Nederland verslaat team-Federer in dubbel Davis Cup

Thiemo de Bakker en Matwé Middelkoop hebben in de dubbelpartij van de Davis Cup verrassend gewonnen van Roger Federer en Marco Chiudinelli. De stand na vijf sets: 7-6 (7), 4-6, 4-6, 6-4, 6-1.

Thiemo de Bakker en Matwé Middelkoop tijdens de Davis Cup ontmoeting. Beeld ap
Thiemo de Bakker en Matwé Middelkoop tijdens de Davis Cup ontmoeting.Beeld ap

'We gingen er gewoon voor. Vooraf zeiden we: we gaan gewoon lol hebben. En we hebben het voor elkaar gekregen', aldus Middelkoop direct na de wedstrijd. 'Vooral in de vijfde set gaven we alles.'

Lees meer

Volgens zijn eerste trainer heeft Roger Federer de mooiste stijl van allemaal. Hier komt hij vandaan.

Nederland stond met een gelegenheidsduo op de baan, aangezien Robin Haase en Jean-Julien Rojer beiden waren afgehaakt voor het duel met Zwitserland. De Bakker en Middelkoop mochten niet verliezen in de strijd om een plek in de wereldgroep, anders was de confrontatie in Genève al beslist.

'Blijven geloven, blijven vechten, blijven knokken. Dan kan je ook zulke wedstrijden winnen', zei Davis Cup-captain Jan Siemerink na de winst in vijf sets. 'Die twee jongens hebben nog nooit samengespeeld, maar we zagen deze week in de trainingen al dat de combinatie goed is. Ik ben heel trots op dit resultaat.'

null Beeld afp
Beeld afp

Fouten

Ze speelden fel en aanvallend en maakten het de Zwitsers zo moeilijk mogelijk. De Bakker en Middelkoop overleefden enkele breekkansen en kregen in de tiebreak van de eerste set kansen op de beslissing. Ze pakten de derde.

Daarna kwam met name Chiudinelli beter in zijn spel, waardoor het Zwitserse duo kon uitlopen. Telkens was één break genoeg om de set naar zich toe te trekken, al kregen de Nederlanders wel hun eerste breekkans van de wedstrijd in de derde set.

In de vierde set herpakten De Bakker en Middelkoop zich echter knap. Federer en Chiudinelli begonnen fouten te maken, terwijl met name Middelkoop ongelofelijke winners begon te slaan. Hij miste nog enkele breekkansen op 4-3 in de vierde set, maar de passings op 5-4 voor waren onberispelijk.

Broers Murray zetten Britten op voorsprong

De broers Andy en Jamie Murray hebben Groot-Brittannië zaterdag op voorsprong gebracht in de halve finale van de Daviscup. De Schotse tennissers waren in een zenuwslopende partij, die bijna vier uur duurde, te sterk voor de Australiërs Sam Groth en Lleyton Hewitt: 4-6 6-3 6-4 6-7 (6) 6-4. De Britten kwamen daardoor op 2-1 en hebben in Glasgow nog één overwinning nodig om de finale van het landentoernooi te halen.

In de vijfde set waren de Zwitsers nergens meer tegen de ontketende Nederlanders, die veel beter speelden. Alleen in de laatste game kwamen ze nog even in de problemen, maar De Bakker werkte knap een breekkans van de Zwitsers weg, waarna het derde wedstrijdpunt werd verzilverd.

Federer nóg een keer aan de bak

Zondag moet Zwitserland nog minimaal één duel winnen om zich te handhaven in de wereldgroep. Dat betekent vermoedelijk dat De Bakker het moet opnemen tegen Federer. 'We zullen het zien. Ik zal mijn uiterste best moeten doen, ik zal er klaar voor zijn.'

Mocht Thiemo de Bakker Federer verslaan, speelt Jesse Huta Galung een beslissende wedstrijd tegen Stanislaw Wawrinka.

Meer over