Nederland voortvarend uit startblokken op officieus WK honkbal

Het Nederlandse honkbalteam is goed gestart aan de eerste editie van het honkbaltoernooi Premier 12. In het Taiwanese Taichung versloeg de ploeg van bondscoach Hensley Meulens maandag Taiwan met 7-4.

Spelers van het Nederlands team Beeld KNBSB
Spelers van het Nederlands teamBeeld KNBSB

Aan de Premier 12 doen de twaalf beste honkballanden van de wereld mee. Het toernooi werd in het leven geroepen door de internationale honkbalbond WBSC, bedoeld als officieuze opvolger van het WK honkbal.

De laatste editie van dat WK werd in 2011 georganiseerd en door Nederland gewonnen. Hoewel Nederland niet meer de regerend wereldkampioen is - sinds 2013 is de wereldtitel gekoppeld aan de World Baseball Classic en de Dominicaanse Republiek is regerend wereldkampioen - voelt de ploeg zich op het eerste grote toernooi onder de vleugels van de WBSC wel titelverdediger.

undefined

Felle start

Dat bleek uit de start van Nederland tegen Taiwan. Ruim 16 duizend dolenthousiaste Taiwanezen zagen in het Intercontinental-stadion Nederland fel beginnen; na twee innings stonden er vier punten op het scorebord. Taiwan zette daar een punt tegenover. Maar in de zes daaropvolgende innings bleef Nederland puntloos en kropen de Taiwanezen naar Nederland toe.

Toen de slagploeg van Nederland in de negende inning nog eens drie punten op het scorebord zette, was het verzet van het gastland gebroken. Bondscoach Meulens was een tevreden man na de zege.

De Curaçaoënaar stond voor het laatst aan het roer van het Nederlandse honkbalteam bij de World Baseball Classic in 2013. Ook toen was Taiwan een van de tegenstanders en dat had Meulens nog vers in zijn geheugen. 'We verloren (met 8-3, red.) en noteerden maar één honkslag. Vandaag waren dat er veertien. Alles was goed; het werpen, slaan en veldspel', aldus Meulens over de telefoon vanuit Taichung.

undefined

Domper

Domper waren de twee werpers die Nederland vanwege blessures verloor tijdens het duel. Startend werper Diego Markwell kreeg een bal tegen zich aangeslagen in de derde inning. Zijn vervanger Tom Stuifbergen verstapte zich twee innings later en vertrok met pijn aan zijn enkel naar het ziekenhuis.

'Het is niet gebroken, maar hij zit wel in een rolstoel', zegt Meulens over de blessure van Stuifbergen. 'Hij kan geen druk op zijn enkel zetten. We zullen het moeten aankijken.'

undefined

Trots

Met de eerste wedstrijd op de Premier 12 speelde Nederland ook het eerste officiële duel onder de nieuwe naam: Kingdom of the Netherlands. Tot die naamwissel werd besloten, omdat het Nederlandse honkbalteam al vele jaren een succesvolle mix is van spelers die afkomstig zijn van de Antillen en uit Nederland.

'De jongens zijn er altijd trots op geweest om voor hun land uit te komen. Nu zien ze ook hun vlaggen op het tenue', zei Meulens eind oktober al tijdens een persconferentie in Hoofddorp.

Op het toernooi is de naam geen thema, benadrukt hij. Het gaat nu alleen om winnen. 'Maar tegen Taiwan zag je dat spelers uit alle delen van het koninkrijk van waarde zijn. Iedereen doet mee.'

Met vertrouwen leeft hij toe naar het volgende duel, woensdag tegen Cuba. 'Het is allemaal wat relaxter, nu. We moeten gewoon ons spel blijven spelen en vooral niemand onderschatten.'

undefined

Meer over