Nieuws

Na tijdrit en bergetappe wint Wout van Aert ook massasprint op de Champs-Élysées

Wout van Aert heeft in Parijs Mark Cavendish van zijn 35de etappezege in de Tour de France afgehouden. De 26-jarige Belg van Jumbo-Visma pakte de derde ritzege, na de tijdrit van zaterdag en de elfde rit over de Mont Ventoux. Cavendish werd derde.

Van Aert (midden) finisht voor Cavendish (in het groen), die derde werd.  Beeld Cor Vos
Van Aert (midden) finisht voor Cavendish (in het groen), die derde werd.Beeld Cor Vos

De finish lag dit jaar 300 meter verder dan gebruikelijk. Dat betekende dat de sprinters na de laatste bocht nog 700 meter rechtdoor gingen. Dat veranderde de aard van de spurt. In voorgaande jaren was de juiste positie in die laatste bocht van doorslaggevend belang en werd de strijd om de beste plekken al voor de feitelijke sprint geleverd. Ditmaal kon een slechte positie in de bocht in de lange laatste rechte lijn nog gerepareerd.

Dat was de theorie. In de praktijk kon de 36-jarige Cavendish niet meer opschuiven. In de chaotische aanloop was hij enigszins teruggedrongen en moest de laatste bocht door in het wiel van Van Aert en met Jasper Philipsen naast zich. Beide Belgische sprinters bleven in die positie rijden en zo zat Cavendish opgesloten tussen het dranghek, Philipsen en het achterwiel van de winnaar.

Cavendish had zijn zinnen gezet op het record touretappezeges, dat hij na vier overwinningen al op 34 had gebracht en wat hem naast de eerdere recordhouder Eddy Merckx had gebracht. Dat record moet hij dus nog delen.

Feest op de fiets

Tot aan de Champs-Elysées werd er door de hoofdpersonen van de afgelopen weken al een beetje feestgevierd. De parade van het peloton veranderde pas in een wedstrijd op het finalecircuit dat achtmaal afgewerkt moest worden.

Op het rondje van een kleine zeven kilometer over de brede boulevard probeerden meerdere vluchters weg te komen. Zo kregen Stefan Bissegger, Patrick Konrad en Harry Sweeny een half minuutje, maar zij werden al vrij snel weer binnen gehengeld. Vervolgens kreeg een groepje met Michael Valgren en Brent Van Moer de ruimte, aangevoerd door Ide Schelling.

De 23-jarige Nederlander maakte zo deel uit van de eerste en laatste ontsnapping van deze editie. Na zijn inspanningen op zaterdag 26 juni kreeg hij de eerste bolletjestrui uitgereikt. Nu restte het opgeslokt worden bij het horen van de bel, een uitslag in de achterhoede en een voltooid tourdebuut.

In het klassement kwam vanzelfsprekend geen verandering meer. Tadej Pogacar vierde in het zog van het finishende peloton zijn tweede opeenvolgende Tourzege met zijn ploegmaats.

Meer over