Update

Müllenberg wint eerste boksmedaille in 20 jaar op EK

Peter Müllenberg is op het EK boksen in Minsk zeker van een medaille, als eerste Nederlander in 20 jaar. In 1993 kregen Orhan Delibas en Don Diego Poeder in Bursa zilver omgehangen in hun gewichtsklasse. De 24-jarige Almeloër stelde woensdag in de Wit-Russische hoofdstad een podiumplaats veilig door in de categorie tot 81 kilo overtuigend te winnen van de Pool Mateusz Tryc, op punten.

Peter Müllenberg (blauw) in actie tegen de Pool Mateusz Tryc. Beeld epa
Peter Müllenberg (blauw) in actie tegen de Pool Mateusz Tryc.Beeld epa

'Het ging precies volgens het wedstrijdplan, meteen in de eerste ronde dominant aanpakken', stelde coach Hennie van Bemmel tevreden vast. 'Afgesproken was snel in en uit te boksen, om hem heen te draaien en vooral in de laatste 30 seconden de partij naar je toetrekken. Dat is heel belangrijk met deze nieuwe telling zonder puntenklok.'

De jury gaf in alle drie de rondes de voorkeur aan de Twentse bokser; alleen in de eerste zag één van de drie leden meer treffers van Tryc, die eerder indruk had gemaakt door de Ierse favoriet Joseph Ward uit te schakelen.

Müllenberg staat dankzij de overtuigende 3-0 (29-28 30-27 30-27) vrijdag in de halve eindstrijd tegenover Petro Ciobanu in de ring. Deze Moldaviër versloeg de als derde geplaatste Italiaan Simone Fiori met 2-1 en het kleinst mogelijke puntenverschil.

'Een sterke jongen', zei Van Bemmel. 'Staat rechts voor, stoot hard. Bij de laatste vier zijn geen slechte boksers meer. Ze zijn gelijkwaardig, denk ik, maar ik zie kansen. Peter is zonder kleerscheuren uit de strijd gekomen. Hij is na drie zware partijen - ook Engeland en Azerbeidzjan zijn toplanden - nog ongeschonden en fris. Nu we zover zijn gaan we er alles aan doen in vergelijking met '93 er nog een stapje bovenop te zetten.'

Meer over