Nieuws

Na loting met hindernissen treft Ajax uiteindelijk Benfica, niet Inter

Een loting, opnieuw doen? Ja, dat was geen grap. De Uefa lootte maandag twee keer voor de achtste finales van de Champions League. Ajax is bij die tweede en, naar later bleek, definitieve poging gekoppeld aan Benfica uit Lissabon, Portugal.

Willem Vissers
Voormalig international Andrey Arshavin houdt de naam van Ajax omhoog tijdens de loting voor de achtste finales van de Champions League. De Amsterdamse ploeg werd uiteindelijk gekoppeld aan Benfica uit Lissabon. Beeld AFP
Voormalig international Andrey Arshavin houdt de naam van Ajax omhoog tijdens de loting voor de achtste finales van de Champions League. De Amsterdamse ploeg werd uiteindelijk gekoppeld aan Benfica uit Lissabon.Beeld AFP

De wedstrijden van Ajax zijn op 23 februari en 15 maart. Eerst uit, nadat bij de eerste loting Italiaans kampioen Internazionale als tegenstander was getrokken. Een technisch probleem, zo stelde de Uefa na de afgang van de eerste loting met directeur Giorgio Marchetti en assistent Andrei Arsjavin, de voormalige prof van Rusland. De sores ontstonden door de koppeling van Manchester United aan Villarreal. Dat had zo niet mogen gebeuren, omdat die clubs al tegen elkaar speelden in de groepsfase.

Enfin, ingaan op de verdere gevolgen van loting 1, met een beoogde confrontatie tussen Ronaldo en Messi, maakt de verwarring alleen maar groter, en dus gaat het vanaf nu alleen nog over loting 2. Benfica dus, de ploeg van trainer Jorge Jesus. Benfica versperde PSV de weg naar de Champions League, in de play-offs.

Historische duels

Het is de club waartegen Ajax in het verleden historische duels uitvocht, voor het laatst drie seizoenen geleden, toen het elftal van Erik ten Hag uiteindelijk de halve finales bereikte en in de groepsfase tegen de Portugezen voetbalde. Ajax won toen thuis met 1-0, door een late treffer van Noussair Mazraoui, en speelde uit in het prachtige stadion Estadio da Luz 1-1. Het is onder meer een weerzien met Jan Vertonghen, die jaren bij Ajax voetbalde. Vertonghen had maandag al even contact met Daley Blind. Ajax trof in de groepsfase stadgenoot Sporting en behaalde twee ruime zeges op de Portugese kampioen. ‘Maar wat we in de groepsfase presteerden, telt niet meer’, aldus Blind.

PSV lootte in de tussenronde van de Conference League Maccabi Tel Aviv, de voormalige club van spits Eran Zahavi. Die wedstrijden zijn op 17 (thuis) en 24 februari (uit). Vitesse treft Rapid Wien in diezelfde ronde (eerst uit), als de Uefa tenminste uitgaat van de uitschakeling van Tottenham Hotspur. De Spurs kampten met veel coronagevallen vorige week en vroegen om uitstel van de wedstrijd tegen Rennes. Spurs kan bij een zege Vitesse nog voorbij, maar de Uefa kan geen datum vinden voor dat duel door de overvolle kalender, vooral van de Engelsen. AZ en Feyenoord zijn als groepswinnaar in de Conference League al geplaatst voor de achtste finales van het derde Europese toernooi.

Meer over