Na rampzalig seizoen kan PSV alleen maar hopen dat het beter gaat

Hoe kan het toch dat PSV zich blameert tegen een ploeg als Osijek? Kan de ploeg zich vanavond revancheren op jacht naar Europees voetbal?

Bart Vlietstra
Luuk de Jong baalt nadat Borna Barisic van NK Osijek zijn ploeg op een beslissende 0-1 achterstand heeft gezet. Beeld anp
Luuk de Jong baalt nadat Borna Barisic van NK Osijek zijn ploeg op een beslissende 0-1 achterstand heeft gezet.Beeld anp

Het seizoen is nog niet eens begonnen of PSV speelt een doe-of-sterf-wedstrijd vanavond, in bloedheet Osijek, tegen het plaatselijke NK. Hoe dat zo?

PSV proeft nog steeds de wrange vruchten van vorig seizoen toen alles misging. Bij PSV manifesteerde zich een chronisch gebrek aan schotvaardigheid, samenhang, mannelijkheid, fitheid, honger, vorm, prijzen; aan alles eigenlijk.

Dan zal de boel flink opgeschud zijn.

Dat valt tegen. Er gingen negen spelers weg, van wie de Mexicaanse sterkhouders Guardado en Moreno al node gemist worden. Door eerder gemaakte afspraken kon PSV-manager Brands geen kant op toen de belangstelling van Real Betis en AS Roma zich doorzette. Linksback Willems, twee jaar geleden nog assistkoning van de eredivisie, vertrok door de achterdeur naar Eintracht Frankfurt voor zo'n 7 miljoen euro, een kwart van het bedrag dat PSV eens voor hem in gedachten had.

Dat schept wel ruimte voor vers bloed.

Tja, Maher, Ritzmaier en Arias lopen nog steeds rond op De Herdgang. PSV huurt Marco van Ginkel opnieuw van Chelsea en investeerde verder slechts stevig in twee spelers: Hirving Lozano (10 miljoen euro) en Derrick Luckassen (5 miljoen). Het speurt nog naar een vervanger voor Willems. Er is hoop dat Jorrit Hendrix zich eindelijk manifesteert als kapitein op het middenveld en dat andere eigen talenten als Rosario, Lammers, Rigo, Paal, De Wijs en Gudmondsson eveneens ontbolsteren.

Nog iets in de staf gebeurd?

De medische staf is gereorganiseerd, de technische heeft aanvulling gekregen van oud-topspelers Ruud van Nistelrooy en Boudewijn Zenden. Cocu en de directie menen dat PSV met een positief gemoed het seizoen van de revanche zal aanvangen.

En toch ging het vorige week mis toen het erom ging in de voorronde van de Europa League: 0-1 thuis tegen Osijek, de nummer 4 van Kroatië. Waardoor de druk er vanavond meteen op zit.

PSV ging tegen de goedwillende maar slechtkunnende Kroaten ten onder volgens de breuklijnen van vorig seizoen. Wederom klonken bagatelliserende geluiden. Cocu wees op het vele balbezit, sprak van 'een valse start', niet van een blamage. Op sociale media hesen fans en volgers de stormbal over zo veel coulance. Hoe kritisch is PSV op zichzelf? Welke lessen zijn er geleerd van vorig seizoen? In hoeverre weet Cocu wat hij wil? Hij is alweer van aanvoerder gewisseld. Vanavond tegen Osijek brengt hij waarschijnlijk nieuwkomers Luckassen en Lozano in de ploeg. En dan zijn de troefkaarten toch al voor een groot deel op.

Hoeveel krediet heeft Cocu?

Bij zijn directie nog genoeg. Cocu valt misschien formeel onder technisch manager Brands, maar beslist intern over veel voetbalzaken. Hij is de spin in het web en wil zelf nog vele jaren blijven. De 46-jarige Cocu is een geboren Eindhovenaar en als speler uitgegroeid tot clubicoon, hij staat op twee titels in vier jaar en won eerder de beker als interim-coach. Dat is niet slecht, maar het vaak hemeltergend lethargische spel van vorig seizoen sloeg een bres in zijn blazoen. PSV liet zich afbluffen bij Ajax en Feyenoord, en in de Champions League. Het had geen antwoord als kleinere ploegen zich ingroeven. Het miste de killersgeest als de concurrentie punten morste.

Cocu's kalmte begint tegen hem te werken. In de zomer knutselde hij zelf een uitgebreide analyse van het rampseizoen 2015/2016 in elkaar, waaruit hij concludeerde dat PSV wel degelijk zeer aanvallend heeft gespeeld. Het is een beetje zoals Frank de Boer sprak in zijn laatste seizoenen bij Ajax. Alsof hij impotent breedtevoetbal aanziet voor dominant raffinement.

Eén naam lijkt symbool te staan voor alle misère: Luuk de Jong.

Zijn status heeft in een jaar tijd een meelijwekkende duikvlucht genomen. De Jong, inmiddels 27 jaar, verlengde in 2016 zijn contract in de hoop anno nu voor een recordbedrag te worden verkocht.

Maar Lucky Luke verwerd plots tot Labiele Luuk. De best betaalde eredivisiespeler miste zoveel kansen dat je op zeker moment ging hopen dat hij er geen een meer kreeg. Na elke wedstrijd wachtte bovendien een mediatribunaal op de aanvoerder.

Dat knaagt zelfs aan de meest brave, optimistische, stabiele borst. PSV hoopt de gewezen scherpschutter tijdens de voorbereiding met het vroegere koningskoppel Nilis en Van Nistelrooy als spitsenfluisteraars weer op zijn paard te krijgen. Maar vanavond begint De Jong vermoedelijk op de bank, nadat hij eerder al de aanvoerdersband kwijtraakte aan Van Ginkel, een huurling nota bene.

Nog lichtpuntjes?

De hoop is gevestigd op Lozano. De 21-jarige Mexicaan, voor zes jaar vastgelegd, toonde zich op de Confederations Cup als een uniek talent en past zich snel aan op De Herdgang. Hij moet de tequila worden voor dit ingekakte PSV. Een rol die hem past. Zijn bijnaam is Chucky omdat hij graag ploeggenoten laat schrikken door vanonder een bed vandaan te springen.

Met een dergelijke verrassingsact zal PSV vanavond op de proppen moeten komen. Anders ontbeert Eindhoven voor het eerst in 44 jaar Europees voetbal.

Meer over