Nederlaag koploper Schwarzman brengt spanning terug

Voor koploper Aleksandr Schwarzman nam het WK-kandidatentoernooi dammen gisteren een onaangename wending. In de negende ronde verloor hij op spectaculaire wijze van Aleksandr Presman....

Van onze dammedewerker

STADSKANAAL

Vreemd keek Schwarzman op toen hij geconfronteerd werd met een tussenloopje dat positioneel niet in aanmerking leek te komen. De werkelijkheid was dat groot onheil naderde. Na de gedwongen, en uiteraard ingecalculeerde, actie gaf tegenstander Presman liefst twee dammen aan Schwarzman. Die verdwenen echter in een vernietigende slag meteen weer van het bord.

De voor de hand liggende diagnose dat Schwarzman simpel door een zetje had verloren, zou Presman te weinig eer aandoen. De Wit-Rus rekende ook de overgebleven stelling nauwkeurig door en schatte zijn kansen goed in. In het eindspel manoeuvreerde hij zeer nauwkeurig. De slotfinesse was inderdaad 'koddig' zoals demonstrateur Auke Scholma het noemde, maar getuigde evenzeer van accuratesse.

Schwarzman viel terug naar de grote kopgroep en Presman voegde zich erbij. Er staan zelfs zes spelers bovenaan omdat ook Muradulo Amrillojev door winst op de Let Zalitis een plaatsje steeg. De jonge Rus is afkomstig van het 64-velden bord. Soms speelt hij de openingen wat raar maar vooral in het middenspel blijkt zijn grote talent.

Johan Krajenbrink speelde een sterke Hoogland-aanval tegen Jevgeni Vatoetin. De Wit-Rus erkende zijn ongelijk door over te schakelen op een actieve verdediging, maar de remisegrenzen bleven goed bewaakt. Hein Meijer speelde aanvankelijk zijn beste partij van het toernooi tegen Aleksej Domtsjev maar verknalde het winstgevende voordeel. In een poging de stand te forceren zag hij een ruil over het hoofd. Deze was meteen zo sterk dat verlies onafwendbaar was.

Het doek voor de ploeterende toppers Aleksandr Baljakin en Anatoli Gantwarg lijkt gevallen. Gantwarg deelde het punt met de Surinamer Guno Burleson, Baljakin speelde gelijk tegen de Mongoliër Erdenebileg.

Meer over