Nederland voetballand zal zich zonder twijfel weer oprichten

null Beeld
Beeld

Nadat al zijn onderdanen hun afschuw al hadden uitgesproken over het zoveelste symptoom van de nationale voetbalcrisis deed de koning zelf ook een duit in het zakje. Het was Willem-Alexander tijdens een staatsbezoek aan Portugal niet ontgaan dat het Nederlands elftal de laatste kans had verspeeld op deelname aan het WK in 2018.

Het is treurig, zei Willem-Alexander tegen de NOS. Snel zei hij er achteraan dat het enigszins te verwachten was geweest. Zijn vrouw stond naast hem. Of het nou in dat 'enigszins' zat of dat ze iets explicieter wilde zijn dan haar man kon ik niet beoordelen, maar plotseling begon Máxima met haar hoofd te schudden.

Hij: 'Natuurlijk hoop je op het allerlaatste moment, maar...'

Zij, hoofdschuddend: 'Zeven.'

Hij: 'Ja, zeven doelpunten.'

Het was genoeg. In dat ene getal, gebaseerd op het aantal doelpunten dat het Nederlands elftal tegen Zweden had moeten maken om zich te plaatsen voor de play-off (die waarschijnlijk verloren zou zijn gegaan, maar daar hoorde je dan weer niemand over), balde 's lands teleurstelling, verdriet en frustratie zich samen.

De misère is compleet. De genadeklap volgde een paar dagen later toen Voetbal International op de deurmat plofte. Op de volledig zwarte cover stond alleen het logo van de KNVB, en daaronder de deprimerende tekst 'Nederland is een klein voetballand geworden.'

Elk volgend zinnetje was afgedrukt in een kleiner lettertype, alsof het hier een ogentest betrof. Binnenin werd geconcludeerd dat Oranje vastzit in een moeras. De gebruikelijke variant in dit soort kwesties, het ravijn, stond in de Volkskrant.

Recht op het ravijn af, was de kop boven een stuk waarin werd betoogd dat Nederland als voetbalnatie de weggevaagde Finse telefoonfabrikant Nokia achterna gaat. Ik begreep het wel, de wet van de remmende voorsprong en zo, maar de vergelijking van bedrijfskundige en voormalig voetbalbestuurder Gaston Sporre leek me toch wat vergezocht. Het wereldwijde marktaandeel van een Fins bedrijf en de plaats van Oranje op de wereldranglijst vertonen allebei een chronisch dalende lijn, maar daarmee heb je de meeste overeenkomsten wel gehad.

Het chagrijn droop deze week van alle sportpagina's af. Genadeloos werden ploeg, bondscoach en bond afgeranseld. Overal klonk hetzelfde geluid.

Ons voetbal is een domein van navelstaarders geworden, een netwerk van oud-spelers die elkaar het balletje toespelen. Elk voorstel tot vernieuwing wordt van de hand gewezen. De speelstijl ('Hollandse School') is volkomen achterhaald. Er wordt veel te slap getraind. De KNVB heeft geen visie en nou is Arjen Robben ('We gaan hem echt missen', aldus de koning) ook nog eens gestopt.

De overal gehoorde premisse is dat het niet meer goed komt met het Nederlands elftal. De achterstand is definitief. Op een EK of WK zal Oranje nooit meer excelleren. 'Nederland is een klein voetballand geworden.'

Dit is natuurlijk onzin. Journalist Edwin Winkels wees er op Twitter al op dat elf van de achttien Europese landen die zich hebben geplaatst voor het WK of de play-offs, minder inwoners hebben dan Nederland. Dat argument kan dus worden weggestreept.

Als IJsland zich tweemaal op rij kan plaatsen voor een eindronde, kan Nederland dat ook. Anders dan de crisis in de jaren tachtig, met de aanstormende talenten Van Basten, Gullit, Rijkaard en Koeman, zijn de vooruitzichten op korte termijn somberder, maar dit land zal zich zonder twijfel weer oprichten.

Nederland is een voetballand. Het land is ervan doordrenkt. Meer dan een miljoen mensen voetballen. De infrastructuur is fantastisch. Er zal veel werk moeten worden verzet, maar het komt goed. Daar hoeft niemand aan te twijfelen - ook de ondergangsdenkers niet. Kop op jongens.

Meer over