Nadal verrassend onderuit in meeslepend gevecht op US Open

Rafael Nadal is verrassend snel onderuit gegaan op de US Open. In zijn jacht op een derde US Open-titel strandde de Spanjaard in de vierde ronde tegen Lucas Pouille. In een marathonpartij van vier uur trok het Franse talent aan het langste eind: 6-1, 2-6, 6-4, 3-6, 7-6 (6).

Rafael Nadal is teleurgesteld na zijn verlies. Beeld photo_news
Rafael Nadal is teleurgesteld na zijn verlies.Beeld photo_news

Het is een forse tegenvaller voor de 30-jarige Nadal, die tot dusver prima in vorm leek op het hardcourt van New York. In de eerste drie rondes tankte hij vertrouwen door met gemak respectievelijk Denis iIatomin, Andreas Seppi en Andrey Kuznetsov te verslaan. Nadal verloor op de US Open nog nooit zo weinig games in de eerste drie rondes. Bovendien waren enkele andere toppers als Milos Raonic aan zijn kant van het schema al uitgeschakeld.

De als 24e geplaatste Pouille maakte in de vierde ronde dan toch een einde aan Nadals jacht op een derde US Open-titel. Nadal wist dat hij op zijn hoede moest zijn. De twee hebben met elkaar getraind en de Spanjaard was zich bewust van de kwaliteiten van zijn tegenstander, die eerder dit jaar op Wimbledon tot de kwartfinale reikte.

Bedekt gezicht

Nadal had direct al moeite met Pouille. De eerste set verliep eenzijdig in het voordeel van de Fransman, maar Nadal knokte zich later in de wedstrijd terug. In de beslissende vijfde set overleefde Nadal drie wedstrijdpunten. Een onnodige fout in de tiebreak luidde alsnog het einde voor Nadal in. De veertienvoudig Grand Slam-winnaar sloeg een forehand in het net en bedekte zijn gezicht met beide handen. Een punt later was de wedstrijd voorbij.

'Ik heb gevochten tot de laatste bal', zei Nadal na afloop. 'Er waren dingen die ik beter had kunnen doen, maar Pouille had de juiste mentaliteit.' Zijn Franse tegenstander was vooral onder de indruk van het publiek in het Arthur Ashe Stadium. 'Ik kon mijn eigen gejuich amper horen', aldus Pouille. 'Ieder punt was geweldig.'

Lucas Pouille na zijn benutte wedstrijdpunt. Beeld photo_news
Lucas Pouille na zijn benutte wedstrijdpunt.Beeld photo_news

Djokovic wel door

Novak Djokovic is wel door naar de kwartfinale. De nummer één van de wereld gaf de Brit Kyle Edmund geen schijn van kans in de vierde ronde: 6-2 6-1 6-4. 'Het ging goed. Forehand en backhand liepen zoals ik wilde. Mentaal en fysiek sta ik er goed voor', aldus Djokovic, die het in de kwartfinale opneemt tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

Meer over