Murray bezorgt Groot-Brittannië de Davis Cup

Vooral dankzij Andy Murray veroverden de tennissers van Groot-Brittannië zondag voor het eerst sinds 1936 de Daviscup. De nummer twee van de wereld bezorgde zijn land zondag in de finale in Gent het beslissende punt tegen België. Murray was in drie sets de baas over David Goffin: 6-3 7-5 6-3.

null Beeld afp
Beeld afp

Groot-Brittannië was zaterdag op een 2-1-voorsprong gekomen door winst in het dubbelspel. Andy en Jamie Murray versloegen Goffin en Steve Darcis in vier sets: 6-4 4-6 6-3 6-2. Murray kon het daarop zondag in de vierde partij zelf afmaken. Dat deed de Schot in de afgeladen en sfeervolle Flanders Expohal met verve.

In de eerste set was een break in de zesde game voldoende voor de winst. In het tweede bedrijf brak hij de opslag van Goffin in de elfde game (6-5) waarna hij het zelf uit serveerde. Met zijn enige break kwam Goffin in de derde set met 2-0 voor maar de Luikenaar, de nummer zestien van de wereld, verloor daarop meteen zijn opslag.

Dat overkwam hem nog twee keer waarmee de partij en daarmee ook de Daviscupfinale beslist was. De lob waarmee Murray het winnende punt binnenhaalde was fenomenaal, de daaropvolgende emotie intens.

Groot-Brittannië wint de Davis Cup. Beeld getty
Groot-Brittannië wint de Davis Cup.Beeld getty
Andy Murray na het laatste punt. Beeld afp
Andy Murray na het laatste punt.Beeld afp

Maximumscore

Murray had zijn land in 2013 van een Wimbledontrauma afgeholpen door als eerste Brit sinds Fred Perry in 1936 het grandslamtoernooi in Londen te winnen. Ook met de Daviscupwinst werd hij de opvolger van Perry die zijn land tussen 1933 en 1936 vier keer aan de landentitel had geholpen. De Britten moesten liefst 79 jaar wachten op een nieuwe triomf.

Murray roemde team en begeleiders maar het succes was toch vooral zijn verdienste. Hij won dit seizoen in de landencompetitie alle acht enkelpartijen, iets wat sinds de invoering van de wereldgroep in 1981 alleen de Amerikaan John McEnroe (1982) en de Zweed Mats Wilander (1983) voor hem deden. 'Spelen voor mijn land haalt steeds het beste in me boven. Het is een ongelooflijk jaar, voor heel het team. Ik kan nog amper geloven dat het ons gelukt is', zei Murray, die met de dubbels erbij dit jaar in Daviscupverband uitkwam op elf overwinningen.

De maximumscore van twaalf, alleen ooit door McEnroe gerealiseerd, haalde Murray niet omdat hij in de eerste ronde tegen de Verenigde Staten niet in het dubbelspel uitkwam. Tegen de Fransen en in de halve finale tegen Australië was hij ook steeds goed voor drie gewonnen partijen.

Murray beslissend in de Davis Cup. Beeld afp
Murray beslissend in de Davis Cup.Beeld afp
Britten houden de Davis Cup omhoog. Beeld afp
Britten houden de Davis Cup omhoog.Beeld afp
Meer over