'Nederland heeft grandioze handbalploeg, maar die blunder was onbegrijpelijk'

De Nederlandse handbalsters hebben zich definitief genesteld in de mondiale top. Vorig jaar was de Nederlandse ploeg nog kansloos in de WK-finale tegen Noorwegen. In de EK-finale gisteren, ook tegen Noorwegen, werd met 30-29 verloren. Handbalverslaggever John Volkers was in Zweden. Hoe zat het met die blunder in de laatste seconden?

Estevana Polman baalt na de verloren EK-finale Beeld null
Estevana Polman baalt na de verloren EK-finale

Ha John, werd het toch weer een mooi toernooi.
'Nederland heeft een grandioze handbalploeg. Ik heb genoten. Het is een unieke generatie handbalsters, technisch zeer sterk. Ik noem maar gelijk even de uitblinkers: Nycke Groot, ook uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi, Yvette Broch en natuurlijk Tess Wester in de goal.

Nog even over die blunder in de laatste seconden...
'On-be-grijpelijk. Er staan nog vier seconden op de klok. Achterstand Nederland: 30-29. Volgens mij wilde Danick Snelder de bal heel soepeltjes op Groot gooien om de Noorse defensie te verrassen. Maar Snelder verprutst het gewoon.

'Volgens mij zat er iets te veel hars aan de handen van Snelder.'

Danick Snelder baalt na haar blunder Beeld null
Danick Snelder baalt na haar blunder

Hars?
'Ja, bij handbal worden de vingertoppen ingesmeerd met een kleefmassa, een product van hars en lijnolie. Een likje op de duim, op de wijsvinger en op de pink. Dat zijn de drie vingers waarmee je de bal draagt.

'Je kunt een handbalster na de wedstrijd ook geen hand geven, dan zit je hand vol plaksel.'

Dat is geen excuus toch?
'Nee, klopt. Die bal moet net boven het oor van Groot, die dan nog 2,5 seconden heeft om richting de kruising te vlammen. Precies zo'n bal gooide ze ook op slag van rust. Dat was de 15-15.'

Nederland kwam nog knap terug in de slotfase.
'Ze maken gebruik van een unieke tactiek. Ze halen de keeper van het veld, dat doen er meer. Maar alleen als er een speler van de tegenpartij met een tijdstraf van het veld is gestuurd. Nederland gaat voor de overtalsituatie.

'En dat leverde een paar goede kansen op voor hoekspeelster Debbie Bont. Maar die miste op zeer belangrijke momenten.'

We moeten het niet hebben van de hoekspeelsters?
'Nee, ze zetten die speelsters heel diep. Daarmee proberen ze de buitenste verdedigers naar buiten te dringen. Misschien dat er richting het WK in Duitsland volgend jaar december nieuwe hoekspeelsters worden uitgenodigd.

Op wie moeten we letten?
'Angela Steenbakkers wordt veel genoemd. Dat is een speelster van Dalfsen. En ook Daisy Hage wordt er waarschijnlijk bijgehaald. Zij was de uitblinkende hoekspeelster tijdens een toernooi in Roemenië met de Nederlandse b-ploeg.'

En moeten we het nog een keer hebben over de mannen?
'
Dat ziet er somber uit. Voor je begrip: er spelen twaalfduizend mannen handbal tegenover veertigduizend vrouwen. Dus zo gek is dat ook niet.'

Meer over