Nederland in openingspartij gemakkelijk voorbij Slovenië

Formeel is het EK in Nederland en België zaterdag begonnen, maar de volleybalsters leken in de sfeervolle Omnisport in Apeldoorn nog een laatste oefenwedstrijd te moeten spelen. Het zwakke Slovenië acteerde soms op 2e divisie niveau en werd in drie sets (25-12, 25-14, 25-22) aan de kant gezet. Zondag wacht voor het Nederlandse team in groep A een serieuze test tegen Polen.

Robert Misset
Nederlandse volleybalster eenvoudig voorbij Slovenië. Beeld anp
Nederlandse volleybalster eenvoudig voorbij Slovenië.Beeld anp

De Nederlandse vrouwen hadden in de eerste set nog wat moeite om het ritme te vinden tegen de kleine volleybalsters uit Slovenië. Het duurde even voor spelverdeelster Laura Dijkema haar aanvalsters meteen uit de eerste bal liet scoren, al kreeg het Nederlandse team per rally soms drie tot vier kansen om het punt te maken. Vanaf 10-9 demarreerde Nederland met een serviceserie van Dijkema, gevolgd door sterke opslagen van middenaanvalster Quinta Steenbergen.

De zwakke passers Potokar, Zdovc en libero Medved maakten het de slechts 1 meter en 70 centimeter lange spelverdeelster Sara Najdic zo moeilijk dat ze geen oplossingen wist te vinden. Slovenië miste bovendien power aan de buitenkant, waardoor de hoofdblokkeersters Robin de Kruijf en Steenbergen alle tijd hadden om een muurtje op te bouwen aan het net.

Met een dubbele wissel - spelverdeelster Femke Stoltenberg en diagonaalaanvalster Manon Flier - maakte Nederland de set eenvoudig af. De Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti begon ook in de tweede set met zijn vaste basis: Dijkema als de setter, powerhitter Lonneke Sloetjes op de diagonaal, De Kruijf en Steenbergen op mid en aanvoerder Maret Grothues en Anne Buijs als de passers-lopers. Voormalig aanvalster Debby Stam-Pilon heeft Myrthe Schoot verdreven als eerste libero.

(Tekst gaat verder onder foto).

Femke Stoltenborg in actie voor het Nederlands team. Beeld anp
Femke Stoltenborg in actie voor het Nederlands team.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Het kat-en-muisspel kreeg een passend vervolg in de tweede set. Na een voor Slovenië beschamende achterstand van 20-9 won Nederland de set met 25-14. Celeste Plak, de eerste donkere international in het Nederlandse volleybalteam, mocht Buijs aflossen op linksvoor. Maar coach Guidetti had tegen Slovenië alle reserves kunnen opstellen zonder dat de 3-0 zege in gevaar kwam.

In de derde set wist Slovenië iets langer bij te blijven, waarna Steenbergen met de `omloopbal' op 15-14 het sein gaf tot de beslissende versnelling. Ook de video-umpire koos de kant van Nederland, toen Guidetti met zijn `challenge' twee punten voor Steenbergen en Sloetjes kon opeisen. De bal bleek na bestudering van de beelden wel degelijk het Sloveense blok te hebben geraakt. Nederland besliste ook de derde set na de dubbele wissel met Stoltenborg en Flier, al hadden de vrouwen er vier matchpoints voor nodig: 25-22.

De afstemming tussen spelverdeelster Dijkema en haar aanvalsters was zeker nog niet optimaal, maar het team is meer in balans dan vorig jaar op het mislukte WK in Italië. Grothues, Buijs en libero Stam-Pilon brengen meer rust in de passing, Sloetjes hangt op de diagonaal als een adelaar boven het net. Blokkerend heeft het Nederlandse team eveneens progressie geboekt.

(Tekst gaat verder onder foto).

'Nederlanders moet je niet in de pas laten lopen'

Agnes Brunninkhuis (53), Elles Leferink (38) en Maret Grothues (27) vertellen over hun sport. Lees hier het hele artikel. (+)

null Beeld anp
Beeld anp

Thuisvoordeel

De voornaamste uitdaging voor coach Guidetti is om zijn ploeg ook met het mes op de keel te laten presteren. Tijdens de European Games bezweken de volleybalsters in de kwartfinale tegen gastland Azerbeidzjan nog onder de druk, een oude kwaal. De eindzege in groep 2 van de Grand Prix, waarbij gastland Polen in de Final Four werd overrompeld, was in dat opzicht een belangrijke stap. Op het EK zal de oppositie groter zijn, maar het thuisvoordeel kan voor Nederland bepalend zijn.

De Omnisport in Apeldoorn is met zijn wielerbaan geen ideale volleybalhal, maar de 5.000 toeschouwers maakten er een vrolijk oranjefeestje van. Slovenië was immers een zielloze aangever van het Nederlandse team, dat zichzelf met een EK-medaille weer op de kaart wil zetten. Goud is de gedroomde kleur. In die marsroute is groepswinst en daarmee rechtstreekse plaatsing voor de kwartfinales in Ahoy het ideale scenario voor Nederland, mede om titelverdediger Rusland nog even te ontlopen.

Meer over