Na goede tegenstand tegen PSV valt toch het doek voor Volendam

Volendam, de nummer laatst van de eerste divisie, biedt PSV, de nummer 1 van de eredivisie, lange tijd goed tegenstand. 'Palingboeren, olé, olé.' Dan valt in de tweede helft van de verlenging toch het doek.

Opluchting bij Marco van Ginkel. Hij schiet PSV in de 108ste minuut op een 1-0 voorsprong. Beeld anp
Opluchting bij Marco van Ginkel. Hij schiet PSV in de 108ste minuut op een 1-0 voorsprong.Beeld anp

In de perskamer van FC Volendam haalt bestuurslid Cor Tol zijn schouders op. Hij weet ook niet waarom FC Volendam de laagst geklasseerde club in het betaalde voetbal is. 'De hele dag moet ik me verantwoorden in het dorp. En het ergste is: ik heb geen antwoord. We hebben een leuk team, prima voorbereiding gehad, maar daarna is de klad er in gekomen. Onverklaarbaar.'

Al van verre kun je de vier lichtmasten van het Kras Stadion zien branden, deze donderdagavond. Vanavond staat voor Volendam de bekerwedstrijd tegen PSV op het programma, een uitgelezen kans om de zorgen van de competitie naar de achtergrond te drukken. 'De beker is de snelste weg naar Europees voetbal', toont perschef Richard de Weijze zich optimistisch.

Maar ja, dan moet er wel gewonnen worden van de koploper in de eredivisie. Hoe, in hemelsnaam? Volendam mag zichzelf dan wel een eredivisiewaardige club vinden, het won dit seizoen alleen van Quick Boys, in de eerste bekerronde. In de competitie werden slechts vier schamele punten verzameld, goed voor de 20ste plaats in de eerste divisie.

Het is even voor half zeven als de Volendammers, gekleed in felle oranje shirts, achter scheidsrechter Bas Nijhuis het veld opwandelen. De meeste spelers komen uit de regio, twee (Nick 'Mepper' Runderkamp en Joey Veerman) zijn van het dorp zelf. Veerman, jeugdinternational, geldt als een groeibriljant. Al dat talent, uit zo'n klein dorpje; het maakt van FC Volendam een even bijzondere als geliefde club.

Beknelde spelersbus

Maar dit seizoen gaat alles mis. Zelfs de buschauffeur weet het soms niet meer. Op weg naar uitwedstrijd tegen FC Dordrecht nam hij de verkeerde afslag en reed zich bijna vast in een tunnel. De foto van de beknelde spelersbus deed het goed op de sociale media, maar het is natuurlijk niet de manier waarop Volendam graag in het nieuws wil komen.

Geregeld steekt trainer Misha Salden zijn hoofd uit de dug-out om zijn spelers de juiste kant op te wijzen. Zijn elftal begint nerveus tegen PSV, maar komt naarmate het duel vordert steeds beter in de wedstrijd. Een kopbal van aanvaller Nick Doodeman zoeft ternauwernood langs het doel van Jeroen Zoet. Het is een van de beste kansen in de eerste helft.

Echt zo slecht?

Is dit werkelijk de slechtste ploeg van het betaalde voetbal? De geblesseerde Kees Kwakman, normaal gesproken wel te porren voor een mening, schuift de vraag dit keer door. 'Ik heb twee van de tien wedstrijden meegedaan. Het is heel makkelijk om vanaf de tribune te roepen wat er mis is, maar laat ik eerst maar eens fit worden. Dat lijkt me zinvoller dan nu een beetje de wijsneus uithangen.'

De paar oranje stoeltjes die niet bezet zijn in het Kras Stadion blinken in het kunstlicht. Het duel tegen PSV is het tweede dat hier binnen 24 uur wordt gespeeld. Een dag eerder had Volendam de organisatie van de wedstrijd tussen De Dijk en Ajax op zich genomen. Vrijwilligers hebben overdag het stadion in allerijl schoongepoetst voor het treffen tegen PSV.

Hun werk is niet voor niets geweest. In de tweede helft houdt Volendam stand en groeit bij PSV de frustratie over het uitblijven van een voorsprong. Dat komt ook omdat doelman Hobie Verhulst met de minuut aan zelfvertrouwen wint. Op miraculeuze wijze ranselt hij een kopbal van Luuk de Jong uit zijn doel.

Als na 92 minuten het fluitsignaal klinkt van Nijhuis, zingen de supporters achter het doel: 'Palingboeren, olé, olé.' Het bereiken van de verlenging is, na alle ellende van de eerste maanden, voor hen al een overwinning op zich.

Zwoegend sleept Volendam zich naar het einde. De klok tikt gestaag verder, de hoop op een stunt neemt toe. Maar dan, aan het begin van de tweede verlenging, slaat PSV alsnog toe. Met een halve omhaal werkt Marco van Ginkel de bal achter Verhulst: 1-0. Hoe graag Volendam ook zou willen, het lukt niet meer om die achterstand goed te maken. In de slotfase wordt het ook nog 2-0 door Lozano.

Hoop voor de toekomst

Na afloop baalt uitblinker Verhulst. Hij zag zichzelf al uitgroeien tot held van de avond. Toch heeft hij ook het applaus van de tribunes gehoord. Het biedt hoop voor de toekomst, beseft hij. 'Als deze avond iets heeft bewezen, dan is het dat we veel beter kunnen dan we tot nu toe hebben laten zien.'

Meer over