Nederland rijdt eindelijk weer voor winst in grote rondes

Het is lang geleden dat Nederlandse wielrenners zich zo lieten gelden. Jammer dat ze vaak op een beslissend moment onderuit gingen.

Bart Jungmann
Steven Kruijswijk was uitermate succesvol in de Giro d'Italia, maar verloor zijn roze trui na een valpartij. Beeld getty
Steven Kruijswijk was uitermate succesvol in de Giro d'Italia, maar verloor zijn roze trui na een valpartij.Beeld getty

Met uitzondering van de WK speelden de Nederlandse wielrenners op alle belangrijke podia een rol. Voor voorzitter Cookson van de internationale wielrenunie springt Tom Dumoulin er het meest uit.

Over een maand wordt in Rosmalen de Gerrit Schulte Trofee toegekend aan de beste wielrenner van het jaar. De afgelopen jaren lag de keuze doorgaans voor de hand. Dit keer kan er zowaar in categorieën worden gedacht. Het is lang geleden dat de nazaten van Le Fou Pédalant zich zo lieten gelden.

Beste tijdrijder? Geen twijfel: Tom Dumoulin. Beste klassementsrenner? Een stuk lastiger met Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en opnieuw Dumoulin als kandidaten. Beste klassiekerrenner? Weer gemakkelijk: Wout Poels. Beste klimmer? Zal ook gaan tussen Poels en Kruijswijk, hoewel Dumoulin en Robert Gesink dit seizoen ieder goed waren voor een koninginnenrit.

Beste sprinter? Dylan Groenewegen, maar dan vooral met het oog op de toekomst. Meest knullige valpartij Kandidaten genoeg met Kruijswijk, Dumoulin, Mollema en Gesink. Mooie, vergeefse demarrage? Tom Leezer.

Alles afwegende zal de keuze op Tom Dumoulin vallen, net als in 2014 en 2015. Die laatste uitverkiezing dankte Dumoulin aan zijn heldhaftige optreden in de Ronde van Spanje waarin de eindzege hem pas op het laatst ontglipte.

De verwachtingen voor 2016 waren daarom hooggespannen, maar het duurde even voordat Dumoulin die lijn kon doortrekken. Pas in de Ronde van Italië trad hij op de voorgrond met de roze leiderstrui als beloning. Maar de vreugde was van korte duur. Een infectie aan zijn zitvlak dwong hem tot opgave.

Daardoor behoorde de Ronde van Frankrijk opeens weer tot de mogelijkheden. Het werd nota bene zijn hoogtepunt van dit seizoen, net zoals de val in de Tour hem een jaar eerder op het podium van de Vuelta had geholpen. Twee Tourritten won Tom Dumoulin in 2016. De eerste was met aankomst bergop in Andorra en vijf dagen later was hij oppermachtig in een tijdrit door de Ardèche.

Tom Dumoulin won twee etappes in de Tour de France. Beeld anp
Tom Dumoulin won twee etappes in de Tour de France.Beeld anp

Des te groter de teleurstelling een maand later toen de olympische tijdrit slechts een tweede plaats opleverde. Dat zilver een teleurstelling heette, zegt veel over de ontwikkeling die het wielrennen in korte tijd heeft doorgemaakt. Stak Tom Dumoulin in 2015 nog met kop en schouders boven zijn fietsende landgenoten uit, nu is hij de eerste onder gelijken.

Wout Poels zette in april de toon met zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik. Drie maanden later reed Poels in de Ronde van Frankrijk zo hard bergop dat kopman Froome soms naar adem moest happen. Steven Kruijswijk werd de blikvanger in de maand mei. In de Dolomieten wierp hij zich resoluut op als de sterkste coureur van de Giro. In de Alpen deed hij zichzelf een kleine week later de das om.

Hebben Dumoulin, Poels en Kruijswijk de generatie van Bauke Mollema en Robert Gesink naar de vergetelheid gefietst? Nee, nog niet. Mollema reed een week lang door Frankrijk als de num mer 2 van de Tour. Wie zo dicht in de buurt van het geel komt, kan alle kleuren van alle andere ronden hebben.

Sky's meesterknecht Wout Poels won de klassieker Luik-Bastenaken-Luik en toonde zich uitzonderlijk sterk in de Tour de France. Beeld anp
Sky's meesterknecht Wout Poels won de klassieker Luik-Bastenaken-Luik en toonde zich uitzonderlijk sterk in de Tour de France.Beeld anp

Veteraan Robert Gesink tekende voor het slotakkoord. Zijn miserabele seizoen eindigde met een mooie triomf boven op de Aubisque, waar zes weken geleden de eindstreep van rit 14 in de Vuelta was getekend. Aldus speelden de Nederlanders, met uitzondering van de WK, op alle belangrijke podia van het wielrennen een rol.

Na de incidentele successen van de voorbije jaren tekent zich in 2016 dus een bestendiging af, alsof Nederland weer een wielernatie aan het worden is. Maar die laatste meters, vlak voor de top, zijn tevens de lastigste. Hoe vaak gingen Nederlandse coureurs dit seizoen niet op een beslissend moment onderuit? In elk geval te vaak om het louter als pech te beschouwen. Komend seizoen zal essentieel worden. Blijven de mannen overeind, letterlijk en figuurlijk?

Bauke Mollema dient eerst met veteraan Contador de interne strijd om het kopmanschap te beslechten. Tom Dumoulin zal voor het eerst zijn krachten meten met de allerbesten in de strijd om het geel van de Tour. Steven Kruijswijk mag nog eens alles op alles zetten om het roze van de Giro naar de veilige haven te loodsen. En Wout Poels krijgt allicht de kans om de troefkaart van zijn ploeg te worden in de Vuelta.

O ja, Anna van der Breggen krijgt de Keetie van Oosten-Hage Trofee als beste wielrenster van het jaar.

Robert Gesink won de Koninginnenrit van de Vuelta. Beeld Hollandse Hoogte
Robert Gesink won de Koninginnenrit van de Vuelta.Beeld Hollandse Hoogte
Meer over