanschouwen. Te horen ook. Voortdurend coachen de mannen elkaar, met de dragende stem van Tim Krul die om ‘restverdediging’ vraagt. Of Davy Klaassen, die in de mindere fase waarschuwt voor ‘kloteballen’. Let op, let op, klinkt het zondag steeds onder het gesloten dak van de Arena. Niemand is te beroerd om vuile meters te maken. Saamhorigheid is de norm, ook om hier en daar gebrek aan kwaliteit te verdoezelen. In het spel onder De Boer, die zijn vijfde interland beleefde, is de progressie duidelijk zichtbaar, al is het maar omdat het breien uit met name de eerste duels is verdwenen, wat ook een kwestie is van gegroeid zelfvertrouwen.

Woensdag in Chorzow, na het afsluitende groepsduel met Polen, zal blijken of Oranje opnieuw de finaleronde van de Nations League bereikt, net als bij de eerste editie. Mooi kan voetbal zijn, zo bewees het Nederlands elftal, bij de volle omarming van de aanval. Het is ook veel leuker voor de voetballers zelf, als ze kunnen etaleren waartoe ze in staat zijn. Ja, af en toe oogde de tegenstoot van Bosnië gevaarlijk, maar dat kan ook bijna niet anders, als de andere ploeg zo aanvallend speelt, als het offensief bijna compleet is.

Met Owen Wijndal in de basis, een linksachter voor jaren, met de rustige Stefan de Vrij en Daley Blind als bazen van de defensie, met Denzel Dumfries en Wijndal als voortdurend aanvallende backs. Met Frenkie de Jong en Davy Klaassen als controlerende middenvelders. De een, de Jong, het toonbeeld van gratie en inventiviteit, de ander als man van degelijkheid en overzicht en de eigenschap daar te zijn waar het vuurtje brandt.

Wijnaldum viert zijn tweede treffer. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Wijnaldum viert zijn tweede treffer.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Met aanvoerder Georginio Wijnaldum weer als meest aanvallende pion, om de succesvolle combinatie met Memphis Depay uit de tijden van de vorige bondscoach, Ronald Koeman, in ere te herstellen. Luuk de Jong was aanvalsleider. Hij is geen gemakkelijke voetballende pion, maar De Boer hecht belang aan een aanspeelpunt met kopkracht, al viel er ook deze keer weinig te koppen voor hem, want voorzetten van de flank waren spaarzaam.

De doelpunten vielen op andere wijze. Na een kwartiertje had Oranje de tegenstander in feite al liggen, na twee goals van Georginio Wijnaldum, die nu al 20 goals maakte in zijn interlandloopbaan. Het waren twee veredelde intikkers, als verrijking van fijn aanvalswerk. Eerst passte Depay van links naar Dumfries op rechts, wiens voorzet door Wijnaldum van een meter of acht werd ingeschoten, nadat de aanvoerder eerder al bij de aanval betrokken was geweest.

Daarna leverde Memphis de lange voorzet naar de tweede paal, keurig terug gekopt door Berghuis en ingetikt door Wijnaldum. Het allermooist was de vermeende 3-0, ware het niet dat scheidsrechter Letexier uit Frankrijk onterecht voor buitenspel floot. Heerlijk was de dieptebal van Depay, de loopactie van Berghuis en diens voorzet op Luuk de Jong.

Frank de Boer groet zijn spelers na afloop, hij heeft zijn eerste wedstrijd met Oranje gewonnen.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Frank de Boer groet zijn spelers na afloop, hij heeft zijn eerste wedstrijd met Oranje gewonnen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De 3-0 viel toch, na rust, van Depay deze keer, weer na een mooie, lang gesponnen aanval, weer na een voorzet van Dumfries. Even later was het overigens 3-1, een vrijwel onontkoombaar doelpunt, door de aanvallende intenties van Oranje. Prevljak schoot van dichtbij in.

De tweede helft was een beetje apart, met overal ruimte, met Nederland dat nog de nodige kansen kreeg en ze ook weggaf. Het ging zondag vooral om de indruk die het elftal naliet in de eerste helft, die hoopgevend is voor de toekomst. Oranje is niet het beste elftal van Europa, het is een fijn gezelschap, waarvan de spelers elkaars kwaliteiten onderkennen en elkaars zwaktes trachten te maskeren.

Lees ook

Depay speelt uitstekend als linksbuiten terwijl hij liever in de spits speelt
Zelf speelt hij liever in de spits, maar ook als buitenspeler liet Memphis Depay uitstekende statistieken noteren in de Nations League-wedstrijd tegen Bosnië.

Frank de Boer tevreden over ‘hoog tempo, heel veel beweging en veel diepgang’
Met afwisselend verzorgd, frivool en opportunistisch spel speelde Oranje Bosnië stuk. ‘De lange bal spelen is helemaal niet zo smerig’, vindt bondscoach Frank de Boer.

Meer over