Muda's uitgeschakeld op WK roeien

Op de vijfde dag van de WK roeien in het Zuid-Koreaanse Chungju zijn in de halve finales de eerste Nederlanders uitgeschakeld. De tweeling Vincent en Tycho Muda kwam donderdag op het Tangeum Lake in de lichte dubbeltwee als vijfde binnen. De eerste drie plaatsten zich voor de A-finale

null Beeld epa
Beeld epa

De mannen dubbelvier (Dirk Uittenbogaard/Peter van Schie/Thijs van Luijk/Meindert Klem) moest genoegen nemen met de vierde plaats. Zowel deze Nederlandse ploeg als de Muda's sluit de WK in Azië zaterdag af in de B-finale.

Ondanks de eerste afvallers bij Oranje in Chungju was de stemming in de Aegon Kernploeg zeker niet slecht. Vier andere halve finales liepen donderdag voor het team van technisch directeur Hessel Evertse wel goed af. Daardoor is Nederland, met op vrijdag nog drie halve finales te gaan, al verzekerd van deelname aan liefst zeven A-finales op de olympische nummers.

Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen begonnen de dag voor Oranje goed met de tweede plaats in de twee-zonder (7.02,33) achter het Roemeense koppel Roxana Cogianu/Nicoleta Albu (6.59,11). Daarna waren ook Rogier Blink en Mitchel Steenman in de twee-zonder succesvol. Het ervaren tweetal had voldoende aan de derde plaats (6.21,48) achter de favoriete Nieuw-Zeelanders Eric Murray/Hamish Bond (6.14,67) en het Franse duo Germain Chardin/Dorian Mortelette (6.18,25).

In de lichte vrouwen dubbeltwee hadden Lisa Wörner en Maaike Head eveneens voldoende aan de derde plaats om zich voor de eindstrijd om de medailles (zaterdag) te kwalificeren. Daarmee gaat de 29-jarige Head drukke dagen tegemoet. De voormalige langebaanschaatsster komt vrijdag ook al uit in de finale van de lichte dubbelvier (niet-olympisch). Met Rianne Sigmond eindigde Head bij Londen 2012 in de lichte dubbeltwee op de achtste plaats.

De mannen vier-zonder (Boaz Meylink/Kaj Hendriks/Mechiel Versluis/Robert Lücken) kwam donderdag comfortabel als tweede binnen (5.52,78), kort achter de Amerikanen (5.52,55) en ruim voor de Tsjechen (5.54,58). 'Weer een solide race, op naar zaterdag', lieten de Europese kampioenen opgetogen weten.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over