NAC houdt Ajax lang in bedwang maar buigt toch

Energiek maar zonder raffinement trok Ajax gisteravond van leer tegen een ploeg uit Breda die in de Arena lange tijd een hechte muur vormde, maar in de slotfase zwichtte voor een doelpunt van een speler die zelden scoort....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

AMSTERDAM

De voorzet die voorkwam dat Ajax dit seizoen in de competitie de eerste punten verspeelde, was van de voet van Reuser. De Amsterdammer reageerde aan de zijlijn furieus en uitdagend op zijn geslaagde actie.

De contouren van een conflict werden na afloop nog duidelijker. Reuser piekert er niet over bij Ajax te blijven omdat hij zijn buik vol heeft van een rol op het tweede plan. 'Ik ga koersen', zei hij gisteren. Vitesse heeft grote belangstelling voor hem. Ajax-coach Olsen wil Reuser echter niet laten vertrekken, zo vertelde hij hem kort voor de wedstrijd tegen NAC. En volgens Ajax is er nog geen overeenstemming bereikt tussen beide clubs en valt de beslissing vandaag.

Reuser gaf zichzelf een flinke steun in de rug. Lange tijd liet de Brabantse defensie geen steek vallen, al werd doelman Karelse naarmate de wedstrijd vorderde steeds vaker beproefd. NAC trok zich ver terug op eigen helft, en zelfs aanvallend ingestelde spelers als Schreuder en Stewart liepen voortdurend achter tegenstanders aan.

Bedeesd en vol ontzag trad NAC de Amsterdammers tegemoet. Atmodikoro werd gekoppeld aan Hoekstra, Van de Looi aan achtereenvolgens McCarthy en Arveladze, De Roover aan Litmanen, Gudelj bewaakte de linkerkant en Feskens was de corrector vóór de Bredase verdediging.

Het was kortom, zeer druk in de zone voor Karelse. Het léék op een zwaktebod van een trainer die in Breda, zoals eerder Rijsbergen, met hooggespannen verwachtingen te maken heeft. Maar NAC is geen smaakmaker in de eredivisie, de komst van zeven spelers ten spijt.

Een uitzicht op drie punten werd NAC gisteravond niet één keer geboden. Ajax-doelman Van der Sar hoefde zich slechts één maal te strekken, in de 56ste minuut na een schot van Arveladze.

Het duel in de Arena was hoopvol aangekondigd als een duel tussen de avontuurlijke broers uit Tbilisi, Shota en Archil, maar de tweeling, op de tribune gadegeslagen door pa, excelleerde niet. Van de 24-jarige artsenzonen die niet eerder tégen elkaar speelden, trok rechtsbuiten Shota de meeste aandacht, maar zelden in positieve zin. Het is vooral het ontbreken van klassieke buitenspelers dat Ajax dit seizoen vaak zo'n ongewoon gezicht geeft.

Olsen heeft de beschikking over slechts twee specifieke vleugelaanvallers, Babangida en Hoekstra. De Nigeriaan is geblesseerd, zo zwaar zelfs dat hij ook de komende weken niet kan spelen, en de Drent dartelt wel aan de linkerzijde, maar zonder rendement. Ajax besloot het duel met twee middenvelders op de flanken, Dani en Reuser, nadat Arveladze, McCarty en Hoekstra het daar hadden laten afweten.

Uitgerekend de twee invallers forceerden de beslissing in een wedstrijd waarin Ajax zich niet van de wijs liet brengen en bij vlagen slordig, maar zeer geïnspireerd de aanval bleef kiezen. Aan het doelpunt van Witschge gingen tal van kansen vooraf, zeven, maar uitgerekend de middenvelder die dat zelden doet, en nooit koppend, scoorde.

Al na acht minuten had de spanning in de Arena geweken kunnen zijn, maar Litmanen kopte de bal in zeer kansrijke positie naast het doel. Pas in de tweede helft kreeg Ajax opnieuw scoringskansen, maar Arveladze (twee), Hoekstra, Tobiasen, McCarthy en Gorré misten. Arveladze en Dani schoten de bal bovendien op de lat, de Portugees rechtstreeks uit een hoekschop.

De wijze waarop Ajax bleef aandringen, stemde Olsen tevreden, temeer daar hij geen beroep kon doen op invloedrijke spelers als Ronald de Boer, Laudrup en Babangida en Rudy na een halfuur zijn neus brak. De Deen prees vooral het geduld van de ploeg en de fanatieke wijze waarop werd gejaagd op de winnende treffer. De beloning was rijkelijk, temeer daar PSV opnieuw twee punten verspeelde. In de 84ste minuut kwamen twee spelers aan hun trekken, op een voor hen zeer gunstig moment.

Reuser zette de bal vanaf de rechterkant voor en Witschge, die tot zijn ergernis en verdriet geen deel meer uitmaakt van de selectie van het Nederlands elftal, kopte raak. Dat gebeurt niet vaak: in 117 competitiewedstrijden voor Ajax trof Witschge slechts vijf maal doel.

Meer over