Wedstrijdverslag

Nederland wint van Georgië (3-0) maar de speelwijze beheerst het elftal nauwelijks

Een week voor zijn eerste wedstrijd op het EK is Oranje verdwaald in een donker bos waarvan de wegen moeilijk begaanbaar zijn. De uitgang naar het licht is best te vinden, maar het is onzeker of dat lukt.

Wout Weghorst is bijna tot tranen toe geroerd na zijn eerste interlandgoal. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Wout Weghorst is bijna tot tranen toe geroerd na zijn eerste interlandgoal.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Het oefenduel met het kleine Georgië (3-0) in Enschede was een met schaarse hoogtepunten verfraaide bezoeking, met een wat betere tweede helft dan het belabberde eerste deel, en ook wel mooie momenten na rust: de oprechte blijdschap van Wout Weghorst met zijn doelpunt bijvoorbeeld, waarbij opviel hoe blij de anderen ook voor hem waren, voor de spits met zoveel passie dat het soms een beetje ongemakkelijk wordt.

Oefenduels voor een toernooi, ze tellen niet echt, het zegt allemaal weinig. Wie weet loopt het spel over een week, tegen Oekraïne in Amsterdam. Het kan zomaar. Het kan ook zomaar van niet. Oranje speelde twee oefenduels met het systeem dat is omarmd, 5-3-2, een speelwijze die het elftal nauwelijks beheerst, waarmee bondscoach Frank de Boer in zekere zin een gok neemt.

Hij acht de aanvalskracht niet groot genoeg om daarop volledig te varen en ziet zich genoodzaakt meer zekerheid in te bouwen. Er is alleen weinig tijd voor gesleutel. Het Nederlands elftal is als een auto die een week voor de vakantie naar de garage is gebracht met mankementen, waarbij het de vraag is of de garagehouder de onderdelen in huis heeft.

Soms is het elftal ongebruikelijk onzeker in defensief opzicht, met een middenveld dat te veel balverlies lijdt. In de aanval valt de onmacht op. Al was de manier waarop de held uit de streek, Wout Weghorst, op het passje van Depay de 2-0 inschoot fraai, ook omdat hij euforisch reageerde en bijna tot tranen toe was geroerd met zijn eerste interlanddoelpunt.

Uitzwaaien

Uitzwaaien, ja, dat ging goed in Enschede, zondag, voor 7.500 supporters die uitgelaten waren. Een groot deel van het volk bleef na afloop zitten om de spelers één voor één toe te juichen tijdens tetterende muziek, na de zich voortslepende wedstrijd.

Zeker van de eerste helft deugde weinig, door het gebrek aan initiatief en het eindeloze balverlies. De patronen in het systeem lopen vaak niet, omdat het lijkt alsof spelers elkaar soms niet begrijpen of aanvoelen. Het zwakke Georgië was af en toe gelijkwaardig, voor rust tenminste.

Wout Weghorst rende zich weer rot, maar miste af en toe een combinatie of zag een kaats mislukken, al scoorde hij dan en werd de lange spits uit Borne na afloop luid bejubeld. Het leukst was het om naar Memphis Depay te kijken, omdat hij bijna nooit iets doet dat voorspelbaar is. Hij irriteert soms, om zijn wat onbezonnen probeersels, en dan weer klapt een stadion uitbundig, omdat hij iets geniaals verzint. Hij is eigenlijk bij alles betrokken dat in aanvallend opzicht de moeite waard is bij Oranje. Een hakje, een passeerbeweging, een pass. In het laatste deel vormde hij de aanval met Donyell Malen, de vervanger van Weghorst. Duidelijk is dat het spel dan meer dynamiek krijgt.

Raar

Maar het blijft een wat raar systeem voor deze groep spelers, dat 5-3-2. Allereerst omdat Oranje zelfs aan het zwakke Georgië gewoon af en toe een kans bood, als zo’n dieptepass van deze of gene gewoon door de linies sneed. En die drie middenvelders, daarbij stond ook weer Marten de Roon, die dan wel veel ballen afpakt, maar er ook veel verspeelt, en te vaak dient hij een soort spelmaker te zijn, hetgeen hij niet is. Ook Frenkie de Jong verloor de bal trouwens te vaak zondag.

Jawel, Jurriën Timber was weer speler in de basis, bij de drie centrale verdedigers, omdat Daley Blind weliswaar terug was, maar Matthijs de Ligt absent door een liesblessure. Timber voetbalde weer als een routinier. Doelman Stekelenburg kreeg weinig te doen bij zijn rentree in Oranje. De 38-jarige doelman van Ajax lijkt zeker van een basisplaats bij het EK, die hij dan mede dankt aan de dopingzaak met Onana.

Positief

Oranje stond al snel voor toen Depay een strafschop benutte, na een overtreding op Denzel Dumfries. Hij maakte zo de eerste drie doelpunten van de twee oefenduels, na de twee tegen Schotland . Het vierde was dus van Weghorst, die zichtbaar baalde toen De Boer hem later wisselde. Weghorst leeft zijn droom en wil die zo lang mogelijk laten duren. Ook de 3-0 was van een international die nog niet eerder had gescoord voor Oranje. Ryan Gravenberch kopte van dichtbij in, nadat doelman Loria het schot van Depay alleen kon tegenhouden.

Over een week is de eerste wedstrijd op het EK. ‘We hebben stappen gezet ten opzichte van de wedstrijd tegen Schotland', was De Boer positief. ‘We zijn er klaar voor.’

Memphis Depay, hier in duel met Guran Kashia, scoorde zelf uit een penalty en was betrokken bij de andere twee doelpunten. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Memphis Depay, hier in duel met Guran Kashia, scoorde zelf uit een penalty en was betrokken bij de andere twee doelpunten.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant