NIEUWSEK WINDSURFEN

Na het vliegen op iQfoil duurt het even voor surfer Badloe los gaat op oude RS:X-plank

Nog altijd de beste, maar eventjes niet de regelmatigste. Dat was een conclusie waarin Kiran Badloe, ’s werelds beste windsurfer op de olympische RS:X-plank, zich zaterdag kon vinden na het verlies van zijn Europese titel. De wereldkampioen, de laatste jaren onverslaanbaar, werd derde in de EK-regatta in Vilamoura. Die troostprijs behaalde de Nederlander door de afsluitende medalrace in Portugal naar zijn hand te zetten.

Kiran Badloe, nederlandse RS:X zeiler, die met Dorian van Rijsselberghe strijdt om een plek voor deelname aan de olympische spelen van Tokyo 2020. Beeld Klaas Jan van der Weij
Kiran Badloe, nederlandse RS:X zeiler, die met Dorian van Rijsselberghe strijdt om een plek voor deelname aan de olympische spelen van Tokyo 2020.Beeld Klaas Jan van der Weij

Badloe verloor zijn Europese hegemonie aan de Israëliër Yoav Cohen. Het ging mis met zijn titelprolongatie door matige verrichtingen tijdens de eerste twee dagen, toen hij in de wedstrijdreeks op rij de uitslagen 15, 13, 11, 15, 2 en 8 achter de naam kreeg. Dat is ver onder zijn niveau. ‘Ik was roestig. Ik moest echt nog even inchecken’, verklaarde de Almeerder zijn stroeve begin van ‘Vilamoura’.

Donderdag, de derde dag, bleek hij weer de normale Badloe die de golven, de wind en de stroming onder controle had door achtereenvolgens 2de, 1ste en 1ste te worden in het veld van 43 plankzeilers. Vrijdag had hij, van de vierde plaats kunnen doorschuiven naar de top van het klassement, maar windstilte zat hem in de weg. Er kwam geen nieuw resultaat achter de naam, waarna hij wist dat Cohen, in de finale met dubbele punten, niet meer te achterhalen zou zijn.

Zaterdag, onder koude, regenachtige omstandigheden, had Badloe naar eigen zeggen een trage start, maar schoof hij op weg naar de benedenboei het veld voorbij en was hij door niemand meer in te halen. De flitsende afsluiting, alweer zijn derde ‘1’ op rij achter de naam, deed hem glunderen, al hield hij vol dat er nog veel werk verzet moest worden de komende maanden om succes te boeken tijdens de Olympische Spelen van komende zomer.

Badloe surfte in Portugal ofschoon hij een minimale voorbereiding kende. Hij was in februari wereldkampioen geworden in Australië, had daarmee het ene Nederlandse ticket voor Tokio op zijn naam gezet (ten koste van tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe) en was daarna, zoals elke sporter, getroffen door de lockdown. Hij mocht trainen op het water van Scheveningen, maar competitie voor de RS:X was er niet.

Het werd vooral foilen, surfen op een nieuw ontwikkelde plank die zich door een speciale vin op snelheid uit het water verheft. Dat spektakelsurfen is de nieuwe olympische klasse voor de Spelen van 2024 in Parijs (voor de zeilers in Marseille). Badloe besteedde al zijn tijd in de zomer aan de iQfoil. Hij werd eind augustus in Zwitserland meteen de eerste Europees kampioen. Over klasse gesproken.

Hij bleef de foil trouw, tot een week of drie geleden. Het trainingskamp in Vilamoura, waar de Nederlandse olympische zeiltop zich heeft verzameld, gaf de mogelijkheid om twee weken voluit te trainen op de ouderwetse RS:X, een plank die wel eens wordt vervloekt als ‘de pannenkoek’. Badloe deed het onder leiding van Casper Bouman, de wereldkampioen van 2006 die in Portugal waarnam voor de vaste coach Aaron McIntosh. Die zit momenteel vast in zijn thuisland, Nieuw-Zeeland.

Normaliter zou Kiran Badloe zich met trainingsgenoot Sil Hoekstra rond de Kerst in Nieuw-Zeeland melden om de voorbereiding op de Spelen van 2021 aan te vangen. ‘Maar wij mogen het land niet in. Nieuw-Zeelanders mogen hun land wel in, na een quarantaineperiode in een bewaakt hotel. Zoals Aaron nu doet. Maar buitenlanders mogen er niet in. Wat we ook probeerden, het wordt niet toegestaan.’

Als alternatief voor Auckland zijn er trainingskampen in Portugal en op het Canarische eiland Lanzarote. Bouman is ook dan de coach. McIntosh arriveert pas in februari in Europa. Hij is de grote man achter de twee olympische titels van Van Rijssselberghe, maar is ook de vertrouwensman van Badloe. Toch is hij blij met met de technische kennis van Bouman en diens gevoel voor humor. Er wordt dan ook veel gelachen. Dat was altijd al de sfeer in het team, toen Van Rijsselberghe nog de spil van de surfploeg was. De lach is nooit ver weg, evenals de ijver en het succes. ‘We gaan er straks weer 110 procent voor’, voorspelt Badloe.

De directe voorbereiding op de Spelen, op het water van de Sagami-baai bij Enoshima, zal niet voor mei beginnen. ‘Eerder is het daar nog veel te koud, man’, zegt de onttroonde Europees kampioen in een kil Vilamoura, bij het inpakken van de container met materiaal. Het was een miezerige week geweest, met een resultaat (brons) waarvoor hij zichzelf toch een compliment geeft.

Lilian de Geus slechts 9de

Bij de vrouwen eindigde wereldkampioene en titelverdedigster Lilian de Geus op de negende plaats. Net als Badloe is ze in de zomer vooral bezig geweest met windfoilen. Ze weet dat ze aan de bak moet voor de Spelen van Tokio. De Geus: ‘De EK heeft me aan het denken gezet. Ik zal weer hard moeten werken en uren moeten maken op de RS:X om er in Tokio straks te staan. Dus vanaf nu weer de focus vol op de olympische plank. Het foilboard kan weer de kast in.’

Meer over