Nederland slaat gaten in de vloer, volleybalsters in finale

Als in een roes lijken de Nederlandse volleybalsters op het EK in eigen land de hoogste top van een zo lang onbegaanbare berg te gaan beklimmen. Na de knappe 3-0 (25-22, 25-18, 28-26) zege op Turkije treft het vrouwenteam zondag in de finale titelverdediger Rusland, dat Servië met 3-1 versloeg.

Robèrt Misset
Het Nederlandse vrouwenvolleybalteam/ Beeld anp
Het Nederlandse vrouwenvolleybalteam/Beeld anp

Voor het eerst sinds 2009 staan de volleybalsters weer in de EK-finale. Na het zilver in Lodz van zes jaar geleden heeft deze ploeg alles in zich om het gouden, Nederlandse vrouwenteam van 1995 te evenaren. Gedragen door de fantastische ambiance van weer een oranjefeestje in Ahoy toonde Nederland zich zaterdag in de halve finale superieur aan de verdedigingskunstenaars uit Turkije.

Voor de Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti was het een wedstrijd van sentimenten tegen het land van zijn - niet geselecteerde - echtgenote Bahar Toksoy. Hij moet zich zaterdag bijna in een oranje gekleurde sporthal in Istanbul hebben gewaand.

De coaches in de technische staf van het Turkse team zijn straks weer zijn assistenten bij Vakifbank. Vier speelsters van het Turkse clubteam (aanvoerder Kirdar, middenaanvalster Akman, spelverdeelster Aydemir en libero Karadayi) begonnen tegen Nederland in de basis. Guidetti vond het maar niks, coachen tegen zijn speelsters.

Nederlandse aanval aan het net. Beeld anp
Nederlandse aanval aan het net.Beeld anp

Bovendien wist hij dat de Turkse volleybalsters niet geïmponeerd zouden zijn door een bruisend en swingend Ahoy, waar ruim 6.000 fans het Nederlandse team weer optilden. De Turken zijn wel wat gewend in eigen land, vertelde Robin de Kruijf, die afgelopen seizoen bij Vakifbank speelde. Je moet niet schrikken als opgewonden supporters vuurwerk afsteken in de hal, zeker bij de stadsderby's in Istanbul.

Het werd een heerlijk gevecht tussen de Nederlandse hardhitters en de Turkse topverdeding, de grote specialiteit van de ploeg, die zich voor de Spelen van Londen kwalificeerde. De volleybalsters zijn boegbeelden geworden in Turkije, maar de nationale ploeg is iets over haar hoogtepunt heen. De linkshandige diagonaalaanvalster Aydemir blijft een belangrijke pion, terwijl Ozsoy in de `pipe' - op midachter - een sterk wapen is.

(Tekst gaat verder onder foto)

undefined

De generaal die geen soldaat achterlaat op het slagveld

Giovanni Guidetti, bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen, begeleidt zijn team alsof hij de hoofdrol speelt in een Siciliaans liefdesdrama. Lees hier het hele artikel.

Yvon Beliën in actie voor Nederland. Beeld anp
Yvon Beliën in actie voor Nederland.Beeld anp

Girl Power

Toch verbleekte de Turkse aanval bij de Girl Power in het Nederlandse team. Lonneke Sloetjes fungeerde op de diagonaal wederom als het slopersbedrijf uit Varsseveld, voor al uw gaten in de speelvloer. Met haar machtige rechterarm tekende Sloetjes alleen al in de eerste set voor 9 punten op een totaal van 24.

Anne Buijs etaleerde haar ruimere bagage onder leiding van Guidetti niet alleen met kiezelharde smashes op linksvoor. Zo draaide ze op 23-21 in de eerste set pas op het laatste moment met haar pols, waardoor de Turkse verdedigsters te laat zagen dat de bal rechtdoor werd geslagen. Guidetti laat Dijkema zo setten dat haar aanvalsters aan de buitenkant altijd twee opties hebben.

Tegen de Turkse defensie hadden de volleybalsters soms meerdere ballen per rally nodig om het punt te maken. Ook daardoor werd het een fascinerende confrontatie, met Nederland als meest complete ploeg. Ook in de halve finales toonde het vrouwenteam de kracht van het collectief. Met haar flitsende `eerste tempo-aanval' had Yvon Beliën een basisplaats op het midden, Judith Pietersen kwam er wederom in voor de service.

Harmonie

Elk schakeltje in de Nederlandse ploeg is even belangrijk bij Guidetti. De dubbele wissel met spelverdeelster Femke Stoltenborg en Manon Flier op de diagonaal heeft tijdens het EK niet altijd het beoogde rendement gehad. In de derde set had die strategie van Guidetti wel effect. Vanaf 17-13 scoorde Flier drie keer op de set-ups van Stoltenborg.

De harmonie in de technische staf maakt eveneens het verschil bij de volleybalsters. Bij een time-out in de eerste set sprak hoofdcoach Guidetti zijn hoofdblokkeersters toe, overlegde zijn Cubaanse assistent Gil Ferrer Cutino met het team en analyseerde Saskia van Hintum als oud-spelverdeelster en assistent de set-ups met Dijkema.

In de derde set verspeelde het Nederlandse team een 16-10 voorsprong en werd na een passfout van libero Debby Stam-Pilon op 20-20 de mentale weerbaarheid beproefd. Ondanks fantastische reflexen van aanvoerder Maret Balkestein-Grothues, die de bal twee keer uit de boarding plukte, leken de Turkse vrouwen hun inhaalrace te voltooien.

Vreugde bij de Nederlandse volleybalsters tijdens de halve finale van het EK tegen Turkije. Beeld anp
Vreugde bij de Nederlandse volleybalsters tijdens de halve finale van het EK tegen Turkije.Beeld anp

Triomftocht

Op het eerste setpoint (23-24) ramde Buijs de bal dwars door de Turkse muur in het achterveld. Op 24-25 en 26-26 kraakte Sloetjes vanaf midachter de Turkse blokkering. En na een killblok van Beliën en Sloetjes op 27-26 danste Nederland eensgezind door Ahoy.

Zondag moeten de vrouwen bewijzen dat ze ook op het hoogste podium een finale kunnen winnen. Het is de gedroomde apotheose van een nu al hartverwarmende triomftocht op het EK.

Nederland viert feest na het laatste punt. Beeld anp
Nederland viert feest na het laatste punt.Beeld anp
Meer over