NEC herpakt zich na blamage in beker

Als NEC na de bloedneus van Foor en de nederlaag op de Hardenbergse amateurs achter komt op Feyenoord, lijkt de crisis in Nijmegen compleet. Dan herpakt de ploeg zich.

Iwan Tol
Janio Bikel heeft de 1-1 gescoord. Beeld anp
Janio Bikel heeft de 1-1 gescoord.Beeld anp

Sjaaltje om, petje op. Daar staat Navarone Foor bij de kleedkamer van NEC. De stemming na de 3-1-zege op Feyenoord is uitgelaten bij de Nijmegenaren, maar Foor is een tikkeltje ongeduldig. Familie wacht, vandaar. Bovendien weet hij wel waar vroeg of laat het gesprek naartoe gaat.

Trainer Ernest Faber had in aanloop naar het duel zijn spelers eens 'goed in de ogen gekeken'. Tot vorige week was NEC nog een fris en vrolijke promovendus die opvallend goed presteerde bij zijn rentree in de eredivisie. Met name thuis, in de Goffert, kon de ploeg indrukwekkende cijfers overleggen: alleen van koploper Ajax werd verloren. Chapeau!

Maar toen verloor NEC vorige week met 3-1 bij Cambuur, voorlaatste in de eredivisie, en was de boot aan. Na afloop registreerden tv-camera's hoe Navarone Foor met een bebloed gezicht en zichtbaar geëmotioneerd het veld verliet nadat hij het bij het uitvak aan de stok had gekregen met teleurgestelde fans.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Kramer te vroeg gewisseld?

Dit zijn de wedstrijden die bepalen of je meedoet of niet', sprak Giovanni van Bronckhorst. Vorige week kon zijn ploeg nog medekoploper in de eredivisie worden, maar toen kwam Feyenoord niet verder dan 1-1 tegen FC Groningen. Nu verloor Feyenoord op bezoek bij NEC en zakte het zelfs naar de derde plaats.'Het goede gevoel van het seizoen tot nu is in één keer verdwenen.' Van Bronckhorst wisselde spits Michiel Kramer na 58 minuten, toen Feyenoord nog op een 1-0-voorsprong stond. Niet veel later viel de gelijkmaker en had Feyenoord de lange spits goed kunnen gebruiken. Toch wilde Van Bronckhorst er niet aan dat hij Kramer te vroeg had gewisseld. De trainer bracht uiteindelijk nog wel Kazim binnen de lijnen, maar hij viel alleen op door het rare hupje waarmee hij het veld inkwam.

Kunst en vliegwerk

Over hoe Foor die bloedneus had gekregen, deden verschillende verhalen de ronde. Hij zou door een aansteker zijn geraakt, of in elk geval door een voorwerp. De club achtte het onverstandig dat Foor voor de camera zou verschijnen, wat de geruchtenstroom alleen nog maar meer voedde. Een dag later stuurde de clubleiding een verklaring rond: Foor was door een ploeggenoot bij het uitvak weggehaald en had daarbij een verwonding opgelopen. En dat was het dan.

Drie dagen later volgde een blamage voor de beker, uit bij HHC Hardenberg. Veelzeggend waren de tussenshots die van trainer Faber werden genomen; hoofdschuddend en met een gezicht als een oorwurm zag hij hoe zijn ploeg met 2-0 ten onder ging op het amateurcomplex. Een dag later kregen de spelers straftraining. Directeur Bart van Ingen liet op Twitter weten 'geen woorden ' te hebben voor de wanprestatie. Supporters kregen hun geld terug, beloofde hij.

De bloedneus van Foor, de verklaring van de club, de nederlaag in Hardenberg; er dreigde een crisis in Nijmegen. Dus ja, er stond nogal wat op het spel voor NEC zondagmiddag tegen Feyenoord. 'We waren gebrand op een overwinning', zegt Foor. Nóg een nederlaag en het geweldige kalenderjaar 2015 zou in mineur eindigen. 'Dat wilden we koste wat het kost voorkomen.'

Misschien kwam het door de druk dat NEC zo met zichzelf worstelde. Na 20 minuten kwam de ploeg op achterstand. Tonny Vilhena liet een vrije trap indraaien, waarop doelman Marco van Duin geen antwoord had: 1-0. Weer dreigde NEC op een nederlaag af te stevenen.

Maar toen, eindelijk, begon de ploeg zich te herpakken. Bij een uitbraak aan de linkerkant, na een uur spelen, hield Anthony Limbombe het overzicht. Hij zag de vrijstaande Janio Bikel niet over het hoofd en de Portugees hoefde de bal alleen nog maar in het lege doel te schuiven: 1-1. Vijf minuten later was het weer raak. Sven van Beek kopte te zacht terug op Vermeer. Foor pikte de bal op en schoot op doel. Net voordat de bal de lijn passeerde gaf Limbombe snel nog het laatste tikje, waardoor het doelpunt op zijn naam kwam: 2-1. De eindstand werd op 3-1 bepaald door Santos. De Goffert uit zijn dak!

Publiekswissel Foor

Vergeten waren de incidenten, de nederlagen en het chagrijn. Foor kreeg zelfs een heuse publiekswissel. Het publiek scandeerde zijn naam, voorzichtig zwaaide hij terug. Vrede getekend. Zo snel kan dat gaan in het voetbal.

'We zijn professionals', zegt Foor na afloop. 'Ook na tegenslagen moet de knop om. Dat hebben we gedaan.'

Woorden van gelijke strekking spreekt directeur Van Ingen even verderop. Hij wil niet meer terugblikken op vorige week. 'We hebben intern gezegd: we stoppen met praten. Er is gezegd wat we wilden zeggen. We zijn altijd achter Navarone blijven staan. Vandaag hebben we laten zien hoe goed we kunnen zijn als we als collectief opereren. Daar ben ik trots op.'

En verder? Zijn er nog lessen te leren? Ja, zegt Foor. Hij heeft zich voorgenomen minder emotioneel te reageren na een nederlaag. Dat had hem een hoop ellende gescheeld. En ja, zoals NEC het naar buiten had gecommuniceerd, zo is het ook echt gebeurd.

Het liefst had hij vandaag gescoord, om een dikke streep onder alle ellende te zitten. Helaas gaf Limbombe nog even een tikje. Hij haalt zijn schouders op. 'Zo leer je dus hoe mensen in elkaar zitten.' Dan wil hij weg. Familie wacht.

Meer over