Nederland vaardigt na 53 jaar weer een gewichtheffer af naar de Olympische Spelen

Voor het eerst sinds 1968 gaat er weer een Nederlandse gewichtheffer naar de Spelen. De 19-jarige Enzo Kuworge is verzekerd van een olympisch ticket naar Tokio.

Enzo Kuworge eerder dit jaar tijdens de EK gewichtheffen. Beeld Hollandse Hoogte / Buitenlandse bureaus
Enzo Kuworge eerder dit jaar tijdens de EK gewichtheffen.Beeld Hollandse Hoogte / Buitenlandse bureaus

Slapeloze nachten had hij. Enzo Kuworge wist dat hij zich gekwalificeerd zou moeten hebben voor de Olympische Spelen van Tokio. Hij zou, na het halen van de wereldtitel bij de junioren in mei, zeker moeten zijn van een historisch ticket. Maar waarom liet het goede nieuws zo lang op zich wachten? ‘Ik heb geen idee waarom er zo lang over gedaan werd. Er kwam steeds een update van de lijst. Maar mijn naam stond er niet bij’, vertelt Kuworge.

Inmiddels is hij bijgeslapen. Zijn naam staat er nu echt. Vetgedrukt. Enzo Kuworge is de eerste Nederlandse gewichtheffer op de Spelen sinds Piet van der Kruk in 1968. Van der Kruk werd destijds negende.

Een ondoorgrondelijk kwalificatiesysteem zorgde voor verwarring bij Kuworge. Zijn prestatie op de wereldkampioenschappen voor junioren, waar de 19-jarige gewichtheffer eind mei de wereldtitel pakte, bleek genoeg punten op te leveren om op de lijst voor Tokio komen. Kuworge had zijn vizier eigenlijk op de Spelen van Parijs in 2024 gericht. Maar hij ontwikkelde zich zo snel dat Tokio plots in zicht kwam.

Magische grens

Op de WK verbeterde hij zijn eigen nationale record. Kuworge kwam in mei voor het eerst over de magische grens van 400 kilo. Zijn persoonlijke record staat nu op 180 kilo bij het trekken, waarbij de halter vanaf de grond in één beweging omhoog komt. Bij het stoten, vanaf de grond via een rustmoment op de schouders naar boven, komt hij nu tot 231 kilo.

Met een totaal van 411 kilo zit Kuworge nu boven de magische 400-kilogrens. Voor het olympisch podium is meer nodig, verwacht hij. ‘Ik denk dat je dan richting de 200 kilo moet trekken en tussen de 240 of 250 kilo moet stoten. Dat is voor mij nu nog niet haalbaar. Ik mik op de top acht.’

Kuworge maakt zijn olympisch debuut op een moment dat zijn sport in zwaar weer verkeert. Vanwege de vele dopingaffaires heeft het IOC het aantal gewichtheffers op de Spelen met ruim de helft teruggebracht. Het aantal gewichtsklassen is teruggegaan van zeven naar vijf. Kuworge hoort met zijn gewicht van 158,5 kilo, één en al spierballen, bij de zwaargewichten boven de 109 kilo. Zijn categorie bleef voorlopig behouden. Als het dopinggebruik niet stopt, overweegt het IOC de sport helemaal van het olympisch programma te halen.

Kuworge wil laten zien dat je ook schoon kunt excelleren. De 1,98 meter lange gewichtheffer was bij zijn geboorte al een reus. De zoon van een Ghanese vader en een Nederlandse moeder viel voor gewichtheffen toen hij een bezigheid zocht tijdens de zomerstop van het ijshockeyseizoen. Hij ging met zijn oma op achtjarige leeftijd naar de fitnesszaal, waar zijn enorme kracht toen al opvallend was.

Meer over