NieuwsRoze trui voor Wilco Kelderman

Na eenzame achtervolging kleurt Giro toch roze voor Wilco Kelderman

Uitgepierd kwam Wilco Kelderman donderdagmiddag als vijfde over de finish van de 17de etappe in de Ronde van Italië, op meer dan 2 minuten achter ritwinnaar Jai Hindley. Doodop, maar net op tijd voor de roze leiderstrui.

Kelderman is de negende Nederlander die de maglia rosa mag dragen. Beeld AFP
Kelderman is de negende Nederlander die de maglia rosa mag dragen.Beeld AFP

Al elf dagen zat de 29-jarige Nederlander op het vinkentouw bij João Almeida, de Portugees die sinds de derde etappe aan de leiding ging. In de laatste zware week moest hij er voorbij, had Kelderman steeds gezegd. De kansrijkste etappe was die van donderdag, die onder meer over de Stelvio voerde.

Keldermans voorspelling kwam uit. De bergrit bracht vuurwerk, maar hij ging er zelf bijna aan ten onder. ‘Dit was de zwaarste dag uit mijn leven’, verzuchtte hij voor de televisiecamera’s.

Zijn ploeggenoten wisten op de Stelvio de pas 22-jarige Almeida overboord te wippen, maar daarna kreeg Kelderman een tegenstoot van oud-wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis. Die maakte tempo voor zijn kopman Tao Geoghegan Hart. Kelderman moest halverwege de Stelvio, met nog een kleine 50 kilometer koers voor de wielen, lossen.

Tijdritbenen

Wat volgde, was een eenzame achtervolging waarin hij steeds een beetje tijd vermorste. Vooral de in de aanloop naar de slotklim, naar de stuwmeren Laghi di Cancano, kon hij niet opboksen tegen de tijdritbenen van Dennis.

De etappe waar hij zo naar had uitgezien, dreigde uit te lopen op een typische Kelderman-deceptie. Al sinds zijn doorbraak in 2014 wordt hij gezien als de ideale man voor de grote rondes. Hij heeft een goede tijdrit in de benen, werd in 2015 nationaal kampioen en kan uitstekend klimmen. Ondanks die eigenschappen gaat het vaker mis dan goed.

Het zijn vooral valpartijen en blessures die Kelderman in de afgelopen jaren nekten. Als hij viel, dan brak hij wat. Neem vorig jaar, toen moest hij de Ronde van Catalonië verlaten met een gebroken nekwervel en sleutelbeen. Eenmaal hersteld, moest hij in de Tour de France opgeven met rugklachten.

Eindelijk geen tegenslagen

Dit jaar is het anders. Terwijl de sportwereld gebukt ging onder de coronapandemie kon Kelderman zich eindelijk eens zonder tegenslagen voorbereiden op de Giro. Misschien dat hij zich daarom ditmaal net wist vast te klampen aan die roze trui. Met nog 12 seconden marge op Hindley en 15 seconden op Geoghegan Hart rolde hij over de meet.

Kelderman is de negende Nederlander die de maglia rosa mag dragen. Het is nog lang niet gezegd dat hij hem zondagavond ook nog om de schouders heeft. Er wachten nog twee belangrijke obstakels na de pannekoekvlakke etappe van vrijdag: de bergrit op zaterdag naar Sestriere en de tijdrit in Milaan. Pas dan zal duidelijk zijn of hij Tom Dumoulin, vooralsnog de enige Nederlandse Girowinnaar, zal opvolgen.

Meer over